torstai 11. heinäkuuta 2024

SWCS ry tiedote

 
SWCS ry, julkaisi tiedotteen, jossa yhdistys avaa seuran toimenpiteitä ja suunnitelmia rotujen jalostuksen ohjauksessa. Nykyistä voimakkaampaa jalostuksenohjausta corgiroduille toivoneena, jaan tiedotteen ja otan kantaa muutamiin tiedotteessa esitettyihin kohtiin.

Pääasiallinen vastuu rodun PEVISA-esitysten ja jalostuksen tavoiteohjelmien sisältöjen osalta on rotujärjestöllä.

”Kunkin rodun JTO:n tulee olla sopusoinnussa eläinsuojelulain ja –asetuksen sekä muiden eläinjalostukseen liittyvien viranomaismääräysten kanssa. JTO:n tulee aktiivisesti ohjata jalostusta näiden määräysten mukaiseen suuntaan. Rotujärjestöjen jalostustoiminnan tulee perustua rodun JTO:ssa esitettyihin tavoitteisiin ja keinoihin.”

Lainaus Kennelliitto


Corgirotujen PEVISA tuli voimaan 2013, mutta terveystuloksia KoiraNet järjestelmään corgirotujen lonkkatulosten osalta on tallennettu jo 1990-luvulta lähtien. Yli 1500 corgia, reilut 600 cardia ja 900 pembrokea, ovat saaneet lonkkatulokset jo ennen vuotta 2013. Tuloksia on, mutta näihin ei ole reagoitu toivotulla tavalla.

Kasvattajapäivillä 2016 luennoinut ortopedi Kallio kertoi, ettei pelkkien E tulosten jättäminen jalostuksen ulkopuolelle, tule korjaamaan heikkoa tilannetta.

Tiedotteessa ei tuoda esiin, että SWCS ry on saanut varsin kipakkaa palautetta, hyödyntämättömien terveystulosten suhteen, myös Suomen Kennelliitolta. (Koiramme-lehti 6/22)

Jalostuksen tavoiteohjelman, mutta myös muiden, tiedotteessa kerrottujen tärkeiden toimien vaikuttavuutta voidaan mitata. Miten terveyttä edistävät suositukset on onnistuttu vakiinnuttamaan osaksi rodun kasvatustyötä?

SWCS ry otti 1.1.2023 Suomen Kennelliiton ylläpitämällä Hankikoira.fi sivustolla käyttöön jalostussuositusilmoitukset. SWCS ry:n omalla pentuesivustolla suositusmerkintä ei ole käytössä.

Vuonna 2023 syntyneistä corgipentueista, vain ani harvat täyttivät yhdistyksen määrittelemät jalostussuositukset. Kuten SWCS ry tiedotteessaan toteaa, PEVISA- takaa vain minimin.

Yhdistyksen esittämä uusi PEVISA-esitys on mielestäni riittämätön, ristiriidassa jalostustavoitteiden sekä voimassa olevan eläinten hyvinvointilain suhteen.

25 §

Eläinjalostus


Eläinjalostuksella tulee pyrkiä elinvoimaisten, toimintakykyisten ja terveiden eläinten tuottamiseen. Eläintä ei saa käyttää jalostukseen, jos käytettävä jalostusyhdistelmä aiheuttaa todennäköisesti jälkeläiselle sellaisia sairauksia tai muita ominaisuuksia, joista aiheutuu merkittävää haittaa tämän hyvinvoinnille.

Laki eläinten hyvinvoinnista 23.3.2023

SWCS ry:n uusi PEVISA, mikäli yhdistyksen esitys Kennelliitossa hyväksytään, mahdollistaa indeksien näin salliessa, parittaa kaksi keskivaikeaa lonkkavikaa ( D ) sairastavaa koiraa. Kennelliitto on jo aiemmin suositellut, ettei D lonkkaista narttua käytettäisi jalostukseen. Suositus on suojaamassa koiran omaa terveyttä.

Asiantuntijat suosittavat toimia rotukoirien terveyden edistämiseksi


Uskon, että myönteistä edistystä on mahdollista saada aikaan, jos asiantuntijoiden suosittamat, koirien terveyttä edistävät jalostukselliset työkalut saadaan käyttöön. Indeksi pelkästään ei riitä.

Ei yksistään riitä, että corgiharrastajat luovat painetta vaikuttavampien, terveyttä edistävien toimien osalta. Corgipennun hankinnasta kiinnostuneet ovat tässä aivan merkittävän isossa vaikuttaja-asemassa.

”Pentuetta, jossa vanhemmilta ei löydy terveystuloksia rodun kannalta olennaisista sairauksista, ei kannata pitää terveenä, sillä tutkimaton koira ei ole sama asia kuin terve koira.”

Lainaus Kennelliitto

Kiitos kaikille keskusteluun osallistuneille!


Aiheeseen liittyvää sisältöä:

Retrogeenit - yhdestä lyhytraajaisuus, toisesta välilevyrappeuma

Koiran lyhyet raajat voivat aiheuttaa ongelmia


Koira Haudattuna podcast: Corgien vaietut terveysongelmat

Koiranjalostus - valitako pakkopaita vai innovatiivisuus?

Millä tavoin retrogeeniä voidaan vähentää koiraroduissa?

Kuvat: mm. Luonnonvarakeskus jatkoselvitys koiranjalostuksen ongelmista ja valvontakriteereistä


11.7. 24 klo 22.20
Kiitos palautteesta. Lisätty lähdetieto Suomen Kennelliiton julkaisemaan Koiramme-lehteen 6/22.


© Pia Grönroos

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti