sunnuntai 5. tammikuuta 2020

Uusivuosi 2020

Meidän laumassa kovien äänien suhteen heikoin lenkki on Ira. Hakusanalla ääniarkuus, löytyy aiempia tekstejä aiheesta. Ira on viime ajat voinut iloksemme hyvin. Koira ei ole reagoinut koviin ääniin, ei myöskään satunnaisiin ilotulituksiin. Lielahden kauppakeskuksen avajaistulitus pääsi yllättämään, en odottanut, että kuulisimme pauketta. Odotuksista poiketen äänet kantautuivat ilmeisesti vesistöjen vuoksi vaivatta meille asti. Palkitsin Iraa paukkeessa sen huomiosta ja iloitsin siitä, ettei koira pelännyt. 💚

Uudeksi vuodeksi poistuimme kaupungista. En halunnut altistaa Iraa paukkeelle. Vietimme uutta vuotta vuokramökillä Teiskossa, maaseudun rauhassa. Ovien suhteen piti olla tarkkana. Koirat ovat tottuneet ulkoilemaan vapaana, ja tähän asti ovat saaneet kulkea ovissa ulos ja sisään, oman mielensä mukaan. Nyt pidin ulko-oven takalukossa ja pyrin olemaan tosi tarkkana aina kulkiessani ovista, ettei yksikään koirista livahda ovenraosta. Järvi oli jäässä, mutta mitään takeita sen kantavuudesta ei ollut. Tämäkin riski tuli tarkoin huomioida.

Maaseudun rauhassa

Muutamilta mökeiltä ammuttiin raketteja heti iltakuuden jälkeen. Ira reagoi ääniin varauksella. Olin päättänyt jo ennalta, että Iraa lääkitään matalalla kynnyksellä, joten koira sai annoksen Sileota. Ira pärjäsi tällä yhdellä kolmen pisteen annoksella koko illan ja yli yön. Teimme pikku lenkit iltapissalle seitsemältä, koirat söivät normaalit iltaruoat, pureskelivat puruluut ja kävivät nukkumaan. Katselin itse myöhäisillan elokuvaa televisiosta, 23.50 laitoin astianpesukoneen päälle, puolen yön tulitukset eivät kiinnostaneet ketään. Pesukone ja tv peittivät ison osan äänistä. Ira nukkui. 00.20 Teemalla soi Pharrell Williamsin Happy. Pistin vähän tanssiksi, niin hyvä mieli minulla oli. Kävin nukkumaan minäkin. Ira heräsi sen verran, että hyppäsi jalkoihini jatkamaan unia.

Aamulla minulle toivotti hyvää huomenta iloinen ja hyväntuulinen mustavalkoinen cardigan! Vuosi ei olisi voinut alkaa paremmin! Sileo lääkitys sopii Iralle todella hyvin. Se ei menetä lääkittynä toimintakykyään, siitä ei tule tokkuraista eikä sekavaa. Minkäänlaista krapulaakaan lääke ei näytä aiheuttavan. Ihan mainiota! Videolla ohjeet Sileo-lääkkeen annosteluun.


Kaupunkiin palattuamme pauketta on vielä riittänyt. Onnekseni koira ei ole kiinnostunut näistä satunnaisista paukkeista. Iran ulkoilutusvälineisiin kiinnitän edelleen huomiota, että panta istuu hyvin ja että talutin on tukevasti kädessäni. Lääkitystä koira ei ole tarvinnut. Ennen uutta vuotta otin koirista talteen tuoksunäytteet. Pyrin maksimoimaan koirien turvallisuuden, näidenkin, jotka eivät raketteja kavahda.

Miten teidän uusivuosi sujui?


Jos koirasi ei reagoinut paukkeeseen, onneksi olkoon. Rohkea koira pysyy varmiten rohkeana, kun koiraa ei altisteta koville äänille. Rohkeaa kannattaa siis suojata.

Mikäli koirasi oli vuoden vaihtuessa levoton ja pelokas, kannattaa miettiä miten koiran oloa voisi mahdollisesti jatkossa helpottaa. Matkusta rauhalliseen paikkaan, mikäli mahdollista. Pyri ennakoimaan/ reagoimaan nopeasti ensimmäisiin levottomuudesta kertoviin eleisiin.

Eleitä, joilla koira ilmaisee pelkoaan ovat mm. piiloutuminen, läähätys, tärinä, jatkuva levoton liike, jatkuva haukkuminen, levoton pälyilevä katse, tiheä pulssi, turvan hakeminen.

Feromonit ovat yksi hyvä vaihtoehto. Adaptil panta ja suihke. Ravintolisistä, kuten Zylkéne voi saada hyvän avun. Zylkénessä on huomioitavaa, että ravintolisää on kahta eri vahvuutta. Lieviä pelko-oireita voi helpottaa apteekeissa ja eläintarvikeliikkeissä käsikauppatavarana myytävät rauhoittavat valmisteet kuten esim. Serene UM. Näiden käyttö kannattaa aloittaa jo muutamaa viikkoa ennen uutta vuotta. Thundershirt voi auttaa, omille mitoille valmistettu painepaita samoin. Pitkästä huivista voi kietaista koiralle nopeasti painepaitaa mukailevan, half-wrap sidoksen.

Koiralle kannattaa tarjota tai rakentaa suojapaikka, jossa se kokee olonsa mahdollisesti turvalliseksi. Moni löytää mieleisen suojapaikan saunan lauteiden alta, kaapin alahyllyltä, sängyn- tai nojatuolin alta.

Apuvälineet helpottavat koiraa kestämään tilannetta, mutta eivät poista pelkoa. Selkeästi pelkäävän koiran tilanteesta kannattaa keskustella oman eläinlääkärin kanssa ja arvioida mahdollisen reseptilääkityksen tarvetta. 

Äänipelkojen kohdalla tulee lisäksi huomioida, että koiran ikääntyessä pelko usein voimistuu. Nuoren koiran kohdalla kannattaa ilman muuta pyrkiä vaikuttamaan asiaan myös käytösterapian keinoin.

Asiantuntija-apua tarjoavat:

Yliopistollinen Eläinsairaala, Käyttäytymisklinikka/ David Appleby

Eläinlääkäriasema Arkki, Eläinlääkäri Kristiina Torp

Ethän jätä uutena vuonna lemmikkiäsi yksin kotiin, rohkeaakaan, vaan pysyt eläimen seurana ja tukena. Omalla aidatulla pihamaallakin koira kannattaa pissattaa kytkettynä taluttimeen. Pienten pentujen on turvallisinta antaa pissata paperin päälle sisälle.

Älä ota koiria mukaan katsomaan raketteja.

Vainu etsijäkoirat vinkit:

10 vinkkiä turvallisen uuden vuoden viettoon lemmikin kanssa. 

YLE: Raketteja paennut Terttu-koira löytyi sittenkin elossa

Mielenrauhaa ja tyyneyttä 


Mökkiloma katkaisi ajatukset, rentoutti mieltä. Ulkoilut painoittuivat valoisaan aikaan.

Töitä ei ihan kokonaan unodettu: Ira sai toimia häiriökoirana nome-treeneissä. Kiitos tästä mahdollisuudesta! Olen todella ylpeä Irasta. Se on aina valmis töihin ja keskittyy täysin omaan tekemiseensä, pysyy hienosti kuulolla. Upea tyttö.

Tottahan ylpeä myös Ripestä ja Pepistä. 💚 Näiden kanssa on aina kiva reissata.


Mökillä luin Saara Junttilan kirjan: Mitä koirasi haluaisi sinun tietävän. Ihan mainio kirja jokaiselle omasta koirasta haaveilevalle ja jokaiselle, joka haluaa syventää omaa tietouttaan koiraystävän ajatuksista. Suositukset tälle, lisäsin kirjan kirjavinkkeihin. Mukaani olin pakannut myös lehtiä. Canis-lehden 6/2019 artikkeli koirien DNA-testauksista oli todellakin mielenkiintoinen, uutta tietoa jälleen!

Geenitestauksesta, sen hyödyistä kirjoitti myös SEY:n Eläinten ystävä- lehti 4/2019. Vuoden eläinsuojeluteko 2019 palkinnon sai professori Hannes Lohi työryhmineen koirien ja kissojen geenitutkimusohjelman perustamisesta. Palkinto meni todellakin oikeaan osoitteeseen!

Samassa lehdessä kirjailija Aura Koiviston kolumni Perinteen nimissä, oli koskettava. Kun perinteillä puolustellaan epäeettistä tai kestämätöntä toimintaa, josta aiheutuu haittaa heikompiosaisille, ihmisille tai eläimille, tarvitaan muutosta. Muutos tapahtuu meissä ja se on käynnissä jo.

Uusi vuosi 2020 edessämme

Nose work kurssilaiset
Liityimme Raindogsin tarjoamalle Nose work verkkokurssille. Osallistuminen kurssille motivoi tekemään. Tämä on se juttu! Facebook tarjoaa kätevän kurssialustan. Nenätyöt ovat kaikkien meidän tyttöjen suosiossa, Peppi on tässä lajissa ihan omassa sarjassaan. Jokaisella on omat vahvuutensa.

Kevät ja lisääntynyt valo ovat tervetulleita asioita, tätä ennen toivon mukaan, saamme kokea vielä talven.





Kuvat © Pia Grönroos



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti