tiistai 2. toukokuuta 2023

Käyrät eturaajat ovat koiralle terveysriski

Olin kirjoittamassa blogikirjoitusta kondrodystrofisesta rakenteesta koiralle, ja tätä kautta myös koiran omistajalle aiheutuvista arkihaasteista, kun postiluukkuun kolahti Koiramme lehden uusin 4/23 numero. Otsikko tähän kirjoitukseen on lainattu lehdessä olleesta artikkelista. Asiantuntija-artikkelin on koostanut jalostusasiantuntija Katariina Mäki, löydät artikkelin KLIK tästä.

Kyynärnivelen inkongruenssi, eturaajojen kiertyminen, tassujen kääntyminen ja ranteiden taipuminen sekä värttinäluun osittainen sijoiltaanmeno ovat yhteydessä useisiin mitattavissa oleviin kliinisiin poikkeavuuksiin, raajojen toimintaan, kipuun, ontumiseen, rajoitettuneeseen liikelaajuuteen ja kyynärnivelen nivelrikkoon.

Virheasennoista johtuvat nivelongelmat ja kivut, ilmenevät usein selkeämmin vasta koiran ikääntyessä ja kun sairaus on jo edennyt pitkälle, kertoo artikkeli. Eturaajojen rakenteella on selvä yhteys rodun terveyteen.

Mitä tämä kaikki tarkoittaa? Käytännössä sitä, että corgin kasvuhäiriöinen rakenne, käyrät raajat, voivat aiheuttaa koiralle eriasteisia haasteita ja kipuja, koiran syntymästä alkaen.

Käyrät raajaluut voivat aiheuttaa mm.:

📌Mekaanista rasitusta luissa, nivelissä, nivelsiteissä, jänteissä ja lihaksissa.
📌Kyynärnivel ei ojennu kunnolla.
📌Värttinäluu voi mennä osittain tai kokonaan sijoiltaan.
📌Kyynärnivelen taivutus tuottaa kipua.
📌Takajalan taipumiseen voi liittyä polvilumpion sijoiltaanmeno.
📌Vääränlainen painonkantaminen kuluttaa tassujen ihoa, ja pehmytkudosta, tassuihin voi muodostua callusta, eli iho paksuuntuu ja halkeilee. Tassut saattavat tulehtua, voi kehittyä valeanturoita ja furunkuloosia.

Omistajalle lemmikin terveysriskeistä aiheutuu tarkempaa havainnointia ja huolenpitoa, ylimääräistä huolta ja kustannuksia. Vaikeissa tapauksissa vaivat alentavat koiran elinikäennustetta.

Kivun tunnistamisen haasteet


Koirat ovat mestareita kompensoimaan liikkeen puutteita. Vaikka ongelmia on, koira pyrkii liikkumaan kivun sallimissa rajoissa.

Selkeitä epämukavuudesta ja kivusta aiheutuvaa oireilua, kuten liikkumishaluttomuutta, käytösongelmia kuten remmirähjäys, tai käsittelyvaikeuksia, ei aina tunnisteta kipukäytökseksi. Ei-toivotun käytöksen voidaan ajatella johtuvan koiran persoonallisuudesta, vahvasta tahdosta. Unohtuu, ettei eläin koskaan tarkoituksella pyri olemaan hankala, tai vaikeasti käsiteltävä.

Käsittelyn vastustelu johtuu usein epävarmuudesta, pelosta ja mahdollisesti kivuista. Jos vastustelua ei huomioida, ei huomioida koiran mielipidettä, pakotetaan, koira voi oppia, ettei sen mielipiteillä ole merkitystä. Koira alistuu, vaipuu opitun avuttomuuden tilaan, tai koira voi puolustautua puremalla. 

Koira on luotu liikkumaan. Jos koiralla esiintyy liikkumishaluttomuutta, kankeutta tai ontumista, mitä tahansa normaalista poikkeavaa käytöstä, syy tähän kannattaa selvittää. Käytösongelmien, kuten remmirähjäyksen taustalla voi vaikuttaa heikot sosiaaliset taidot, huonot kokemukset, mutta kipujen osuus kannattaa tässäkin ottaa lukuun.

📌Suurella osalla corgeista kynnet vaikuttavat kuluvan epätasaisesti. Lyhyet raajat eivät ojennu normaalisti. Kynsien kulumisesta aiheutuen varpaat voivat olla kauttaaltaan kipeät, jopa haavoilla, mikä osaltaan aiheuttaa käsittelyarkuutta. Rakenteen virheasennot altistavat nivelrikkomuutoksille ja kivuille.

Eläintenkouluttaja Nina Laiho: Koiran kipu

Rippe, Ira ja Peppi


Rotutyypillisiä, käyristä raajoista aiheutuvia vaivoja, on esiintynyt kaikilla koiristamme. Ripen kynnet kuluivat liiaksi, ja tästä aiheutui koiralle kipuja ja tätä kautta käsittelyhaasteita. Lisäksi Ripen kyynärä meni toisinaan ilmeisesti osin tai kokonaan sijoiltaan.

Iralla on diagnosoitu vaikeita kroonisia nivel- ja jännetulehduksia ja lisäksi osin vakavia nivelrikkomuutoksia. Koiran painorasitus ei jakaudu tasan ja Irallakin kyynärä on muutamia kertoja mennyt sijoiltaan, toinen eturaajoista on pettänyt alta. Kyynärnivel ei välttämättä ole niin vakaa ja stabiili, kuin voisi toivoa. Ehk värttinäluu on osin sijoiltaan?

Pepin kiusana ovat virheellisestä painorasituksesta aiheutuva tassutulehdus, lisäksi ranteen virheasento voi alistaa kivuille. Ongelmien taustalla vaikuttaa kasvuhäiriö ja käyrät raajaluut.

Eturaajat, seisomakuva

Röntgentutkimusmenetelemät, kuten ED ja INC röntgentutkimus, eivät tuo esiin värttinäluun osittaista sijoiltaanmenoa. Uusi, kondrodystrofisille roduille kehitetty tutkimusmenetelmä, jossa koiran eturaajat kuvataan seisoma-asennossa, tuo ongelman esiin selkeästi.

Anu Lappalainen Breed-typical front limb angular deformity is associated with
clinical findings in three chondrodysplastic dog breeds

Katse tassuihin


Pepin ja Iran kynsien lyhentäminen on ollut meille tähän asti helppoa ja mutkatonta. Iän myötä molemmilla koirista on alkanut esiintyä hienovaraisia kosketusarkuudesta ja epämukavuudesta kertovia välttämiseleitä. Aivan kuten Ripellä aikoinaan.

Pyrin helpottamaan tilannetta. Kipulääkitys, tassujen ihon kunnon tarkkailu, pesu hoitavalla lääkeshampoolla, huolellinen kuivaus, ravintolisät, ovat tärkeä osa koirien hoitoa.  

Koirien kynnet on leikattu aina omaehtoisuutta tukien. Ennakoivat eleet, omaehtoisuus ja hallinnantunne ovat tärkeitä hyvinvointitekijöitä. Kynsiä ja tassukarvoja lyhennän luvan kanssa. Käytössämme on startti- ja stoppikäytökset. Yhteisesti sovituista säännöistä on pidettävä kiinni. Aikaa kynsihuoltoon kuluu tällä hetkellä aiempaa enemmän, mutta aikaa on, en huolla kynsiä kiireessä. Koirat osallistuvat hoitotoimenpiteisiin vapaaehtoisesti. Tästä iloitsen.
Palkkiot olen pyrkinyt pitämään aina kohdillaan. Välineistä kynsitrimmeri on erityisesti Pepin suosiossa. Siirrymme käyttämään tätä mahdollisesti Pepin kanssa täysin, ainakin etutassujen osalta. Hiomalaitteessa on huomioitava, että laikka kuumiaa herkästi. Käytän lyhyitä, keveitä, vuolevia liikkeitä. Pepistä huomaa, että se ihan rentoutuu tähän. Ira vielä totuttelee laitteeseen. Andis kynsitrimmeri on helppokäyttöinen, ladattava ja hiljainen.


Omia vahvuuksia voimakkaampien lukulasien avulla, saan työhön kaipaamaani tarkkuutta. Lyhennän koirien kynsiä mieluusti useasti vähän, kuin että huoltoväli jäisi kovin pitkäksi. Olen tarvittaessa valmis jakamaan työt useammalle päivälle, koiran voinnin ja jaksamisen mukaan. 

Ulkona välttelemme asfaltilla ja kovilla alustoilla kulkua. Kovat ja liukkaat alustat, terävä hiekoitussepeli, ovat haaste. Onneksi sijaintimme mahdollistaa ulkoilun pääsosin pehmeällä maapohjalla. Metsäiset rantapolut ovat kivoja kulkea. Ira hoitaa kipuja kahlaamalla kylmässä rantavedessä.

Kipujen havainnoinnissa tärkeintä on oman koiran tuntemus ja lisäksi rotutyypillisten ongelmien tiedostaminen. Päivitettyä tietoa tulee koko ajan lisää.

Viralliset, kattavat luustotutkimustulokset, ortopedin tutkimus, omat ja eläinfysioterapeutin havainnot koiran voinnista, ovat tärkeitä. Muutoksiin koiran liikkeessä ja käytöksessä kannattaa aina suhtautua vakavasti. Muutosten taustalla vaikuttaa usein hoitamaton kipu.


Pelko lisää pelkoa ja käsittelyhaasteita. Jos kynsien lyhentäminen tuottaa valtavan määrän stressiä, voi olla fiksuinta opetella hoitotoimenpide kokonaan uusiksi omaehtoisuutta tukien, tai voi opettaa koiran lyhentämään kynsiä leikin varjolla itse, karkean hiekkapaperin ja namien avulla, kuten videolla. Koiran kynnet voidaan lyhentää myös eläinlääkärissä, kevyessä rauhoituksessa.

Uusia tutkimuksia, joiden avulla jalostukseen käytettävien koirien luustoterveyteen kyetään kiinnittämään nykyistä tarkempaa huomiota, on siis luvassa. Tämä on hyvä asia. Uudet suositukset siirtyvät toivottavasti corgirotujen rotumääritelmiin. Määritelmän tavoitteena tulee olla kaikin puolin terve ja toimintakykyinen koira. 

Kuvissa tällä kertaa meidän Peppi. 🧡 Kiitokset Riikalle Opan ihanasta videosta! 💜

Lähteet:

Jalostusasiantuntija Katariina Mäen koostamat asiantuntija-artikkelit:

Mitä terveysongelmia koiran lyhet raajat voivat aiheuttaa?


Retrogeenit- yhdestä lyhytraajaisuus, toisesta välilevyrappeuma.


Eläintenkouluttaja Nina Laiho: Koiran kipu

Anu Lappalainen Breed-typical front limb angular deformity is associated with
clinical findings in three chondrodysplastic dog breeds
 


Linkkejä koiran kynsihuollon helpottamiseksi:

Koiran kynsien leikkaus - pakkopullaa vai positiivista yhdessä tekemistä

Kun koira ei anna leikata kynsiä - helpot vinkit!

© Pia GrönroosEi kommentteja:

Lähetä kommentti