Terveystutkimukset

Corgikoiran tärkeät viralliset terveystutkimukset

Kaikille avoin, mahdollisimman kattava ja ajantasalla oleva tieto koirien terveydentilasta, on vastuullisen koirakaupan, vastuullisen koiranomistamisen ja vastuullisen kasvatustyön perusta.

Kattavat, viralliset terveyslausunnot tukevat koiran hyvinvointia, mahdollistavat vastuulliset jalostusvalinnat sekä koko rodun terveydentilan arvioinnin. Lisäksi tulokset mahdollistavat terveyttä edistävän, tieteellisen tutkimustyön.

Mitä kannattaa tutkia?


Welsh corgien viralliseen terveystutkimuspakettiin kuuluvat röntgentutkimukset lonkkien, kyynärien INC, selän IDD, SP, VA, LTV osalta, sekä palpaatiotutkimus polvien osalta.

Olkanivelet tulee tutkituttaa epävirallisin röntgenkuvin. Tästä myöhemmin lisää.

Sydäntutkimus on tärkeä, erityisesti jos koiran lähisuvussa esiintyy ongelmia tältä osin. Silmäpeilaukseen osallistuminen antaa tärkeää tietoa koiran näkökyvystä ja silmien terveydestä.

Kattavien terveystutkimusten lisäksi suositellaan DNA testausten, kuten CDDY/CDPA testin hyödyntämistä.

Epäviralliset tutkimuslausunnot 

On tilanteita, joissa virallinen tutkimuslausunto, ei vastaa rodulla esiintyviin ongelmiin.

Kennelliiton tarjoamassa virallisessa OC tutkimuslausunnossa olkanivelten osalta, ei huomioida corgiroduilla yleisesti esiintyviä muutoksia.

Olkakuvat tuleekin lausuttaa epävirallisina, ortopediaan perehtyneellä eläinlääkärillä.

Viralliset terveystulokset myös kotikoiralle?


Yhtäkään koiraa ei kannata jättää tutkimatta. Tieto koiran terveydestä tuo turvaa koiralle ja omistajalle.

Terveystulosten ansiosta koiran hyvinvointia ja terveyttä voidaan tukea, edistää ja ylläpitää koiralle turvallisten harrastusvalintojen, sopivasti kuormittavan liikunnan ja ravitsemuksen avulla. Tulokset mahdollistavat vaivojen ja vammojen ennaltaehkäisyn, tarvittaessa hoidon ja kivunlievityksen.

Viralliset tutkimuslausunnot tarjoavat erinomaisen pohjan mahdollisesti myöhemmin otettavien kontrollikuvien ja tutkimusten vertailulle.

Suomen Kennelliitto Jalostustietojärjestelmä apuna

DNA testit

Tilaa CDDY/CDPA testi ja testipakkaus Kennelliiton hyväksymältä diagnostiikkalaboratoriolta. Movet, Labogen, MyDogDNA/Wisdom panel.

Teetä testi eläinlääkäriasemalla, muun toimenpiteen, esimerkiksi rokotusten yhteydessä. Noudata annettuja postitusohjeita.

Eläinlääkärissä teetetty testitulos on virallinen.

Geenitestituloksena koira voi olla joko N/N eli koira ei kanna kyseistä kondrodystrofian / -dysplasian muotoa tai CDPA/CDPA eli lyhytraajainen koira, tai CDDY/CDDY eli lyhytraajainen koira, jolla on merkittävästi kohonnut riski sairastua välilevytyrään välilevyjen kalkkeutumisen seurauksena.

Ilmoita testitulos rotuyhdistykselle esimerkiksi terveyskyselyn yhteydessä. Tulosten tallentaminen jalostustietojärjestelmään ei valitettavasti vielä tällä hetkellä ole mahdollista.

Minkä ikäisenä tutkimuksiin?


Tutkimuksiin on syytä hakeutua aina tarvittaessa, viivyttelemättä, mikäli on vaivoja, tai jos halutaan ennalta varmistua, mikä pentukoiran tilanne luuston osalta on.

KLIK Nuorten koirien niveltarkastus


Welsh corgien osalta, asiantuntijasuosituksiin perustuva alaikäraja, kattaville terveystutkimuksille, on 2-3½ vuotta. Tätä nuoremmalle koiralle ei saa hankittua kaikkia tärkeitä terveyslausuntoja.

Seniori-ikäisen terveystarkastusta, kattavine luustokuvineen, ei kannata jättää välistä.

Ennakkolähetteet


Kennelliiton virallisiin terveystutkimuksiin tilataan ennakkolähetteet. Tutkimuslausunnot ovat avoimia kaikille Kennelliittoon rekisteröidyille koirille, Kennelliiton jäsenyyttä tutkimuslausuntoihin ei vaadita.

Lähetteet virallisiin terveystutkimuksiin löytyvät KLIK tästä. Kun lähetteet on tehty, voi varailla aikaa terveystutkimuksiin eläinklinikalle. Varmistu, että klinikalla on riittävää osaamista.

Suositan valitsemaan tutkimuspaikaksi eläinklinikan, jossa ortopediaan perehtynyt eläinlääkäri ennen koiralle tehtäviä röntgentutkimuksia, tutkii koiran. Tuki- ja liikuntaelinsairauksiin perehtyneet eläinlääkärit osaavat ottaa kantaa esim. corgiroduille tyypillisiin olkanivelmuutoksiin, joita Kennelliitto ei lausu.

Sairaan koiran lausunto


Mikäli koira sairastuu, alkaa ontua, tai huomaat muuta ongelmaa koiran liikkeessä tai käytöksessä, ja viet koiran tutkimuksiin, huomioi, että sairaalle koiralle, on mahdollista saada maksuton, jalostustietojärjestelmään kirjautuva, Kennelliiton epävirallinen asiantuntijalausunto. Lisätietoa tästä.

Epävirallinen, sairaan koiran lausunto, on mahdollista saada corgiroduille, lonkkien, kyynärien, polvien ja selän lisäksi myös olkalausunnosta, vaikka ikärajat näihin tutkimuksiin eivät täyttyisi.

Kuvien lähettämisen Kennelliittoon hoitaa koiran kuvannut klinikka. Lähetteeseen lisätään maininta maksuttomuudesta.

Kennelliiton myöntämät lausunnot ovat mukana edistämässä koko rodun terveyttä. Tilaisuus epäviralliseen, maksuttomaan lausuntoon, kannattaa hyödyntää aina, kun sille on tarvetta.


Koiran kipu


Koirat pyrkivät sopeutumaan kipuun ja koirat myös luontaisesti peittävät tehokkasti kipua. Kipua on vaikea tulkita. Erityisesti pikku hiljaa, vuosien kuluessa kehittyvää kroonista kipua, kuten nivelrikkokipua tai välilevyvaivoja on vaikea havaita.

Hieroja, osteopaatti tai eläinfysioterapeutti saattaa löytää koirasta jumiutuneita lihaksia ja kipupisteitä. Syy siihen, miksi lihakset jumiutuvat voi löytyä koiran nivelistä ja luustosta. Ongelmien taustalla vaikuttaa usein koiran kondrodystrofinen rakenne. Matalasta, liioitellusta rakenteesta aiheutuen, welsh corgien tuki- ja liikuntaelimistöön kohdistuu tavanomaista enemmän kuormitusta. Lievät viat eivät aina oireile lievästi.

Heikkoihin terveystuloksiin, vakaviin luustovikoihin, on aina syytä suhtautua vakavasti.

Kattavasti terveystutkitulla koiralla on tutkimustulosten ansiosta paremmat mahdollisuudet hyvinvointiin. Omistajalle koiran kattavat viralliset terveystulokset tuovat turvaa ja mielenrauhaa.

SEY Eläinystävä Tunnistatko kipeän koiran


Tassunjäljet rekisterissä

Koiran kuoleman jälkeen, koiranomistajan toivotaan päivittävän kuolinsyytiedot jalostustietojärjestelmään. Kuolinsyytietojen kirjaaminen on tärkeä osa koiranomistajan vastuuta ja huolenpitoa rodusta. Tietojen kirjaaminen ei vaadi Kennelliiton jäsenyyttä.

Kennelliitto:

Ilmoituksen voi tehdä Omakoira-palvelun kautta tai vapaamuotoisena kirjallisena ilmoituksena.

Ilmoituksessa tulee näkyä koiran nimi ja rekisterinumero, kuolinaika ja -syy sekä omistajan allekirjoitus. Ilmoituksen voi skannata tai valokuvata ja lähettää sähköpostin liitteenä osoitteeseen: rekisterointi@kennelliitto.fi

tai postitse: Suomen Kennelliitto - Showlink Oy, PL 20, 79101 Leppävirta.

Osallistu tutkimuksiin, ilmoita tiedot koirasta!
Tue rotukoirien hyvinvoinnin ja terveyden
edistämiseksi tehtävää työtä!





Kuvat © Pia Grönroos
 
 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti