KennelimmeArvot

 • Koirat ovat tärkeä osa perhettämme.  
 • Koirillemme on teetetty terveyttä ja hyvinvointia turvaavat, kattavat terveystutkimukset, sekä DNA testit, rotutyypillisten terveysongelmien osalta. 
 • Osallistumme koirien terveyttä edistävään tieteelliseen tutkimustyöhön.
 • Asiantuntijavetoiset neuvot ja ohjeet pentujen kasvuun ja kehitykseen.
 • Koiriamme koulutetaan nykytietoon pohjaavin, palkitsemiseen perustuvin koulutusmenetelmin.
 • Harrastelemme koirien ehdoilla, koko perheen iloksi. 
 • Emme osaa tai tiedä kaikkea, mutta kehitämme osaamistamme.
 • Tavoitteenamme on tarjota koirillemme hyvät arkitaidot, yhteistyöhön ja luottamukseen perustuva kestävä suhde, sekä rakastava ja turvallinen, pysyvä koti.

  Pia Grönroos
  Kennel Hallahukan

  Koiramme

Irpukka

Ira, Lulubelle´s Eager Explorer
on koiristamme ehdottomasti rakastettavin. Irpukka on koko perheen lellipossu. Iran kaltaiseen koiraan voi törmätä vain kerran elämässä. En tiedä mitä Ira on syönyt pentulaatikossa aamiaiseksi, mutta jotain hyvää sen on täytynyt olla. Ira on aamusta iltaan touhukas, iloinen ja hyväntuulinen. Ira on lauman leikkisin ja hellin koira. Iran motivaatio tehdä yhteistyötä ihmisen kanssa on korkea, koulutettavuus huippuluokkaa. Ira taitaa myös koiralle tärkeän rauhoittumisen ja yksinolotaidon.

Iralla on esiintynyt aikuisiällä melkoisesti terveysongelmia. Raisumman liikunnan jäljiltä ontumista, etuosan ylirasitustila, krooninen hauisjänteen tulehdus, bicebs tendiitti. Corgiroduille tyypillisiä vaivoja, kertoi ortopedi. Maltillisen, pitkän kuntoutuksen ja säännöllisen lihashuollon ansioista vaivasta päästiin hetkeksi, mutta valitettavasti vaivat uusivat herkästi.

Koiran vastoinkäymiset eivät valitettavasti päättyneet tähän. Ira sairastui trauman seurauksena ääniarkuuteen, reilun kolmen vuoden ikäisenä.

Kovien äänien pelko, miten pelot vaikuttavat koiran arkeen, mitä voimme koiran hyväksi tehdä? Miten ääniarkuutta hoidetaan? Nämä olivat kysymyksiä, joita ratkoimme. Aiempaa kokemusta ääniarkuudesta tässä laajuudessa meillä ei ollut. Olemme tehneet tämän asian kanssa todella paljon töitä. Ääniarkuus heikentää koiran hyvinvointia. Kipujen osuutta Iran ääniarkuuden puhkeamiseen ei voida täysin poissulkea.

Iran ääniarkuutta hoidetaan käytösterapian avulla. Asia huomioidaan arjessa ja tarvittaessa tukena käytetään matalalla kynnyksellä reseptilääkitystä. Tällä hetkellä Iran tilanne on kohtuullinen. Ira ei pelkää tavanomaisia, normaalissa arjessa kuuluvia koviakaan ääniä, koira ei tarvitse jatkuvaa lääkitystä. Kesät ovat meille todellinen haaste, sillä Iran pelko ukkosia kohtaan on lisääntynyt. 

Ira on steriloitu 5/2021, Eläinystäväsi klinikalla. Tähystystoimenpiteessä Iralta poistettiin munasarjat. Kohdussa ei ollut mitään poikkeavaa ja se jätettiin paikoilleen. Ira toipui operaatiosta pikavauhtia.

Ira kävi 5.4.2022 ortopedin kontrollitutkimuksissa, jossa koiralle tehtiin niveltutkimus ja otettiin uudet röntgenkuvat lonkkien, kyynärien ja olkapäiden osalta. Iralla on oikeassa kyynärässä ja olkanivelessä alkavaa nivelrikkoa, etuosan oireilua, tulehdusta laajemmin olkanivelten ja hauisjänteinen osalta. Hoitona painonhallinta, lihashuolto, lääkitys ja sopivasti nivelystävällistä liikuntaa.

10.10.22 Käytimme Iran silmälääkärissä. Yllätys löydöksenä meille, mutta ei silmälääkärille, Iran silmästä löytyi indolentti sarveiskalvohaavauma. Corgirotujen tyyppivikoja, kertoi silmäspesialisti. Hoitona haavan tuoreistus ja hionta, antibioottitipat ja kostustipat. Kostutustipat suosituksena jatkuvaan käyttöön.

26.10.22 Iralla todettiin mastikatorinen myosiitti. Autoimmuunisairaus, jossa koiran elimistö hyökkää omia lihassäikeitä vastaan. Hoitona pitkä antibioottikuuri ja vielä pidempi kortisonikuuri.

13.2.23 Iralla diagnosoitiin Eläinystäväsi lääkäriklinikalla tehtyjen tutkimusten myötä nivelrikkoa useissa kämmen- ja varvasluiden välisissä MCP nivelissä. Osassa MCP niveliä nivelrikkomuutokset ovat voimakkaat. Iralle kokeillaan jo olemassa olevan lääkityksen lisäksi Librelaa.

Iran elämässä on paljon koiran liikkumista rajoittavia tekijöitä, koiran etuosaongelmista ja nivelrikosta aiheutuen. Pyrimme riittävään kivunhoitoon ja huolehtimaan tarkoin elämänlaadusta.

Iralla on esiintynyt elämänsä aikana muutamia kertoja voimakkaita reverse sneeze, hengitysvaikeuskohtauksia. Mahdollisena syynä tähän voi olla pehmeä kitalaki, joka tunnetaan paremmin brakykefaalisten rotujen ongelmana. Corgiroduissa reverse sneeze kohtauksia pidetään harmittomana ominaisuutena. Harmiton vaiva ei toki ole, vaikka koira ei kohtaukseen menehdy. Kohtausten takana voi olla myös esimerkiksi nenäpunkki. Käänny lääkärin puoleen.

Peppi

Peppi, Lulubelle's Just Jazz
. Kaunis, eloisa kettutyttömme. Peppi on ihastuttava. Lempeän viaton ulkonäkö kätkee alleen todella voimakastahtoisen ja lempeän jääräpäisen luonteen. Tuulen nopea sporttityttö. Peppi on voimakas ja koiran reaktionopeus on hämmästyttävä. Asia, joka koiraa ulkoiluttavan täytyy muistaa pitää mielessä.

Peppi on sairastanut yhden ripulitaudin alle vuosikkaana ja reilun neljän vuoden iässä juoksujen jälkeen lievän emätintulehduksen. Ultraäänitutkimuksessa kohdusta ei löytynyt poikkeavaa. Tulehdus hoitui lääkärin ohjeilla muutamassa päivässä.

Peppi tulee aamusta sänkyyn ja painautuu kiepille kiinni minuun. Nukahtaa siihen vielä hetkeksi. Pepin viikkokalenterissa ei ole tilaa huonoille päiville.

Peppi steriloitiin tähystysmenetelmällä Eläinystäväsi klinikalla 8.4.21. Pepin kohdussa oli kysta, joten kohtu poistettiin munasarjojen lisäksi. Operaatiosta Peppi toipui ällistyttävän nopeasti.

Märkäkohtutulehdusriskistä meidän ei enää tarvitse huolehtia. Energisyys, leikkisyys ja ilo tuntuvat lisääntyneen koiran elämässä jo nyt. Nämä ovat steriloinnin positiivisia vaikutuksia, joita toimenpiteeltä toivoimme.

Peppi on välttynyt vakavilta terveysongelmilta, liikuntaelinongelmiin liittyen, mahdollisesti rotuun nähden erinomaisten luustoterveystulostensa ansiosta. 

Muistoissamme, sydämelläni


Rippe 2.11.2012 - 10.10.2020


Lupasin koiralle painaessani sen ensimmäistä kertaa rintaani vasten, rakastaa ja pitää koiran puolia aina. Itkin ilosta, pentu oli odotettu kallisarvoinen lahja. Ripestä sain rakkaan sydänystävän. Jos mitä Rippe minulle opetti, niin sen, että rakkaus todella on pitkämielinen ja se on lempeä.

Olen kiitollinen ajasta, jonka saimme. Kiitos Jenni, että saimme tarjota kodin Ripelle.

Rippe sairastui, kuten niin murheellisen monet nuoret koirat rodussamme, vakavaan selkäsairauteen. Sairaus eteni hoivasta, levosta ja lääkityksestä huolimatta takaraajojen täydelliseen halvaantumiseen. Ripen luonteen tuntien, emme voineet pitkittää koiran kärsimystä ja kipuja. Rippe nukahti sylissäni ikiuneen 10.10.2020.

Vain hetki ennen sairastumistaan, 24.9.20 Rippe kävi terveystarkastuksessa, jossa sen todettiin olevan hyvinvoiva ja erinomaisessa lihaskunnossa. Hyvä lihaskunto, ei valitettavasti riitä suojaamaan koiraa  rodussa yleisesti esiintyvää välilevyrappeumaa vastaan.

Ripen aiempaan sairaushistoriaan kuuluivat nisäkasvaimet. 17.3.2020 Eläinystäväsi klinikalla tehdyn nisäkasvainleikkauksen yhteydessä Rippe steriloitiin. Patologin lausunnon mukaan Ripeltä poistettu kasvain oli hyvänlaatuinen. Rippe toipui tästä operaatiosta nopeasti ja oli elämänsä kunnossa.

Rippe sairasti aikuisiällä virtsatietulehduksen ja tällöin siltä löydettiin myös struviittikiteitä, josta syystä koiralla oli erikoisruokavalio.

P4 poskihampaan poisto tehtiin tapaturmaisen hampaan halkeamisen vuoksi. Vuonna 2019 koiralla todettiin kuivasilmäisyys. Pentuna Rippe sairasti kennelyskän ja silmätulehduksen.
 

Terveystutkimukset


Jokainen koiristamme on tutkittu kattavin terveystutkimuksin.

Iran ja Pepin kyynärät on kuvattu ED tavan lisäksi rodulle paremmin soveltuvan INC kuvausprotokollan mukaisesti. INC tulokset. Koirilta on kuvattu myös olat, joista Iralle ortopedin epävirallinen lausunto, terveet. Myöhemmin Iralla on todettu olkanivelten tulehdusta sekä alkavaa nivelrikkoa. Pepillä KoiraNetissä virallinen olkalausunto, tulos terveet.

Kennelliiton virallisten terveystutkimusten lisäksi jokaiselta koiraltamme löytyvät geenitestitulokset PRA:n ja DM:n osalta. Peppi ja Ira ovat lisäksi DNA testattu CDDY testillä.

Molemmat koirat ovat CDDY/CDDY homotsygootteja. Koirat ovat perinneet molemmilta vanhemmilta virheellisen alleelin. Koirilla on riski sairastua IVDD:hen. Molemmat koirat olisivat siirtäneet IVDD:lle altistavaa geeniä jälkeläisilleen 100 %:n todennäköisyydellä.
 

IVDD, intervertebral disc disease on vakava välilevysairaus. Tulos on merkittävä, sillä Ira ja Peppi ovat molemmat virallisesti IDD:n osalta terveystutkittuja, IDD0 koiria.

Ira on testattu FGF5 testillä tuloksella N/N. Ira ei kanna genomisssaan varianttia pitkäkarvaisuus allelia FGF5. Tuloksen mukaan Iralle ei olisi syntynyt pitkäkarvaisia fluffy-pentuja.

Olemme mukana tukemassa professori Hannes Lohen geenitutkimusryhmän työtä. Koiristamme on luovutettu verinäytteet geenipankkiin ja olemme myös mukana käyttäytymiskyselyssä.  Rippe, Vihtametsän Koivunlehti, on mukana Lohen työryhmän välilevykalkkeumatutkimuksessa sekä kognitiokyselyssä.

Koiristamme on täytetty SWCS ry:n terveyskysely. Kennelliiton terveyskyselyyn pääset tästä. Molempiin kyselyihin kannattaa osallistua.

Vastuullinen kasvatustyöToivon, että osaltamme koirillemme teetetyt viralliset röntgentutkimustulokset ja DNA-testaukset edistävät terveysongelmien ehkäisemiseksi parhaillaan tehtävää tieteellistä tutkimustyötä ja tätä kautta tulokset parantavat tulevaisuudessa koirien mahdollisuuksia terveyteen ja hyvinvointiin.

Tulosten toivon herättävän pohdintaa koskien rotukoirien ja erityisesti tämän rodun vakavia terveysongelmia. Tulokset ja tieto tulosten laadun tärkeydestä, mahdollisesti auttavat myös omasta koirasta haaveilevien vastuullisia rotu- ja kasvattajavalintoja.

Rotutyypillisten terveysongelmien osalta tutkimaton koira ei tarkoita tervettä. Selityksillä tai ilman heikot tulokset ovat heikkoja tuloksia, ja heikosta luustoterveydestä aiheutuu koirille yleisesti ongelmia. Koiraa, jolla itsellään, tai jonka lähisuvussa esiintyy vakavia terveysongelmia, arkuutta tai pelkoja, ei tulisi käyttää jalostukseen.

Valitettavasti hyvät tulokset eivät nekään takaa tässä rodussa ongelmatonta elämää, johtuen siitä, että corgit syntyvät kasvuhäiriöisinä. Kasvuhäiriötä ylläpidetään rodussa tavoitteellisin jalostusvalinnoin, tämä siis huolimatta, että on hyvin tiedossa, miten vaikeita ongelmia tähän liittyy.

Useat kasvattajista markkinoivat omaa kasvatustyötään vastuullisena, mutta tosiasiassa on saatettu täyttää jalostusta koskevista suosituksista ja ohjeista vain minimivaatimukset. Valitettavasti pentuja teetetään myös koirilla, joita ei nykyisten, koirien terveyttä ja hyvinvointia turvaavien suositusten, tai eläinsuojelulain säädösten mukaan, tulisi lainkaan käyttää kasvatustyöhön.

Oman koiranpennun vanhemmiksi kannattaa valita kattavasti terveystutkitut, rodun keskitasoa paremmat terveystulokset saaneet aikuiset, eli yli kaksi vuotiaat koirat, avoimella, reippaalla ja rohkealla luonteella varustetut, näin koirilla on edes jonkinlaiset edellytykset periyttää terveyttä.

Heikkoja tuloksia perineiden mahdollisuudet periyttää hyvää terveyttä ovat  heikot.

Älä valitse vain pentua, valitse myös vastuulliset kasvatusolosuhteet


Kasvattajan koirille ja pennuille tarjoamat elinolosuhteet vaikuttavat merkittävästi pentujen tulevaisuuteen, valinnat kannattaa tehdä huolella.

Ovatko kasvattajan koirat perheenjäseniä, vai tuotantoeläimiä?

Miten perhekoira on koira, jos koira vietää suuren osan elämästään pienessä häkissä tai tarhassa? Jos  narttukoirat pääsevät saman katon alle perheen kanssa vain synnyttäesssään ja pentuja hoivatessaan, miten perhekoira pentujen äiti silloin on?

Onko kasvattajan koiramäärä sopiva käyttevissä oleviin resursseihin? Onko kasvattajan luona pentuja samanaikaisesti useista eri pentueista? Montako minuuttia kasvattajalla on käytettävinään yhtä pentua kohden? Varhaisen sosiaalistamisen puutteita ei kyetä myöhemmin täysin korvata.

Elääkö kasvattaja rodulle, vai elättääkö rotu kasvattajaa? Tavoitteleeko kasvattaja maksimaalista taloudellista hyötyä, minimaalisin panostuksin? Jos kasvattaja täyttää vain minimivaatimukste, vastuukysymykset eivät jakaudu koirakaupassa kuten niiden tulisi.

Jos kasvattaja kohtelee omia koiriaan kaltoin, kovin ottein, tai huomaat puutteita koirien hyvinvoinnissa, vetäydy kaupanteosta ja tee kasvattajasta eläinsuojeluilmoitus.

Jos olet hankkimassa koiraa kaupunkiolosuhteisiin, huomioi haasteet. Asfaltti, sora ja terävä hiekotussepeli, suola. Näissä olosuhteissa on paljon haastetta terveen luustorakenteen omaaville koiraroduille, saati koiralle, joka syntyy kasvuhäiriöisenä ja on erityisen altis luusto-ja nivelongelmille.

En suosita corgia kaupunkikoiraksi,
rodussa laajasti esiintyvien vakavien luusto-ja nivelongelmien vuoksi.

Arjessamme mukana

Lihashuoltoasioissa koiriamme hoitavat Heidog ja Koirakuntosali. Kiitos Heidi ja Kirsi. Omaeläinlääkärinämme toimii Tassupaikan ihana eläinlääkäri Marjo Pietilä.

Tuki- ja liikuntaelinongelmissa ja virallisissa röntgentutkimusasioissa käännymme Eläinystäväsi lääkäri-klinikan ortopedi Juha Kallion tai Ortopet ortopedi Hanna-Leena Terhosen puoleen. Eläinystäväsi klinikalla hoidettiin Ripen struviittikiteet, tähystyssterilisaatio sekä nisäkasvainten poisto. Peppi ja Ira steriloitiin samalla klinikalla. 

Silmät koiriltamme tutkii Eläinklinikka Hakametsässä Kirsi Kemppainen.

Eläinsairaala Veter toimii tällä hetkellä meidän 24/7 päivystävänä eläinlääkäriasemana.

Jäsenyydet

Suomen eläinsuojelu ry
Rescueyhdistys Kulkurit ry
Animalia Ry
Oikeutta eläimille

Olemme mukana tukemassa Fifix Europe ry:n toimintaa.  

Olen Suomen Kennelliiton ja SWCS ry:n jäsen.

Kuvat © Pia Grönroos
2 kommenttia:

 1. Hei! Miten/millä tutkimuksilla Iran myosiitti todettiin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Iran mastikatorinen myosiittidiagnoosi perustui kliiniseen oirekuvaan. Voit lukea tarkemman kuvauksen tästä:
   http://hallahukan.blogspot.com/2022/10/mastikatorinen-myosiitti.html

   Poista