torstai 23. helmikuuta 2023

Tunteellinen päivä


Kotikadulla oli tänään huikean kaunista. Taivaalla loistivat kirkkaina kuu, planeetat Jupiter ja Venus. Kuljin iltalenkillä koirien kanssa hyvillä mielin.

Kuuntelin päivällä tuoreinta jaksoa kuvajournalisti Jenna Lehtosen tuottamasta Koira haudattuna-podcastista. Lehtosen haastateltavana on eläinlääketieteen professori Marjatta Snellman. Marjatta Snellman on palkittu eläinlääkäri ja diagnostisen kuvantamisen professori, ja hän on puhunut koirien jalostuksen aiheuttamista ongelmista yli 40 vuotta.

Marjatan empaattinen ja välitön läsnäolo, syvä huoli rotukoirista ja sairaiden koirien omistajista, tekivät minuun vaikutuksen. Podcastia kuunnellessa itkin ja nauroin, tunsin suurta sympatiaa ja kiitollisuutta!
Kiitos! 💗

Minun on helppoa olla samaa mieltä kaikesta mitä podcastissa kuulin. Olen jo vuosia toivonut muutoksia koiranäyttelytoimintaan, oman rotuni jalostukseen, kattavien terveystutkimusten hyödyntämistä, tekoja terveyden edistämiseksi, sairaiden koirien ja omistajien huomiointia ja tukea rotuyhteisössä, lohtua ja empatiaa, näkymättömyyden tilalle.

Kaikkea tätä tarjosi podcast. Pääset kuuntelemaan jakson tästä.

Asian ytimessä koiranäyttelyt ja ulkomuotojalostus


Jenna Lehtosta haastateltiin tänään MTV3 Asian ytimessä-ohjelmassa yhdessä Kennelliiton  varapuheenjohtajan Kimmo Mustosen kanssa. Mustonen on lisäksi näyttely- ja ulkomuototuomaritoimikunnan puheenjohtaja.

Kennelliiton edustajan näkemyksistä poiketen, en usko koiranäyttelytoiminnan olevan vastaus rotukoirien terveysongelmiin. Mustonen toi ohjelmassa esiin ulkomuototuomareita koskevan ohjeistuksen, koskien liioiteltujen piirteiden huomioitia ulkomuotoarvostelussa. Ohjeituksesta huolimatta näyttelyissä palkitaan liioiteltuja piirteitä.

Ohjeistus sisältää mm. seuraavan lauseen: "On tärkeää muistaa, että kaikkien koirien tulisi olla terveitä ja hyvärakenteisia. Terverakenteinen, mutta rotutyypiltään puutteellinen koira EI kuitenkaan ole hyvä rotunsa edustaja."

En tiedä meneekö muilla aivot solmuun tätä lainausta lukiessa. Minulla nimittäin menee.

Rotukohtaiset ohjeet liioiteltujen piirteiden huomioimisesta ulkomuotoarvostelussa KLIK tässä.

Nykymuotoiset koiranäyttelyt ovat vahvasti osa ongelmaa, sillä ne normalisoivat ja ylläpitävät vääristynyttä mielikuvaa, liioiteltujen ulkomuoto-ominaisuuksien kanssa hyvin pärjäävistä koirista. Liioitellut piirteet ovat koirille merkittävä hyvinvointihaitta. 

Suomen eläinlääkäriliitto onkin vedonnut asian puolesta seuraavasti:

"Ihmisen tehtävä on tarjota koiralle mahdollisimman hyvä terveys ja mahdollisuus lajityypilliseen käyttäytymiseen. Lemmikkikoiran tarkoitus on olla pitkäikäinen ja toimintakykyinen kaveri.

Eläinlääkäriliitto kannustaa kaikkia koiran omistajia ja koiran ottamista harkitsevia, kasvattajia ja ulkomuototuomareita keskittymään entistä enemmän koirien terveyden ja hyvinvoinnin vaalimiseen ulkonäön sijaan."

Lainaus: Suomen Eläinlääkäriliitto

Koiranäyttelyt ovat parhaimmillaan mukavia ja yhteisöllisiä tapahtumia, mutta koirien asettamisesta paremmuusjärjestykseen ulkomuodon perusteella tulisi luopua.

Kennelliiton edustaja Kimmo Mustonen onneksi myöntää, että koirien terveyttä edistäviä toimia tulee tehostaa. Kuvajournalisti, yrittäjä Jenna Lehtosen ja Kennelliiton varapuheenjohtajan Kimmo Mustosen haastattelu on nähtävissä tästä.

Tulevat muutokset


Rotukoirien terveysasiat eivät onneksi ole enää pelkästään Kennelliiton ja rotuyhdistysten varassa. Luonnonvarakeskuksen teettämä asiantuntijaselvitys lupaa konkreettisia muutoksia koirajalostukseen. Muutokset ovat tarpeen, jotta lisäkärsimykseltä vältyttäisiin.

Koirajalostuksen ongelmat ja valvontakriiterit webinaari-tallenne ja diat tästä. Suositan tutustumaan!


Lisää podcast-palautetta


Tämän päivän yhdeksi kohokohdaksi muodostui corgiharrastajan yksityisviestillä lähettämä kiitosviesti.

Olen onnistunut tukemaan ensikertalaista koiranomistajaa, vuosien varrella corgiryhmiin kirjoittamieni viestien kautta, kertomansa mukaan, lukuisia kertoja kullanarvoisin ohjein. Podcast sai kehuja ja kannustusta.

Kiitosviestien mukaan podcast on koskettanut monia. Monet ovat jakaneet podcastin omassa feedissään.

Tällaiset kiitosviestit ja jaot lämmittävät todella sydäntäni! Kiitos! ❤️




© Pia Grönroos


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti