TerveystutkimuksetCorgikoiran tärkeät viralliset terveystutkimukset


Virallisten terveystutkimusten avulla pyritään vähentämään perinnöllisten sairauksien esiintyvyyttä rodussa. Kaikille avoin, mahdollisimman kattava ja ajantasalla oleva tieto rodun terveydentilasta, on vastuullisen koirakasvatuksen ja vastuullisen koirakaupan perusta.

Viralliset, suositusten mukaiset, kattavat terveystutkimustulokset, mahdollistavat minimivaatimuksia paremmat lähtökohdat vastuullisille jalostusvalinnoille. Tulokset mahdollistavat lisäksi terveyttä edistävän, tieteellisen tutkimustyön.

Suurin hyötyjä terveystutkimustuloksista on aina koiran omistaja ja oma lemmikki. Tieto koiran terveydestä tuo turvaa koiralle ja omistajalle.  

Tulosten avulla koiran hyvinvointia ja terveyttä voidaan tukea, edistää ja ylläpitää turvallisten harrastusvalintojen, sopivasti kuormittavan liikunnan ja ravitsemuksen avulla. Tulokset mahdollistavat vaivojen ja vammojen ennaltaehkäisyn, tarvittaessa hoidon ja kivunlievityksen.

Viralliset tutkimuslausunnot tarjoavat erinomaisen pohjan mahdollisesti myöhemmin otettavien kontrollikuvien ja tutkimusten vertailulle.

Suomen Kennelliitto Jalostustietojärjestelmä apuna


Mitä kannattaa tutkia?


Welsh corgi cardiganin kattavaan, viralliseen terveystutkimuspakettiin kuuluvat röntgentutkimukset lonkkien, kyynärien INC, selän IDD, SP, VA, LTV ja olkanivelten osalta.

Polvet kannattaa tutkituttaa. Sydäntutkimus on tärkeä, erityisesti mikäli koiran lähisuvussa (vanhemmat, sisarukset) esiintyy ongelmia tältä osin.

Silmäpeilauksen avulla ennaltaehkäistään perinnöllisten silmäsairauksien esiintyvyyttä. Osa perinnöllisistä silmäsairauksista aiheuttaa koirille kovaa kipua. Näkökyvyn heikentyminen voi tuoda koiran arkeen haasteita. Tutkituta koiran silmät.

Kattavien, virallisten terveystutkimusten lisäksi suositellaan DNA testausten, kuten CDDY/IVDD testin hyödyntämistä.

DNA testit

Tilaa CDDY/IVDD testi ja testipakkaus diagnostiikkalaboratoriolta. Teetä testi eläinlääkäriasemalla, muun toimenpiteen, esimerkiksi rokotusten yhteydessä. Noudata annettuja postitusohjeita.

Eläinlääkärissä teetetty testitulos on virallinen.

Minkä ikäisenä tutkimuksiin?


Welsh corgien osalta, asiantuntijasuosituksiin perustuva alaikäraja terveystutkimuksille, on 2-3½ vuotta. Tätä nuoremmalle koiralle saa hankittua vain osan tärkeistä terveystuloksista.

Tutkimuksiin on syytä hakeutua tätä ennen, tarvittaessa, mikäli koiralla on vaivoja, tai jos halutaan ennalta varmistua, mikä koiran tilanne luuston osalta on. KLIK Nuorten koirien niveltarkastus

Jalostuskäyttöä ei suositella lainkaan alle kaksivuotiaille koirille.

Ennakkolähetteet


Kennelliiton alaisiin, virallisiin terveystutkimuksiin osallistuva koira, tarvitsee tutkimuksiin sähköisenä tehtävät ennakkolähetteet. Tutkimuslausunnot ovat kaikille avoimia. Kennelliiton jäsenyyttä ei vaadita.

Löydät lähetteet virallisiin terveystutkimuksiin tästä. Kun lähetteet on tehty, voi varailla aikaa terveystutkimuksiin eläinklinikalle, jossa on osaamista virallisista terveystutkimuksista. Suositan ortopedin tekemään tutkimusta, mikäli mahdollista.

Sairaan koiran lausunto


Mikäli koira sairastuu, alkaa ontua, tai huomaat muuta ongelmaa koiran liikkeessä tai käytöksessä, ja viet koiran tutkimuksiin, huomioi, että nuorelle , sairaalle koiralle, on mahdollista saada maksuton, jalostustietojärjestelmään kirjautuva, Kennelliiton epävirallinen asiantuntijalausunto. Lisätietoa tästä.

Epävirallinen, sairaan koiran lausunto, on mahdollista saada corgiroduille, lonkkien, kyynärien, polvien ja selän lisäksi myös olkalausunnosta, vaikka ikärajat näihin tutkimuksiin eivät täyttyisi.

Kuvien lähettämisen Kennelliittoon hoitaa koiran kuvannut klinikka. Lähetteeseen lisätään maininta maksuttomuudesta.

Kennelliiton myöntämät lausunnot ovat mukana edistämässä koko rodun terveyttä. Tilaisuus epäviralliseen lausuntoon kannattaa hyödyntää.


Koiran kipu


Kipua on vaikea tulkita. Eläimet pyrkivät sopeutumaan kipuun ja eläimet myös luontaisesti peittävät tehokkasti kipua. Erityisesti pikku hiljaa, vuosien kuluessa kehittyvää kroonista kipua, kuten nivelrikkokipua on vaikea havaita.

Hieroja, osteopaatti tai eläinfysioterapeutti saattaa löytää koirasta jumiutuneita lihaksia ja kipupisteitä. Syy siihen, miksi lihakset jumiutuvat voi löytyä koiran nivelistä ja luustosta, kondrodystrofisesta rakenteesta.

Matalasta, liioitellusta rakenteesta aiheutuen, welsh corgien tuki- ja liikuntaelimistöön kohdistuu tavanomaista enemmän rasitteita. Lievät viat eivät aina oireile lievästi. Täysin terveet tulokset eivät anna täyttä suojaa kehittyviltä ongelmilta tai kivuilta.

Heikkoihin terveystuloksiin, vakaviin luustovikoihin, on aina syytä suhtautua vakavasti.

Kattavasti terveystutkitulla koiralla on tutkimustulosten ansiosta paremmat mahdollisuudet hyvinvointiin. Omistajalle koiran kattavat viralliset terveystulokset tuovat turvaa ja mielenrauhaa.

SEY Eläinystävä Tunnistatko kipeän koiran

Epäviralliset terveystulokset? 


Kannattaa suosia virallisia kuvauslausuntoja. Viralliset kuvaustulokset edistävät koko rodun terveyttä. Kennelliitossa röntgenkuvia lausuvat radiologit, erikoiseläinlääkärit ja luustoasiantuntijat. Kennelliiton lausuntojen osalta osaaminen, asiantuntemus, luotettavuus ja tarkkuus ovat huippuluokkaa.

Etuna tässä sekin, että virallisesta kuvauslausunnosta saa aina tarvittaessa lisätietoa Kennelliiton asiantuntijalta.

Tulevien koirasukupolvien terveys ja hyvinvointi rakennetaan virallisia terveystutkimuksia hyödyntäen.

Tassunjäljet rekisterissä

Koiran kuoleman jälkeen, koiranomistajan toivotaan päivittävän kuolinsyytiedot jalostustietojärjestelmään. Kuolinsyytietojen kirjaaminen on tärkeä osa koiranomistajan vastuuta ja huolenpitoa rodusta.

Ilmoitathan koirasi kuolemasta ja kuolinsyystä Kennelliitolle, näin tiedot rekisteröityvät jalostustietojärjestelmään. Tiedot koiran kuolemasta ovat rodun kannalta tärkeitä, sillä ne palvelevat koko rodun terveydentilan arviointia nyt ja tulevaisuudessa.


Kennelliitto:

Ilmoituksen voi tehdä Omakoira-palvelun kautta tai vapaamuotoisena kirjallisena ilmoituksena. Ilmoituksessa tulee näkyä koiran nimi ja rekisterinumero, kuolinaika ja -syy sekä omistajan allekirjoitus. Ilmoituksen voi skannata tai valokuvata ja lähettää sähköpostin liitteenä osoitteeseen: rekisterointi@kennelliitto.fi tai postitse: Suomen Kennelliitto - Showlink Oy, PL 20, 79101 Leppävirta.

Osallistu tutkimuksiin, ilmoita tiedot koirasta!
Tue rotukoirien hyvinvoinnin ja terveyden
edistämiseksi tehtävää työtä!

Kuvat © Pia Grönroos
 
 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti