lauantai 16. syyskuuta 2023

Mitä kuuluu Irpukka?

ūüď∑ Kuvajournalisti Jenna Lehtonen
Helmikuussa 2023, Iralla diagnosoitiin osin vaikea-asteinen nivelrikko, useissa nivelissä. Tätä ennen Iralla on diagnosoitu vaikeita, kondrodystrofisen rakenteen ja kapean geenipoolin aiheuttamia terveysongelmia. Ira on kärsinyt terveysongelmista jo vuosia. Iran elämää varjostavat nivelkipujen lisäksi ääniarkuus ja reaktiivisuus. Kipujen osuus Iralla esiintyviin käytösongelmiin on merkittävä.

Maaliskuussa 2023 kuvajournalisti Jenna Lehtonen k√§vi dokumentoimassa Iran arkea kotonamme.  

Olin aiemmin alkuvuodesta osallistunut Jenna Lehtosen Koira haudattuna podcastiin, jossa kerroin kokemuksia corgiroduista, niin kasvatustyön kuin aivan tavallisen koiraharrastajan näkökulmastaa. Dokumentaatiokuvaus täydensi tätä kokonaisuutta. Kokemus oli syvästi koskettava. Jenna on aivan huikea ammattilainen!

Galleria Irasta ja blogikirjoitus corgiroduista kiinnostuneille, syventävine asiantuntijalinkkeineen löytyvät Koira haudattuna-sivustolta.

Jennan ty√∂t√§ voi tukea jakamalla Koira haudattuna-podcast ja blogilinkkej√§, sek√§ hankkimalla kantaa ottavia tuotteita verkkokaupasta. Kiitos ty√∂st√§si Jenna Lehtonen! Kiitos, ett√§ saimme osallistua! ūüíó

Suomen el√§insuojeluyhdistys SEY julkaisi El√§inten yst√§v√§-lehdess√§ artikkelin Sairaiksi jalostetut. Saimme olla mukana t√§ss√§ haastattelussa. Artikkeli julkaistiin vasta netiss√§ ja p√§√§set lukemaan sen t√§st√§. Kiitos SEY! ūüíó

Toivon, että kaikesta tästä on apua, omasta koiranpennusta haaveileville. Vaikuttavimmat tekijät koiran hyvinvointia ja terveyttä ajatellen tehdään vastuullisten rotu- ja kasvattaja valintojen kautta.

Tällä hetkellä koirista on ylitarjontaa


Vastuullinen kasvattaja huomioi markkinatilanteen. Ei ole mitään järkeä tuottaa lisää pentuja, etenkään, jos yhdistelmä ei täytä rodun jalostussuosituksia minimivaatimuksia laajemmin. Minimivaatimukset täyttäviä yhdistelmiä ei markkinoille kaipaa kukaan.

Jos tällaisessa rodussa kasvattaja kykenee tuottamaan pentueita kuin liukuhihnalta, hälytyskellojen kannattaa soida. Kyse ei ole jalostuksesta, vastuullisista jalostussuunnitelmista, vaan pelkästään bisneksestä, jota ei kannata tukea.

Pennun sijaan, lemmikist√§ haaveilen kannattaa pohtia, voisiko tarjota kodin kodinvaihtajalle. Kodinvaihtaja, tai rescuekoira, voivat olla erinomainen valinta perheen lemmikiksi.  

Aikuisia kodinvaihtajia tarjoavat mm.: 

Kodittomien el√§inten yhdistys Bim Mustakorva ry. 

Kodittomat.info.

Rescuetoiminnassa vastuullisuuden merkitys korostuu. Rescueyhdistys Kulkurit ry on alalla pitkään toiminut yhdistys. Yhdistyksen toimintaa voi tukea monella tapaa, mm. jäsenyyden kautta.

Irpukka


Kulunut kesä on ollut meille paikoin äärimmäisen vaikea ja raskas. Iran vointi on vaihdellut rajusti. Tunnen suurta huojennusta ja iloa, että tilanne on helpottunut tästään merkittävästi.

T√§st√§ aiheesta enemm√§n seuraavassa blogikirjoituksessa. ūüíó


© Pia Gr√∂nroos

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti