Harrastukset

Arkitaidot


Koiramme ovat kaupunkikoiria. Asumme kerrostalossa, erinomaisten ulkoilumahdollisuuksien äärellä, lähellä Tampereen keskustaa. Jo pelkästään asuinpaikasta johtuen olemme panostaneet erityisesti koirien arkitaitoihin. Siihen, että koirat ovat pyydettäessä kuulolla. Luopuvat aarteistaan. Rauhoittuvat aloilleen. Kulkevat taluttimessa nätisti. Osaavat ohittaa rauhassa toiset koirakot. Opit näihin taitoihin on hankittu perustaitokursseilta.


Koiriamme koulutetaan positiivisin menetelmin, hyödyntäen moderneja, eettisesti kestäviä, koiralähtöisiä oppimismenetelmiä. Hoitotoimenpiteet, kynsienleikkuut, hammaspesut ja tassupesut, erityisesti näiden usein tehtävien toimenpiteiden sujuvuus ja helppous on meille tärkeää.

Laumarauha on asia, jota vaalimme. Tarjoamme resursseja ja vaikutusmahdollisuuksia. Jokainen koiristamme haluaa tulla nähdyksi, kuulluksi ja ymmärretyksi, myös yksilönä. Koirat viihtyvät erinomaisesti yhdessä, mutta arvostavat seuran lisäksi omaa tilaa ja rauhaa.

Toimiva arki, jossa on tilaa vuoropuhelulle, koirien ajatuksille, mielipiteille ja toiveille, on kaiken perusta. Se mikä on koirille helppoa, on helppoa myös ihmiselle. Tämä koti on myös koirien koti.

Metsä


Metsä on meidän kaikkien lempipaikka. Niin keskustan liepeillä kuin asumme, aivan liki meitä on kaupunkiolosuhteissa harvinainen, tällä hetkellä luonnonvarainen, useamman hehtaarin kokoinen metsäharju, joka laskee melko jyrkästi Pyhäjärven rantaan. Metsässä risteilevät useat polut, rantapolku mutkittelee poukamasta toiseen. Harju tarjoaa kesällä varjoisaa suojaa helteiltä. Kesäisin koirilla on päivittäin mahdollisuus virkistäytyä järvessä. Tytöt ovat todella kovia uimareita.

Alueella viihtyvät oravat, rusakot, ketut, lehto- ja viirupöllöt, huuhkaja, korpit ja kanahaukat, kauriit. Järvellä sorsat, joutsenet, tukkasotkat, silkkiuikut ja telkät ovat tuttu näky. Rantaheinikossa koiria kuumottavat saukot, myyrät ja vesirotat. Villi cityluonto alkaa meidän kotiovelta.

Virikkeistä parhain on oikea metsä, taajaman ulkopuolella. Ira ajaa laulaen jänistä. Rippe ja Peppi vastaavat mielellään metsäkanalinnun kutsuun. Metsä on luonnoneläinten koti. Kunnioitamme tätä rauhaa. Pesimäaikana pidämme koirat kytkettyinä /välittömästi kytkettävissä. Luonnonsuojelualueella koirat ovat kytkettyinä aina.

Verijälki


Kaikki koiramme pitävät verijäljestä. Ripelle matka on aina määränpäätä tärkeämpi. Ira keskittyy olennaiseen, merkkaa makuut hyvin tarkasti. Näiltä ei jää kaato metsään. Olen ylpeä tytöistä. Jäljen vetämiseen voi hyvin käyttää veren sijaan esimerkiksi tonnikalaa tai lihapullia.

Nosework


Kaikenlaiset nenätyöt ovat koiristamme mukavia. Sisällä ja ulkona. Säiden salliessa tarjoan koirille mahdollisuuden etsiä ruokansa ulkona. Koiramme etsivät makupaloja, ruokaa, leluja, ihmisiä, koiria, peuran/hirvensorkkia ja esimerkiksi eukalyptus hydrolaattia. Peppi on koiristamme vaativien hakujen mestari.

Kesällä 2022 Peppi osallistui kadonneen kilpikonnan jäljittämiseen. Vaikea etsintämaasto, katoamisen ajakohdasta kulunut pitkä aika, yli 3 vrk ja sade, sekä perheen omien koirien pihaan jättämättä tuoksut ja jäljet vaikeuttivat Pepin työtä. Peppi jäljitti silti konnan ja ilmaisi mihin suuntaan eläin oli pihasta lähtenyt. Konnaa emme hyvästä yrityksestä huolimatta tavoittaneet. Onneksi kilpikonna palasi myöhemmin kotiinsa. Saimme kuulla sen ilmestyneen kotipihaan suunnasta, jonka Peppi oli ilmaissut. Hienoa työtä Peppi!
 

Puistot


Puistot tarjoavat kesäisin mahdollisuuden torikokokousteluun. Ollaan paikoillaan, maataan nurmella porukalla tai istutaan ja nautitaan kesästä. Tavataan kaverikoiria, hengaillaan. Nämä hetket ovat selvästi koirille tärkeitä. Näennäisesti ei tapahdu mitään, mutta koirat ovat aistit avoinna, tarkkailevat ympäristöä, pitävät seuraa toisilleen. Asuinpaikkamme lähellä on useita upeita isoja puistoja. Yksi Suomen kauneimmista puistoista, Hatanpään Arboretum ruusutarhoineen on suosikkikohteitamme.

Yleiset koirapuistot


Koirapuistossa viihtyminen on paljolti kiinni seurasta. En vie koiria yleiseen koirapuistoon ilman, etten vähän ennalta seuraa puistossa jo olevien, meille vieraiden koirien ja ihmisten käytöstä. Mikäli vaikuttaa siltä, ettei seura ole meille sopivaa, jätän puistoilut väliin. En ota turhia riskejä. Mukavassa seurassa koirapuistossa saatetaan viihtyä pitkään. Koirille kannattaa varata vettä mukaan juotavaksi. 


Koirakoulu Tmi Masseter: Koirapuistoilun viehätys ja vaarat

Yksityiset koirametsät ja teemakoirapuistotOmaan käyttöön vuokrattavat, yksityiset, aidatut, turvalliset koirametsät ja erilaiset teemakoirapuistot tarjovat todella kivoja mahdollisuuksia leikkiin, kuntoiluun ja ulkoiluun, joko ihan omalla porukalla, tai tuttujen kaverikoirien kesken.

Kuva: Hunsvottila

Ulkoilu lähiössä ja kaupunkialueella

Niin hyvin kuin meidän koirat tulevat juttuun keskenään, nauttii jokainen myös huomiosta parrasvaloissa. Aina silloin tällöin ulkoilemme erikseen. Otan mukaani koiralle mieluisia leluja yhteisiin leikkeihin, sekä vesipullon. Koira saa päättää lenkin suunnan ja vauhdin, päätettäväkseni jää usein vain lakipiste, josta käännytään takaisin kotiin. Tavallisen taluttimen sijaan koira kulkee pitkässä liinassa. Liina antaa koiralle enemmän tilaa ja valinnan mahdollisuuksia. Liinan käyttöä kannattaa harjoitella, jotta ulkoilu liinassa on turvallista. Kysy neuvoa, jos olet ensikertalainen.Lenkillä etsitään myyriä, tai voidaan käydä järvessä kahlaamassa tai uimassa. Pistäydytään koirapuistossa. Leikitään, pelataan palloa. Koirat herkuttelevat rusakon kakoilla.

Perustaidot


Kolmen koiran kanssa kaupunkitaajamassa ulkoillessa on tärkeää, että koirat osaavat kulkea yleisillä tieosuuksilla, puistoissa ja kävelyteillä fiksusti.

Meitä vastaan tulee kävelijöitä, muita koirakoita, lapsia, tarhalaisia ja koululaisia, lastenvaunuja, pyöräilijöitä, työmatkalaisia, kuntoilijoita. Pulkat, kelkat, skeitti- ja sähkölaudat, rullaluistimet ja botit ovat tulleet tutuiksi. Osalla ihmisistä on kova kiire. Koirat eivät voi seilata tieosuuksilla puolelta toiselle aiheuttaen vaaratilanteita.

Koiramme osaavat perustaidot, osaavat kulkea pyynnöstä oikealla ja vasemmalla, edessä ja takana. Pysähtyä ja väistää. Jättävät pyynnöstä löytämänsä aarteet. Kiertävät vastaantulevat koirakot. Ilman perustaitoja kaupunkiympäristö olisi meille tosi haastava. Peruskoulutus on asia, joka paimenkoirien kanssa kannattaa erityisesti huomioida.

Tätä kirjoittaessani tunnen suurta iloa siitä, että olemme näiden taitojen eteen tehneet töitä koko perheen voimin. Tottahan eteen on tullut yllättäviä ja haastavia tilanteita ja tulee vastakin. Ihan kaikkea ei voi ennakoida. Yllättävät asiat ovat kuitenkin asia erikseen.

Koiramme ulkoilevat useita kertoja päivässä. Säiden ja innostuksen mukaan valitsemme sopivia reittejä. Hyvällä ilmalla ulkona saattaa vierähtää useampi tunti. Toisinaan hyppäämme autoon ja ajamme vähän kauemmas metsään, tai meille vieraaseen lähiöön. Koirat rakastavat uusia paikkoja. Meillä kelit ovat koirien mielestä aina kohdillaan. Näiden kanssa on ilo liikkua.

Agility


Iran lahjat ja kiinnostus lajia kohtaan tulivat esiin jo hyvin varhain. Vauhdikas laji vie herkästi mennessään. Corgin kondrodystrofisesta rakenteesta aiheutuen, laji on tälle rodulle erittäin raskas ja vaativa. Koiran fysiikan, luuston ja nivelten tulisi olla kunnossa.

Huolimatta Iran innostuksesta ja lahjoista, ortopedi suositti meitä, virallisten kuvaustulosten perusteella, etsimään koiran fysiikalle paremmin soveltuvan harrastuksen. Iran etuosa oli kunnossa, mutta lonkissa oli löysyyttä, C:n lonkkamalja ei ole tiivis. Lonkkien löysyys lisää rasitusta koiran etuosalle. Iran kohdalla aglityharrastus jäi tähän.

Peppi röntgenkuvattiin ensimmäisen kerran vuosikkaana ja toisen kerran koiran täytettyä kaksi vuotta. Pepin hienojen terveystulosten myötä, otin lajin uudelleen harkintaan. Terveestä luustosta ja tuulen nopeasta liikkeestä huolimatta, Pepille valikoitui muita harrastuksia.

Tänä päivänä olen todella iloinen tästä, sillä agility on todella vaativa laji. Eturaajojen, olkavarren, olkanivelen ja lavan alueen loukkaantumiset ovat yleisiä. Huolimatta Pepin erinomaisista terveystuloksista, rodun luustorakenne ei ole normaali. Kasvuhäiriöisestä rakenteesta aiheutuen laji olisi ollut koiralle suuri riskitekijä.

Lajin luonteesta ja vaativuudesta, sekä corgirotujen sangen yleisistä luusto- ja nivelongelmista johtuen, en suosita agilityharrastusta tavoitteellisena harrastuksena corgikoirille lainkaan.

Muut harrastukset Iran kanssa harrastamme rally-tokoa. Ira on suorittanut lajissa RTK1 tunnuksen. Virallisen kisaamisen sijaan otamme silloin tällöin rally- tai tokoäkkilähtötunnin Taidoggaan hallille, jossa treenaamme avoimen- voittaja- ja mestariluokan tehtäviä. Ira kykenee sisäistämään uudet tehtävät ällistyttävän nopeasti, koira osaa lukea jo puolesta eleestä mitä tarkoitan.

Rippe on mestari mitä tulee sosiaaliseen oppimiseen. Koira todellakin oppii asioita ihan vain katsomalla, kuinka toiset koirat tekevät tehtävän. Rippe on koiristamme innokkain. Rippe rakastaa tehdä mitä tahansa töitä kanssani. Koiran perimällä ja omalla motivaatiolla on todella iso merkitys ajatellen koiran koulutusmahdollisuuksia.

