torstai 5. maaliskuuta 2020

Koirakuumetta! Miten toimia vastuullisesti?

Kevätriemua!

Rotuvalinta


Kevät sai minut jälleen pentukuumeen valtaan. Uusi koira tulee olemaan rakenteeltaan sopusuhtaisempi, lähempänä peruskoiraa, kuin mitä nämä meidän nykyiset koiramme ovat. Terveyttä ja hyvinvointia ei toki voi taata, mutta mahdollisuudet tähän voivat parantua, kun koiralla ei ole rasitteena liioiteltuja ulkomuotopiirteitä.

YLE Miten hankin terveen koiran?

HS Yhä useampi päätyy hankkimaan sekarotuisen koiran


Osassa rotuja todella on enemmän terveysongelmia kuin toisissa 

 

Liioiteltuja piirteitä sisältävissä roturyhmissä erilaiset koiran tuki- ja liikuntaelimistöön liittyvät terveysongelmat ovat yleisiä. Ongelmien vaikutuksia eläimen hyvinvointiin saatetaan pitää lievinä ja merkitykseltään vähäisinä. Tyypillistä on ajatella, että huonolla luustolla voi elää ihan hyvää elämää. Tämän lisäksi saatetaan korostaa pelkkää rakenteen merkitystä, miten oikeastaan tärkeämpää kuin luusto, on vain rakenne. Unohdetaan, että luusto, koiran tukiranka, on voimantuoton moottori.

Eläinlääkäri Eva Kaistin vinkkejä rotuvalintaan


Tähän samaan pakettiin, jostain kumman oudosta syystä, saattaa kuulua jopa terveen luuston väheksyntä. Saatetaan keksiä, miten itseasiassa terve luusto olisi jonkinasteinen ongelma. Jos terveen luuston merkitys mietityttää, kannattaa pohtia, onko nivelkuopassaan tiiviisti istuva, toiminnallisesti terve nivel, löysää ja sijoiltaan menevää parempi vaiko huonompi vaihtoehto?

Mielenkiintoinen Prof. Dr. Martin Fischerin videoluento Dogs in motion löytyy tästä.

Kun ongelmat ovat yleistyneet koko rotuun, voidaan geenipooliltaan samankaltaisia yhdistelmiä teettää x määrä, rodun terveystilanne ei tästä muutu. Suljetussa populaatiossa perimässä ei ole, eikä siihen synny, riittävää vaihtelua korjaamaan ongelmia. Tämä osaltaan voi madaltaa kynnystä käyttää jalostukseen koiria, joiden omat terveystulokset täyttävät vain niukasti jalostukselle asetetut vähimmäisvaatimukset.

Osassa rotuja ei määritellä tulosrajoja lainkaan. Virallinen tutkimustieto jätetään hyödyntämättä.Jälkeläistuloksia ei malteta odottaa, tuloksia on niukasti tai ne jätetään jalostusvalinnoissa huomioimatta.

Välttämättä mikään määrä suvussa todettuja, vakaviakaan luustovikoja ja sairauksia ei ole riittävä syy pudottaa koiraa jalostuksen ulkopuolelle.


Suosituissa roduissa pyritään tuottamaan pentuja nopeasti ja paljon. Suosituksista piittaamatta jalostuskäyttö aloitetaan varhain, sillä lisääntyäkseen koiran ei tarvitse olla aikuinen, riittää hyvin, että se on sukukypsä. Alle kaksi vuotiaalla uroksella voi olla jo useita pentueita. Alle kaksi vuotias koiraäiti voi hoivata pentujaan, mutta mieleltään äitikoira on vielä itsekin pentu. Narttuja astutetaan tiheästi.

Vastuullista kasvatustyötä vaiko vain laillistettua pentujen tehotuotantoa?

Tärkeät luonneominaisuudet


Luonneominaisuuksia korostetaan syystä. Mutta mitä me voimme sanoa alle kaksi vuotiaan koiran luonteesta, sen vahvuuksista ja heikkouksista? Mikä on se kokemuspohja, jolla koiraemo hoivaa ja oman esimerkkinsä turvin kasvattaa pentuja? Mitä ovat ne ominaisuudet, joita koira periyttää? Miksi koira tuli valituksi pentueen äidiksi? Isäksi?

