torstai 9. tammikuuta 2020

Hallahukan kennel 2014 - 2020

Oli vuosi 2008, kun löin lukkoon rotuvalintani, jota olin ehtinyt pohtia jo muutaman vuoden ajan. Ihastuin welsh corgi cardiganin jääräpäisen lempeään luonteeseen, tapaan katsoa suoraa ihmisen sydämeen. 12 vuotta myöhemmin olen viisaampi ja tiedän, ettei rotuvalintani osunut aivan nappiin.

Osui toki niiltä osin, kuin mitä tuolloin osasin asiaa ajatella.

Jos ensimmäisen cardimme eturaajoja olisi pitänyt hoitaa osteotomialeikkauksin, tai koiran lonkat olisivat lähteneet sijoiltaan, tai koira olisi pitänyt haudata vakavien luustovikojen vuoksi, jo ennen ensimmäistä ikävuottaan, olisi ensimmäinen cardigan jäänyt perheessämme ainokaiseksi rotunsa edustajaksi. Kasvatushaaveet eivät olisi koskaan ottaneet tuulta alleen. Toisin kävi.

Saimme erinomaisen rotunsa edustajan.

Rotukoirien kohdalla perinnöllisten sairauksien riskit kasvavat sisäsiitoksen vuoksi. Kaikki rodun koirat ovat enemmän tai vähemmän sukua keskenään. Ellei rodun geenipoolissa esiinny riittävää vaihtelua ongelmat lisääntyvät.

Roduissa, joissa esiintyy anatomisesti liioiteltuja piirteitä, kuten liian lyhyt kuono, liian paljon ihoa tai liian lyhyet raajat, ongelmat valitettavasti kertaantuvat. Usein juuri koiran ulkomuoto on syynä rodun yleisimpiin vakaviin perinnöllisiin sairauksiin ja vikoihin.

Welsh corgi cardigan, kondrodystrofisena rotuna, on erityisen altis luusto- ja nivelsairauksille. Tuki- ja liikuntaelinsairaudet ovat rodun yleisin kuolinsyy. Geenimutaatio FGF4 pysäyttää pitkien luiden kasvun ja samalla se rappeuttaa selän välilevyt koiran ensimmäisen elinvuoden aikana. Liioitellun lyhyet raajat eivät tarjoa selälle riittävää tukea. Selkäsairaudet ovat yleisin nuorten koirien kuolinsyy.

Lähde: Kennelliitto KoiraNet jalostustietojärjestelmä kuolinsyytilasto

Siinä missä olen toistaiseksi ollut onnekas, onni ei ole kantanut jokaista. Osa maksaa kalleinta mahdollista hintaa siitä, että rakastui tähän rotuun.

Rodussa ei ole lainkaan selkäsairauksista vapaita linjoja. Tämä tarkoittaa sitä, että jalostuksellinen edistyminen on erittäin vaikeaa/ mahdotonta. Yksittäiset hyvät terveystulokset ovat sattumaa ja näiden tulosten takana vaikuttavat samat, vakaville perinnöllisille sairauksille altistavat geenit.

Osa on tulkinnut tämän siten, ettei tähän asiaan tarvitse kiinnittää mitään huomiota.

Koiria sairastuu joka tapauksessa, kuolee joka tapauksessa, kaikki eivät kuole nuorina, syntyy uusia koiria, tulee uusia koiria ja uusia koiranomistajia. Jalostuskoirat jätetään suositusten vastaisesti vaille kattavia terveystutkimustuloksia, kun itse tiedetään paremmin nämä asiat. Jälkeläistuloksia ei malteta odottaa, tai lähisuvun heikko terveystilanne jätetään surutta huomioimatta.

Rotukoirakasvatus keskittyy terveyden sijaan edelleen liiaksi ulkomuotoansioihin. Koiran ulkomuoto ja menestys koiranäyttelyissä ohjaavat jalostusta. Tämä kapeuttaa kapeaa geenipoolia entisestään.

Koska rodussa ei ole nostaa jalostukseen tutkittavien ominaisuuksien osalta terveitä koiria, terveystilanne ei kohene. Varmasti kuin vuorovesi, koirasukupolvi toisensa perään, saavuttaa kriittisen riski-iän. Jos koira tästä ikävaiheesta selviää, voi olla, että se saa elää pitkän elämän. Kaikki eivät selviä. Osa koirista menehtyy aivan liian nuorina. Tämä luo pelkoja.

Mitä koen nyt, en ole kokenut koskaan aiemmin.

Osuuko menetys kohdalleni? En tiedä.

On eri asia, ottaa vastaan jotain ennalta arvaamatonta, kuin pelätä asiaa, joka osuu joka tapauksessa jonkun kohdalle. On eri asia yllättyä hyvistä terveystuloksista, kuin yllättyä heikoista. On eri asia noudattaa koirien terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseksi laadittuja suosituksia, kuin sivuuttaa suositukset, jalostuksen tavoitteet ja täyttää minimivaatimukset. 

Montako koiraa tässä rodussa täytyy vielä sairastua, vammautua ja menehtyä, ennen kuin uskalletaan tunnustaa, että tämä määrä riittää? 

Ellei kasvattaja voi edistää rodun terveyttä jalostusvalinnoin, mihin kasvattajan työ silloin pohjaa? Miten turvata syntyvien pentujen oikeus terveyteen?


En keksinyt vastauksia näihin vakaviin kysymyksiin. Meille ei jäänyt muuta vaihtoehtoa, kuin luopua rodun kasvatushaaveista.

Hallahukan kennel


Olemme luopuneet welsh corgi cardigan rodun kasvatustyöstä 1/2020, rodun anatomisesti liioitellun rakenteen ja tästä koirille aiheutuvien, vakavien, perinnöllisten terveysongelmien vuoksi.

Koiralle jalostettu kondrodystrofinen, liioiteltu ulkomuoto on syynä rodun yleisimpiin perinnöllisiin vakaviin vikoihin ja sairauksiin. Nykyiset keinot ja toimet rodun terveyden edistämiseksi ovat täysin riittämättömät.

SELL Älä hanki lemmikkiä pelkän ulkonäön perusteella

Hallahukan kennel: Viimeinen mohikaani

 
© Pia Grönroos

Kiitos


Kiitos kaikille teille, jotka osoititte tukeanne. 

Olen lähettänyt 22.1.2020 palautetta SWCS Ry:lle liittyen rodun terveysongelmiin. Nykyiset toimet rodun terveyden edistämiseksi eivät mielestäni ole riittäviä. Tässä kohdin meillä olisi paljon parantamisen varaa.

Tutkimustieto, koirien terveyden ja hyvinvoinnin hyväksi tuotettu, tulisi ottaa täysimääräisenä käyttöön. Kattavat terveystutkimukset rotutyypillisten terveysongelmien osalta, mukaan lukien kattavat selkätutkimukset, tulisi säätää pakollisiksi.

Tutkimusyhteistyö muiden vastaavista terveysongelmista kärsivien rotujen kanssa tulisi avata.

Jäseniä tulisi avoimesti kannustaa osallistumaan kattaviin terveystutkimuksiin sekä rodun terveyden kannalta tärkeisiin geenitutkimuksiin ja näitä tutkimuksia tulisi taloudellisesti tukea. Rodulle tärkeiden geenitestien osalta tulokset tulisi anoa näkyviin jalostustietojärjestelmään.

Terveyden edistämisen, eläinten hyvinvoinnin tukemisen ja avoimen tiedon välityksen tulisi olla rotujärjestön tärkein tehtävä.

Kasvattajien ja lemmikinomistajien, sekä rodusta kiinnostuneiden tiedon saannin turvaamiseksi, rodulle tulisi avata kaikille avoin terveyspankki, johon saataisiin kirjattua tietoja sellaisista sairauksista, joista ei saada merkintää jalostustietojärjestelmään. Tällaisia sairauksia ovat esimerkiksi rodussa esiintyvät autoimmuunisairaudet, Addisonin tauti, sarveiskalvohaavaumat, arkuus ja äänipelot.

Rotuun yleistyneiden, vakavien selkäsairauksien vastustamiseksi rodulle tulisi avata risteytysprojekti.

Suomen Welsh Corgi Seura ry on kannustanut jäsenistöä osallistumaan kattaviin, rodun kannalta tärkeisiin terveystutkimuksiin rotuharrastukseni aikana yhden kerran, tämä tapahtui vuonna 2017.


Tampereella 14.2.2020
Pia Grönroos


Jk. Vihtametsän Koivunlehti, meidän rakas Rippe💗 2.11.2012- 10.10.2020.
Kuolinsyy selkäsairaus, välilevytyrä, halvaantuminen, eutanasia.



2 kommenttia:

  1. Voi Pia. Niin ihania kuin koirasi ovatkaan. Niin kauniita. En yhtään ihmettele, että olet rotuun ihastunut. Nappisilmillään katsovat kuvissasi rakastavasti. Sinä jaksat koiriesi kanssa harrastaa. Olen ihaillen seurannut toimiasi. Onhienoa, että olet vastuullinen ja myönnät rodun heikkoudet. Katsoin kerran telkkarista King Charlesin spanielin aivo-ongelmista dokumentin. Englannissa teetettiin pentuja koirilla, joilla oli havaittu tuo perinnöllinen aivosairaus. Tämä oli tietoinen valinta. Yksi kasvattajista oli sikäläisen kennelliiton johtaja. Siinä oli vastuullisuus kaukana. Voimia teille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Valinnat todella ovat tietoisia.

      Kiitos vilmaroosa, kiitos tuesta! ♥






      Poista