maanantai 8. heinäkuuta 2024

Corgimaailman myytit ja uskomukset, corgin turkki


Corgiset lehteen 2/2024 on koostettu esimerkkejä koiramaailman uskomuksista, myyteistä ja urbaaneista legendoista, jotka toimituksen mukaan joutaisivat jo unholaan. Yhdeksi myytiksi on nostettu kuvan mukaisesti, corgin turkin trimmaus.

Koiran turkin kerrotaan paitsi eristävän, mutta myös suojaavan auringolta, vammautumiselta ja hyönteisten pistoilta. Ajellun turkin kerrotaan muuttuvan pehmeämmäksi, ja menettävän kykynsä hylkiä kosteutta ja likaa. Lisäksi täysin kaljuksi ajamisen kerrotaan lisäävän riskiä pysyvään karvattomuuteen, etenkin vanhoilla koirilla.

Kaljuuntuminen


Koiran kaljuuntumisen kannattaa herättää huolta, sillä kaljut kohdat koirassa, eivät liity millään tapaa, koiralle tukalan helteen ja lämpöuupumuksen vuoksi tehtyyn trimmiin, vaan mahdollisesti hoitoa vaativaan sairauteen.

"Kaljut, karvattomat laikut voivat johtua bakteeritartunnasta iholla tai kilpirauhasen vajaatoiminnasta" Lainaus Agria

Jos koiralla esiintyy tavanomaisesta poikkeavaa karvanlähtöä, tai koirassa on kaljuja kohtia, niin juurisyyt kannattaa selvittää eläinlääkärin kanssa.

Turkki eristää ja suojaa auringolta


”Koiran ja kissan lämmönsäätely poikkeaa ihmisten lämmönsäätelystä. Koirilla ja kissoilla on turkki, joka eristää lämpöä, eivätkä ne pysty hikoilemaan kuten ihmiset, joten ne ovat alttiimpia ylikuumenemiselle. Lämpöhalvaus on hengenvaarallinen tila, josta voi aiheutua vakavia vaurioita sisäelimiin ja joka tapauksessa kärsimystä lemmikille.

Myös ylipainoiset, paksuturkkiset, sydänvikaiset tai hengitysvaikeuksista kärsivät koirat voivat olla erityisen lämpöherkkiä.”

Lainaus Omaeläinklinikka

Paksu turkki todella eristää. Paksuturkkiset koirat ovat erityisen alttiita lämpöhalvaukselle.
Paksu turkki tarjoaa myös otolliset olosuhteet bakteerien lisääntymiselle, ihotulehduksille, kuten esimerkiksi märkiville hotspoteille. Hotspotit, mutta myös niiden hoito, aiheuttavat koiralle kovaa kipua. Jos koirallasi on hotspot, ota yhteyttä eläinlääkäriin. Koira tarvitsee kipulääkityksen.

"Hot spotin ennaltaehkäisy on haastavaa, mutta turkin ajelu tai ohentaminen kesä- ja uimakauden ajaksi voi olla avuksi. Ajeltavaksi voi valita sellaiset ihoalueet jotka ovat erityisen alttiita hot spotien synnylle."

Lainaus Evidensia

Turkin keventäminen kesäisin, voi paitsi edistää koiran jaksamista helteillä, auttaa myös pitämään koiran ihon paremmassa kunnossa.

Turkin suojaava vaikutus, hyönteisten pistoihin


Turkin suojaava vaikutus on rajallinen, sillä mäkärät ja polttiaiset, mutta myös ampiaiset, kaivautuvat syvälle turkin sisään. Olen nähnyt miten maa-ampiaiset ovat kaivautuneet koirien turkkeihin – ääntä nopeammin, eikä niitä sieltä turkin seasta saanut pois, kuin vasta kotona kamman kanssa.

Turkin sijaan, ihmisen tehtävä on suojella koiraa hyönteisten pistoilta.

” Mäkärät ovat purreet koiria jopa shokkitilaan – eläinlääkäri ja kokenut vaeltaja kertovat, miten suojella koiraa verenimijöiltä. " YLEn artikkeli klik

Jos öttiäsiä on tuhottomasti, koiraa pitää suojata, sopivilla karkottavilla aineille, vaatetuksella, tai pysyttelemällä poissa paikoista, joissa hyönteisiä on riesaksi asti.

Tämä on myös vähän paikkakuntakohtainen kysymys, vaikka öttiäisiä on joskus etelässäkin paljon, pohjoisessa tilanne on usein monin verroin hankalampi. Lapin reissaajien kannattaa tämä asia ottaa todella tosissaan.

Vammautumisen ja turkin ajelun yhteys?  


En keksi muuta yhteyttä, kuin corgien matalan maavaran. Viitataanko tässä siihen, että vatsanaluskarvat voivat suojata risuilta ja männynkävyiltä? Parempi maavara antaisi tähän paremman suojan, kuin vatsakarvoitus, sillä matala maavara vaarantaa koiran toimintakyvyn, ei turkin trimmaus.

Turkin laatu


Meidän Iralla turkkia oli kuin jääkarhulla, ja turkin keventäminen kesäisin, vatsan alta ja kyljistä, helpotti aivan merkittävästi koiran jaksamista. Turkkia kevennettiin useina, peräkkäisinä kesinä. Turkki kasvoi talveksi takaisin, aivan yhtä hyvälaatuisena kuin mitä se oli ollut.

Lukuisat corgirodun edustajat, joiden vatsanaluskarvoitus on joskus ajettu kokonaan pois, tiineysultran, steriloinnin, tai sektioiden vuoksi, menestyvät koiranäyttelyissä, vaikka turkki on korkea arvostelukriteeri, joten turkin ajelun ei myöskään voida katsoa vaarantavan turkin laatua.

Busted


En ole rotuharrastukseni aikana koskaan missään törmännyt väitteeseen, että corgilta tulee ajaa turkki pois kesällä. Sen sijaan, valitettavasti edelleen törmää näihin väitteisiin, ettei turkkiin saa kajota, ei vaikka koira olisi kuinka läkähtyä turkkinsa alle.

Onneksi myös yhä useammin törmää corgiharrastajien omakohtaisiin, positiivisiin kokemuksiin, suosituksiin keventää koiran turkkia, mikäli nähdään, että trimmaukselle on tarvetta.

Trimmausasiassa kannattaa edetä aina koiran parasta ajatellen. 🌞© Pia GrönroosEi kommentteja:

Lähetä kommentti