Peppi on täsmällinen ja rauhallinen, malttaa kuunnella ohjeet loppuun asti. Peppi on mestari nenätöissä. Uusien asioiden lisäksi jo opittuja taitoja pidetään yllä ja kyllä me usein ihan vaan hassutellaan, pistetään leikiksi. Näin innokkaiden kaverien kanssa on ilo tehdä töitä.Kohdetyöt, esinenoudot, nenätyöskentelyt, erilaisten trapetsitemppujen opiskelu, aktivointipelien ratkominen ja virikeruokailut ovat koirille tosi mieluisia töitä. Koirien kanssa on kokeiltu myös paimennusta. Tämähän on kovin mieluinen laji. Harrastusmahdollisuuksia tältä osin ei valitettavasti aivan lähietäisyydeltä enää löydy.

Treenaamme ennalta myös hyödyllisiä taitoja, hoitoimenpiteitä, kuten verinäytteen ottoa, hoitokopan ja kaulurin pitoa, silmätippojen laittoa. Näin toimien juttu ei ole tarpeen tullen homma eikä mikään suorittaa, kun koira on oppinut jo olemaan aloillaan rauhassa ja tarjoamaan itse yhteistyötä.

Kaverikoirat

Aloitimme Iran ja Pepin kanssa vuonna 2021 unofficial-kaverikoiratoiminnan. Epävirallisesta statuksestaan huolimatta tytöt toimivat aitoina kaverikoirina muistisairautta sairastavalle ikäihmiselle. On sydäntä lämmittävää nähdä, puolin ja toisin, miten tykästyneitä ovat toisiinsa. Peppi ja Irpukka aka Irkku, tuottavat jokaisella vierailullaan valtavan määrän iloa. Kylästelemme n. kerran kuussa, välistä harvemmin, Iran terveydentila huomioiden.

Koiranäyttelyt


Koiranäyttelyt, niin yhteisöllisiä tapahtumia kuin ovatkin, ovat melko kallis, paljon työtä ja aikaa vaativa harrastus. Olemme viettäneet koiranäyttelyissä mukavia hetkiä, mutta tätä nykyä osallistuminen on jäänyt vähiin. Kaipaisin tähän lajiin kovasti paljon uudistuksia. Olisin valmis luopumaan koirien asettamisesta paremmuusjärjestykseen ulkomuodon perusteella.

Koiranäyttelyharrastuksessa, kuten kaikissa muissakin harrastuksissa, tulisi edetä koiran ehdoilla, huomioiden koiran terveys, hyvinvointi ja viihtyminen. Harrastuksen tulisi tuottaa iloa myös koiralle. Erilaisia harrastusvaihtoehtoja on onneksi tänä päivänä lukuisia. Näistä löytyy varmasti jokaiselle sopiva laji.

Kennelliiton rotukohtaiset ohjeet kondrodystrofisten, liioiteltujen piirteiden huomioimisesta ulkomuotoarvostelussa:

Kondrodystrofiset rodut

Rotuja,  joissa esiintyy kondrodystrofista luuston pituuskasvun pysähtymistä, on  FCI:n ryhmissä 1, 3, 4, 6, 8 ja 9. Kondrodystrofisten piirteiden liioittelu johtaa vakaviin luuston epämuodostumiin ja epäterveisiin liikkeisiin. Lisäksi ongelmaksi voi tulla riittämätön maavara, joka haittaa rodun työskentelykykyä.

Ohjeistuksesta poiketen koiranäyttelyissä valitettavasti palkitaan voimakkaasti liioiteltuja koiria. 


Lepo 


Levon ja palautumisen merkitys koirille on todella suuri. Koirat tarvitsevat paljon enemmän lepoa kuin me ihmiset. Koiramme elävät yhteistä perhe-elämää kanssamme. Koirille on tarjolla useita mukavia lepopaikkoja. Useita vesikuppeja. Koirat pääsevät halutessaan mihin vuorokaudenaikaan tahansa ulos. Koiria kannustetaan kommunikoimaan meidän ihmisten kanssa, kertomaan tarpeistaan ja me ihmiset pyrimme olemaan kuulolla. 

Koiriamme hellitään silloin, kun ne itse ovat hellyyttä vailla. Kun koirat lepäävät tai aterioivat, niille suodaan rauha. Melkein sanoisin, että koirillamme on ihan kissanpäivät, niin paljon ne saavat hellyyttä ja huomiota. Koiramme ovat meille todella tärkeitä ja rakkaita.Kuvat © Pia Grönroos, Hanna Uosukainen


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti