perjantai 14. helmikuuta 2020

Hyvää ystävänpäivää!

Tiesitkö, että yli 90% koiranomistajista ei tunnista oman lemmikkinsä kipua. Tämä ei nyt ihan kokonaan johdu siitä, että me ihmiset olisimme sokeita. Osalle koirarotuja on jalostuksen myötä kehittynyt korkea kivunsietokyky. Kaikki koirat ovat mestareita siinä, miten kipua piilotellaan.

Vahingoittuneena metsästäjästä tulee herkästi metsästettävä, kipua ei ole tästäkään syystä viisasta näyttää. Toisinaan kipu on sellaisessa paikassa, ettei koira sitä kykene näyttämään. Koira voi myös olla tottunut kipuun, kipu on kroonistunut. Koiran kipua on vaikea tulkita. Koiran rakenne vaikuttaa siihen, miten altis koira on erilaisille luusto- ja nivelvaivoille. Osa roduista on herkempiä kuin toiset.

Hieroja, osteopaatti tai fysioterapeutti, voi löytää koirasta jumiutuneita lihaksia ja kipupisteitä. Syyt siihen, miksi lihakset jumiutuvat saattavat löytyä koiran tukirangasta. Röntgenkatsetta meillä ei ole ja tästä syystä lemmikki kannattaa ainakin kerran elämässä tutkituttaa kattavin röntgentutkimuksin.

Mitä lemmikistä tutkittaisiin? 


Koira kannattaa tutkituttaa rodulle tyypillisten perinnöllisten sairauksien ja vikojen osalta.

Welsh corgi cardiganilta, kuten muiltakin matalaraajaisilta, kondrodystrofisilta roduilta, kannattaa tutkituttaa lonkat, kyynärät INC  ja selkä kokonaisuudessaan IDD, SP, VA ja LTV. Polvet on hyvä kokeilla, että miten ne pysyvät sijoillaan.

Näistä tutkimuksista, lukuun ottamatta INC,saa viralliset tulokset Kennelliiton KoiraNet jalostustietojärjestelmään. INC tulokset saa omistaja ja ne tallentuvat myös tutkimuslausuntoja myöntävän INCOC yrityksen sivustolle – josta tulokset ovat vapaasti hyödynnettävissä kuten jalostustietojärjestelmänkin tiedot.

Kotikoira hyötyy terveystutkimuksista jalostuskoiran tavoin.

Kattavat terveystutkimukset

Monta voittajaa


Kun oma lemmikkikoira tutkitaan virallisin terveystutkimuksin tuloksista hyötyy koko rotu.
Tiedeyhteisö, sillä virallisia tutkimustuloksia käytetään tieteelliseen tutkimustyöhön, edistämään koirarotujen terveyttä.

Suurin hyötyjä näistä terveystutkimustuloksista on aina koiran omistaja ja oma lemmikki.

Tulosten ansiosta omistaja tulee tietoiseksi koiran luustorakenteen kunnota ja osaa kiinnittää huomiota koiran ravitsemukseen, harrastusvalintoihin, osaa liikuttaa koiraa turvallisesti ja näin ennaltaehkäistä mahdollisten muutosten etenemistä ongelmiksi asti. Ongelmien havainnointi helpottuu merkittävästi.

Minkä ikäisenä tutkimuksiin?


Welsh corgi cardiganin osalta suositeltava alaikäraja röntgentutkimuksille on 24 kk. Tätä nuoremmalle koiralle saa hankittua luotettavasti vain osan tärkeistä selkätuloksista. Mutta koiran voi toki kuvauttaa myöhemmin, tai sitten aikaisemmin, mikäli on tarvetta. 

Terveystutkimuksia voidaan teettää ihan varta vasten, tai sitten muun, rauhoituksessa tehtävän operaation yhteydessä.

Kun mietit lahjaa parhaalle ystävällesi, satsaa sen terveyteen. Anna lemmikille lahjaksi terveystutkimuspaketti. 💕



Kuvat © Pia Grönroos




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti