tiistai 16. toukokuuta 2023

Normaalista poikkeava


Aseta kuvitteelliselle, koiraeläimen normaalia rakennetta kuvaavalle, AB janalle seuraavat koirarodut: mopsi, ranskanbulldoggi, corgi, tanskalais-ruotsalainen pihakoira, ja bordercollie, siten, että lähinnä pistettä A on mahdollisimman normaalirakenteinen koira. Piste B kuvaa epänormaalia rakennetta.

Mitkä kaksi rotua asettuvat janalla kauimaisiksi toisistaan? Mihin kohtaan janaa asettuu corgi?

Mitä merkitystä koiran kannalta tällä on, kuinka kauas rotu pisteestä A jää?

Mitä on olla normaalista poikkeava?

Jotta voi ymmärtää, mitä on olla normaalista poikkeava, pitää ensin ymmärtää, mitä on olla normaali.

Mitä on olla normaali, terveesti rakentunut koira?


Normaalirakenteinen koira on rakentunut tuki- ja liikuntaelimistöltään optimaalisesti koiraeläimen tarpeita vastaavaksi. Koiraeläin on luotu liikkumaan. Terveesti rakentuneen koiran liike on kevyttä ja vaivatonta.  

Terveen rakenteen ja liikkeen mahdollistaa sopusuhtainen, liioittelematon, normaali luusto ja lihaksisto. Normaali, terve selkäranka. Normaalin pituiset, tasapainoisesti kulmautuneet terveet raajat, jotka tarjoavan koiran elimistölle optimaalisen tuen.

Terveen rakenteen omaavan koiran on helppoa ja vaivatonta liikkua ja hengittää, sillä normaalirakenteisella koiralla on hengittämisen ja lämmönsäätelyn mahdollistava kallon muoto ja kuono. Koiralla on suuhun sopivat hampaat, ja hampaita on normaali määrä ja ne ovat oikeassa järjestyksessä.

Koiralla on maltillinen määrä turkkia, jonka alle koira ei läkähdy. Häntä ja pystyt korvat. Normaalirakenteinen koira kykenee huoltamaan oman kehonsa ja kommunikoimaan vaivatta yhdessä lajikumppaneiden kera.

Mitä on olla normaalista poikkeava?


Kaikki poikkeamat normaalista,
kuten liian lyhyt kuono, kasvuhäiriöiset lyhyet raajat, liikaa ihoa, liikaa turkkia, aiheuttavat koiran arkeen haasteita, ylimääräistä kuormitusta, altistavat kivulle ja kärsimykselle sekä lyhentävät eläimen elinajanodotetta.

Osassa koirarotuja, mm. brakykefaaliset ja kondrodystrofiset rodut, ylläpidetään epäterveitä ulkomuotopiirteitä, tavoitteellisin jalostusvalinnoin, huolimatta, että liioiteltujen piirteiden tiedetään aiheuttavan koirille kärsimystä.

Mitä liioitellumpi rotu on, sen kauemmas rotu jää normaalista ja terveestä. Mitä kauemmas koira jää normaalista, omassa kehossaan vaivatta viihtyvän eläimen terveestä elämästä, sen enemmän koiralle jää haasteita kannettavaksi.

Epäterveet ulkomuotopiirteet ovat jalostuksellisesti tavoiteltavia ominaisuuksia. Ominaisuudet, joista koirille on haittaa, liian lyhyt kuono, liian lyhyet raajat, liikaa ihoa, liikaa turkkia, ovat ko.rodulle tyypillisiä, haluttuja ominaisuuksia. Liioitellut piirteet vastaavat rodun, eli meidän ihmisten luomaa ihannetta.

Mitä rodulta odotetaan, on meistä ihmisistä kiinni.

Mihin kohtaan janaa asettuu oma rotusi? Mihin olisit sen toivonut asettuvan?

Valinnoilla on väliä. Älä tue liioitelluista piirteistä eläimille aiheutuvaa kärsimystä.

”Lähtökohta on se, että maailmaan tuotettavien eläinten pitäisi kyetä elämään ilman, että eläinlääkärit ensin korjaavat sen, mikä on mennyt jalostuksessa pieleen. Nyt eläinlääkärit korjaavat syntymävikoja, jotta esimerkiksi tietynlaiset koirat voisivat elää edes jonkinlaisen elämän.”

Lainaus: HS Turkulainen Outi Vainio on vuoden eläinlääkäri




Ranskanbulldoggikuva © Kuvajournalisti Jenna Lehtonen Koira haudattuna-projekti.



Teksti © Pia Grönroos



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti