maanantai 5. kesäkuuta 2023

Toiveissa corginpentu kesäksi?


Kesä ja pennuntuoksu. Haaveillaanko teidän perheessä kesäpennusta? Kesäloman ajankohta voi luoda paineita tehdä nopeita päätöksiä. Malttia lemmikinhankinnassa tarvitaan aina, mutta etenkin nyt. Ennen ostopäätöstä ota selvää seuraavista asioista:


Varmistu, että pentueen vanhemmat ovat kattavasti terveystutkittuja ja geenitestattuja rotutyypillisten terveysongelmien osalta. 

Corgiroduissa tämä tarkoittaa sitä, että pentujen vanhemmilta löytyvät pakollisten PEVISA tulosten lisäksi mm. kattava selkälausunto sekä CDDY geenitestitulokset. Sukulinjoista riippuen sydäntutkimustulokset ja Lafora- geenitestitulos, voivat olla todella tärkeitä.

Vastuullinen kasvattaja noudattaa koirien terveyttä ja hyvinvointia edistäviä suosituksia, sekä koirajalostusta koskevaa lainsäädäntöä. Kasvattaja pyrkii turvaamaan parhaat mahdolliset lähtökohdat pentujen elämälle. Pentueen vanhemmiksi valikoituu koiria, joilla on edellytykset periyttää jälkeläisilleen hyvää terveyttä.


Kaikki kasvatustyö ei ole vastuullista

Pentuetta, jossa vanhemmilta ei löydy terveystuloksia rodun kannalta olennaisista sairauksista, ei kannata pitää terveenä, sillä tutkimaton koira ei ole sama asia kuin terve koira.

Hälytyskellojen kannattaa soida, jos:
 • Pentueen vanhempi on alle kaksi vuotias.
 • Pentueen vanhemmilla ja/tai lähisukulaisilla/ jälkeläistuloksissa esiintyy riskialttiita terveystuloksia, kuten D tai E lonkat, INC2/INC3, IDD3, LTV3.
 • Pentue on uusintayhdistelmä.
 • Pentueen vanhempien taustoja ei tunneta.

Kennelliitto suosittaa, ettei D narttuja käytettäisi jalostukseen. Suosituksen tarkoituksena on suojata D koiran omaa terveyttä.

Älä hanki pentua näkemättä pentujen emää ja pentujen kasvuolosuhteita

Tapaa kasvattaja ja pennut mielellään ainakin kahdesti.

Älä hanki pentua kasvattajalta, joka kohtelee koiriaan kovin ottein. Tällaisen kasvattajan luona pentujen luottamusta ihmistä kohtaan on saatettu horjuttaa jo pentulaatikossa. Vanhentuneet johtajuusteoriapuheet ovat myös merkki siitä, ettei kasvattaja ole päivittänyt tietojaan tähän päivään. Aggressiivisesti ihmistä kohtaan käyttäytyneitä, tai arkoja koiria, ei tulisi astuttaa lainkaan. Varhaisen kasvuympäristön puutteita ei aina kyetä myöhemmin korjata.

Kauppasopimus

Kasvattajat ovat sitoutuneet ensisijaisesti käyttämään Kennelliiton omia vakiosopimuskaavakkeita. Kasvattajalla tulee olla jokin erityinen syy siihen, miksi tästä sitoumuksesta poikettaisiin. Syy ei saa olla ostajan oikeusturvaa heikentävä. Sopimuksen tulee kohdella sopimusosapuolia tasapuolisesti.

Sopimus koiran kaupasta, tai sijoituksesta, kannattaa tehdä Kennelliiton vakiosopimuksin.

Jos kyseessä on sijoitusnarttu, tulee sopimuksen olla sijoituskoiralle tarkoitettu. Kennelliiton sijoitussopimuksen sisällöstä ei kannata poiketa, sillä rodussa esiintyy huomattavan paljon lisääntymisongelmia. Tiineys on nartulle tavanomaista suurempi riski. 

Sopimusasioissa on esiintynyt epäselvyyksiä. Ostajia on johdettu harhaan. Osa kasvattajista tekee ostajan kannalta epäedullisia sopimuksia. Kannattaa siis todella olla tarkkana.

Huomioi, että Kennelliiton rekisteröinnin lisäksi kasvattajan tulee rekisteröidä pentueensa viranomaisrekisteriin.

Muita huomionarvoisia hankintaan vaikuttavia asioita

Huomioi, että kyseessä on kondrodystrofinen koirarotu, jolla esiintyy tavanomaista enemmän vaikeita luusto- ja nivelongelmia. Rodusta kiinnostuneen kannattaa ennalta suunnitella, kuinka varautua mahdollisiin hoitokustannuksiin taloudellisesti.

Älä hanki corgia, ellet ole valmis sitoutumaan oman koirasi osalta rodun terveyttä edistäviin, virallisiin terveystutkimuksiin. Rodussa yleisesti esiintyvien tuki- ja liikuntaelinvaivojen vuoksi omat resurssit kannattaa pohtia muutoinkin tarkasti. Elämä luustosairaan koiran kanssa ei ole huoletonta.

Welsh corgi cardigan
lonkkaniveltilasto 5/2024

Markkinointilupauksista poiketen kaupunkiympäristö ei yleisesti nivelvaivoista kärsivälle paimenkoirarodulle ole ollenkaan paras vaihtoehto. Kaupunkikoirasta haaveilevan kannattaa hankkia pentu normaalirakenteisesta rodusta.

Harkitse tarkoin minkälaista kasvatustyötä haluat ostopäätökselläsi tukea. 💚 Ellei vastuullisesti tuotettua pentuetta ole juuri nyt saatavilla, odota, että sellainen tulee markkinoille.Teksti © Kennel Hallahukan
4 kommenttia:

 1. Kiitos blogista ja vinkeistä! Kiitos myös kootusti terveysasioiden jakamisesta.

  Katsoin Kennelliiton Hankikoira.fi rotusivua, yhdessäkään Welsh Corgi Cardigan pentueessa ei ole noudatettu Suomen Welsh Corgiseuran tai asiantuntijoiden antamia suosituksia. Corgiseuran sivulla esillä olevissa pentueissa sama juttu, ei yhdessäkään noudatettu suosituksia. Kattavasti selkätutkitut molemmat vanhemmat, niitä pentueita ei ole. Mistä valita, kun pennun haluaisi hankkia vastuulliselta, rodun terveyttä edistävältä kasvattajalta?

  Selasimme läpi Kennelliiton jalostustietojärjestelmään rekisteröityjä pentueita vuodelta 2023, ainoastaan kahdessa pentueessa on kokonaan selkäkuvatut vanhemmat.

  Welsh Corgi Cardigan on ollut meillä pitkään haaveiltu rotu ja ainoastaan vaihtoehdoksi näyttää jäävän. En halua tukea tälläistä kasvattamista. Tarjontaa näyttää olevan enemmän kuin koskaan aikaisemmin, mitä itse olen muutaman vuoden näitä cardigan-pentueita seurannut. Mutta miksi terveyttä edistäviä suosituksia ei haluta noudattaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei,
   kiitos kommentista! Kiitos palautteesta blogia kohtaan!

   Kuulostaa siltä, että olette etsineet cardipentua jo pidemmän aikaa, ja nykytilanne on alkanut jo turhauttaa. Olen pahoillani tästä.

   Huolellisesti suunniteltua jalostusyhdistelmää ei pitäisi joutua etsimällä etsimään, vaan nykypäivänä valtaosan teetetyistä pentueista tulisi olla asiantuntijasuositusten mukaisia. Etenkin, kun kasvattajilla on varmasti hyvin tiedossa rodun terveystilanne esimerkiksi selkäongelmien suhteen.

   Suositan laittamaan sähköpostia suoraan kasvattajille. Kannattaa kysyä, onko tällaista kattavasti terveystutkittua, terveyttä edistävää yhdistelmää tulossa. Uskon, että osa kasvattajista on yhteydenotosta mielissään, sillä tämähän on winwin tilanne. Pentueen vanhempien terveydestä kiinnostunut pennunostaja, tutkituttaa koiransa, sopivan ikäisenä, kattavin terveystutkimuksin.

   Terveys on millä mittarilla tahansa ajatellen periytyvistä ominaisuuksista tärkein. Hankkii koiran sitten Hankikoira.fi sivustolta, tai rotuyhdistyksensivuilta, tai mistä tahansa, suositan kysymään kasvattajalta, miten hän on omat vastuunsa rotua ja sen jalostuspohjaa kohtaan täyttänyt.

   Uskallan ajatella, että jokainen omasta koiranpennusta haaveileva toivoo kasvattajalta täyttä panostusta.


   Poista
  2. Meille kumpikaan corgiroduista ei tule konkretisoitumaan corgiksi kotona. Terveystilastot näyttävät corgien kohdalla huonoilta, myös asenne kasvattajilla koirien terveyttä ja terveyden edistämistä kohtaan. Valitettavasti näin.

   Omalla koirakokemuksella ymmärrän, että kaikki koirat eivät sairastu huonoillakaan terveystutkimustuloksilla, mutta näiden koirien jalostuskäyttö ei näytä tuottavan terveyttä, kun tuota Kennelliiton jalostustietojärjestelmää penkoo. Riski esimerkiksi nivelrikkoon ja selkäsairauksiin on isompi huonolla luustoterveydellä varustetulla koiralla kuin terveellä.

   Olen aiemmin lähettänyt sähköpostia kasvattajille. He, jotka vastasivat terveyttä sivuaviin kysymyksiin, eivät kertoneet rodussa olevan terveysongelmia. Tilastot kertovat muuta.

   Hyvää kesää sinulle ja koirillesi!

   Poista
  3. On todella turhauttavaa ja myös murheellista lukea, ettei ongelmia kyetä tunnistamaan. Näin asianlaita ei saisi olla.

   Vastuullisesti tuotettuja pentueita, joissa vanhempien terveys on tarkoin huomioitu ja dokumentoitu, syntyy liian vähän, jotta näitä pentuja riittäisi kaikille halukkaille. Tilanne on vallinnut tällaisena jo valitettavan pitkään.

   Terveyttä edistävistä jalostussuosituksista tinkiminen mahdollistaa korkeat pentuemäärät, mutta määrä ei kohenna laatua. Tämä ei ole jalostamista.

   Jos haaveena on saada corgi, miten tasapainoilla tilanteessa?

   Voi kysellä sopivan pentueen perään, voi seurata markkinoita, jos tällainen vastuullisesti tuotettu, jalostussuositukset täyttävä pentue markkinoille tulisi. Corgirodut ovat sukulaisrotuina ominaisuuksiltaan hyvin lähellä toisiaan, sopivaa pentuetta kannattaa silmäillä ehdottomasti molemmista corgimuunnoksista.

   On todella paljon vaadittu, että unelmat rotuhaaveesta laittaa hetkeksi, mahdollisesti vuosiksi, tai jopa kokonaan sivuun, vain syystä, ettei sopivaa, eettisesti kestävää ja laadukasta pentuetta ole tarjolla.

   Tähän silti kannustan.

   Vähimmäisvaatimukset täyttävä kasvatustyö on riski, jota en ottaisi.

   Koiranpennun on tarkoitus olla toimintakykyinen, terve ja pitkäikäinen perheenjäsen. Jos kasvattaja on katsonut jalostussuosituksia sormien läpi, vastuut kasautuvat lemmikin uudelle omistajalle.

   Toivon todella kaikille lemmikistä haaveileville vankkaa moraalista selkärankaa ja harkintakykyä!

   Kiitän tästä vakavasävyisestä kommentista!

   Toivotan hyvää kesää myös, ja myötätuulta jatkossa!


   Poista