Helsingin Yliopisto: Koiran ei-toivottu käyttäytyminen on yleistä ja rotujen väliset erot suuria

Prevalence, comorbidity, and and breed differences in canine anxiety in 13 7000 Finnish pet dogs

Syy siihen, miksi alle kaksi vuotiasta koiraa ei suositella käytettävän jalostukseen on, ettei näin nuoren koiran kohdalla vielä tiedetä riittävästi ominaisuuksista, joita koira periyttää. Ominaisuudet periytyvät yli sukupolvien.


Vastuullinen kasvatustyö


Pentu vai aikuinen kodinvaihtaja? Molemmat yhtä rakkaita!

Vastuullinen kasvatustyö huomioi koirien terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseksi laaditut suositukset. Kasvatustyö ei ole vain pentumäärän lisäämistä, vaan se on valikoivaa jalostuskäyttöä. Tähän vastuullisuuteen sisältyy myös karsinta. Osa kasvattajista todella toimii vastuullisesti.

Vastuullista kasvatustyötä ei ole ensimmäisestä koiranpennusta haaveilevan helppoa tunnistaa. Kennelliiton KoiraNet jalostustietojärjestelmää selaamalla kaikki kasvattajat tuntuvat yhtä vastuullisilta, sillä järjestelmä tarjoaa tietoja oletusasetuksin. Vaihtamalla asetukset käyttäjäkohtaisiksi saa näkyviin kaikki rodun kannalta tärkeät tutkimustulokset, siltä osin, kuin tuloksia järjestelmään saa tallennetuksi.

Kennelliiton kasvattajasopimus, rotuyhdistysjäsenyys tai Sukoka, eivät takaa vastuullista kasvatustyötä. Mikään näistä ei ole kasvatustyötä valvova viranomainen. Rotujärjestöllä on mahdollisuus ohjata jalostusta Kenneliiton raja-arvoja tiukemmin. Osassa rotujärjestöjä näin myös toimitaan.


Mieti ainakin näitä


Rotuvalinta? Jalostuskoirien ikä? Onko kasvattaja teettänyt jalostuskoirille rodun kannalta tärkeät terveystutkimukset? Pakolliset Pevisa-tutkimukset ovat usein vähimmäisvaatimus, ne eivät välttämättä kata kaikkia rodulle tärkeitä tutkimuksia. Tulokset? Arvosteluasteikon huonosta vai hyvästä päästä? Jalostusvalinnoissa huomioituja? Edistävätkö tehdyt tutkimukset rodun terveyttä? Ovatko tärkeitä yksilön hyvinvoinnin kannalta?


Kattavasti terveystutkittu welsh corgi cardigan

Miksi juuri nämä koirat ovat valikoituneet pentueen vanhemmiksi? Mitä koirien ja lähisuvun terveydestä tiedetään?

Luonneominaisuuksista pelko ja arkuus periytyvät voimakkaasti. Ominaisuudet periytyvät yli sukupolvien. Ovatko jalostukseen valitut koirat rohkeita ja avoimia? Tulevatko miten juttuun vieraiden ihmisten kanssa? Vieraiden koirien? Miten pärjäävät arjessa? Kodin ulkopuolella? Harrastuksissa?

Jos jalostukseen käytetyllä nartulla on jo pentueita, miten tiheään narttua on pennutettu? Huolehtiiko kasvattaja geneettisestä monimuotoisuudesta, vai mahdollisesti parittaako suositusten vastaisesti samoja koiria yhä uudestaan ja uudestaan? Huomioiko kasvattaja jälkeläistulokset?

Tärkeää on tietää mitä koirat tekevät silloin, kun ne eivät ole jalostuskäytössä. Viettävätkö koirat yhteistä aikaa oman perheen kanssa, omine mukavine harrastuksineen, vai ovatko päivät pitkät keskenään takapihan tarhassa vailla ihmisen seuraa? 

Entä koiran elämä jalostuskäytön jälkeen? Monta vaihtoehtoa. Osalle koirista oma perhe on todellisuutta vasta tässä elämän vaiheessa.

Tutustu, tapaa kasvattaja ja koirat. Mikäli tutustumiskäynnillä kasvattajan luona kohtaa selkeitä epäkohtia ja puutteita koirien hyvinvoinnissa, tee asiasta eläinsuojeluilmoitus.

Pentujen sosiaalistaminen


Vastuullisella kasvattajalla on pennuille sosiaalistamisohjelma. Pentujen kasvun ja kehityksen oikea-aikainen tukeminen, virikkeellinen kasvuympäristö, positiiviset, myönteiset pentuajan kokemukset mahdollistavat pennun kehittymisen tasapainoiseksi aikuiseksi. 

Montako minuuttia kasvattaja voi käyttää yhden pennun sosiaalistamiseen vuorokaudessa, jos kasvattajalla on 6 tai vaihtoehtoisesti 16 kpl pentuja kasvamassa samaan aikaan? Enemmän pentuja on parempi, vai onko sittenkään? Osa koirien käytösongelmista, peloista ja arkuuksista ovat perua alkukodin eli kasvattajan puutteellisesta sosiaalistamisesta.

Vastuullisuutta on myös se, että pennunostaja saa kasvattajalta nykytietoon perustuvia neuvoja ja ohjeita. Pennun satuttaminen, epämukavuuden ja/tai kivun tuottaminen, eivät edistä koiran ja ihmisen välisen, luottamuksellisen suhteen kehittymistä.

Riitta Kivimäki Tmi Kipinällä Pentuun tutustuminen

Vastuullinen kasvattaja varmistuu, että pennunostaja tietää ja ymmärtää rodun alkuperäisen käyttötarkoituksen, laji- ja rotutyypilliset käyttäytymistarpeet. Ymmärtää perusgenetiikkaa.

Kaikki kasvatustyö ei täytä vastuullisen kasvatuksen käsitettä, ei, vaikka toimitaan ihan laillisesti sääntöjen puitteissa. Tämä valitettavasti tekee vertailusta vaikean salapoliisitehtävän. Miten hyvin kasvattajan yksittäinen yhdistelmä täyttää jalostukselle asetetut tavoitteet? Tämän kysymyksen arviointi voi olla rotuun tutustuvalle todella vaikea tehtävä.

Kysy suosituksia, pyydä apua. Mieti hetki.

Oma kysymyksensä on, miten vastuullista ylipäätään on kasvattaa rotuja, joilla on paljon hyvinvointia alentavia terveysongelmia? Uhraa hetki ajatuksistasi myös tälle kysymykselle.

Osa roduista on jalostettu siten, että koiran koko elämä saattaa perustua olettamukselle siitä, että koira oppii sietämään kipua, epämukavuutta, kompensoimaan ulkomuodosta aiheutuvia terveyshaittoja ja ongelmia. 


SELL Älä hanki leimmikä pelkän ulkonäön perusteella


Vastuullinen pennunostaja

Aikaa pennulle?


Pohdi tätäkin. Minkälaiset kasvuolosuhteet voit pennulle tarjota? Riittääkö aika? Taloudelliset kysymykset on nekin mietittävä. Jos mielessäsi on aikuinen kodinvaihtaja tai rescuekoira, huomioithan tarkoin valintasi erityispiirteet. Aikuisen koiran kanssa luottamuksen rakentamiseen voi kulua tavanomaista reilummin aikaa.

Älä tee ostopäätöstä hätiköiden. Älä hanki rekisteröimätöntä rotukoiraa. Varo pentutehtailijoita, ulkomaisia ja kotimaisia. Selvitä kasvattajan ja pennun taustat aina. Suosi vastuullista kasvatustyötä.

Halpakoira.fi Sairaan halpa pentu

Ole myös itse vastuullinen.

Vastuullinen pennunostaja käyttää oman rotukoiransa virallisissa terveystutkimuksissa, rodun kannalta tärkeiden tutkimusten osalta, koiran täytettyä vähintään kaksi vuotta. Monirotuinen kannattaa sekin kerran elämässä kuvauttaa lonkkien, kyynärien ja selän osalta. 


SEY Fiksun koiranostajan opas

Entä se meidän uusi koira? Tällä hetkellä resurssimme eivät mitenkään riitä siihen, että meille muuttaisi pentukoira, josta syystä haave pienestä pentusesta siirtyy tulevaisuuteen. Iloitsen silti tästä tunteesta. Kaikkea ei ole tarkoituskaan saada heti ja nyt.




Kuvat © Pia Grönroos/ Hanna Uosukainen



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti