perjantai 24. helmikuuta 2023

Mitä kuuluu Irpukka?

Irpukka! ūüíó
Iralla diagnosoitiin 13.2.23 Eläinystäväsi lääkäriklinikalla tehtyjen tutkimusten myötä nivelrikkoa useissa kämmen- ja varvasluiden välisissä MCP nivelissä. Osassa MCP-niveliä nivelrikkomuutokset ovat voimakkaat.

Iralla on virallisista ED 0/0 ja INC 0/0 tuloksista huolimatta todettu jo aiemmin kroonistuneita etuosaongelmia, hauisjänteen ja olkanivelten tulehduksia, sekä kontrollikuvissa nivelrikkoa oikeassa kyynärässä ja olkanivelessä. Tassuja ei ole aiemmin kuvattu.

Vastaanotolla eläinlääkäri kertoi kondrodystrofisen rakenteen koirille aiheuttamista haasteista. Iralla esiintyvät etuosaongelmat ovat rodulle tyypillisiä. Kondrodystrofian koirille aiheuttamista hyvinvointihaitoista voit lukea lisää tästä.

Etuosaongelmaisen corgin raajat kannattaa kontrollikuvauttaa ihan varpaista lähtien.

Lääkitys

Nyt kun ongelmien laajuus ja vakavuus on tiedossamme, Iran lääkitystä tehostetaan. Toivottavasti saamme tästä riittävän avun jatkoa ajatellen.

Iralle teetettyjen turvakokeiden perusteella tulehduskipulääke Loxicom sopii Iralle, samoin Carthrophen/ Osteopen ja relaksantti, verikokeet, maksa- ja munuaisarvot, ovat tältä osin kunnossa.

Tulehduskipulääkettä Ira on saanut tähän asti tarvittaessa kuureina, mutta nyt lääke jää jatkuvaan käyttöön. Painon mukaista lääkeannosta voidaan mahdollisesti myöhemmin vähentää, mutta tämä tehdään vasta, jos/kun tilanne nivelten osalta on rauhallisempi.

Librelasta olemme kuulleet paljon hyv√§√§, ja l√§√§ke on tarkoitus ottaa k√§ytt√∂√∂n my√∂s Iralle. Librelan vaikutusmekanismit poikkeavat muista Iralla k√§yt√∂ss√§ olevista l√§√§keist√§, joten Librelan my√∂t√§ kipul√§√§kityksest√§ tulee kattavampi. 

Kipulääkityksen osalta on huomioitava, ettei lääkitys tee koirasta täysin kivutonta. Koira voi lääkityksen turvin pärjätä kipujen kanssa, mutta erilaiset arjen haasteet ja muutokset, kuten stressi ja pelko, turvattomuus, voivat lisätä koiran kiputuntemuksia, lääkityksestä huolimatta, ja vastaavasti taas kipu lisää stressiä ja pelkotiloja.

Kivut herkistävät myös koville äänille, lisäävät koiran ääniarkuutta. Koira voi kokea kovat äänet kipuna. Kylmä ja veto voivat tuntua kipuna.

Kivut herkistävät kivuille, mikä tarkoittaa sitä, että lievänä koettu kipu, aiheuttaa aiempaa kovempaa kipua. Kyseessä on ikävä oravanpyörä, joka pitää saada pysähtymään. Kipua kannattaa aina pyrkiä hoitamaan monin tavoin.

Kipuoireet voivat näyttäytyä hyvinkin vaatimattomina, jos niitä huomataan lainkaan. Koirien kipua on vaikea tulkita. Eläinlääkärin vastaanotolla koira voi peittää kipujaan tehokkaasti. Kipujen tulkinta ei ole helppo tehtävä edes asiantuntijalle.

Käytösongelmat ja kipuoireilu


Ira on meit√§ ihmisi√§, Peppi√§ ja tuttuja koiria kohtaan lempe√§, hell√§ ja leikkis√§. Vieraita koiria kohtaan Iralla on esiintynyt remmir√§hj√§yst√§ enenev√§ss√§ m√§√§rin. Suhtautuminen vieraita ihmisi√§ kohtaan on varautunutta. 

Iralla esiintyy ääniarkuutta. Tällä hetkellä Ira reagoi koviin ja jopa vaimeisiin ääniin tavanomaista voimakkaammin. Tutkitusti tiedetään, että monet koirien käytöshaasteista juontavat juurensa koiran kokemaan kipuun. Iran käytöshaasteet ja ääniarkuudet olen oppinut yhdistämään koiran kokemiin kipuihin.

Lue artikkeli: Tunnistatko kipeän koiran?

Ira osallistuu hoitotoimenpiteisiin, kuten kynsien leikkuuseen, aina reippaana ja hyvillä mielin.Tällä hetkellä kynsien leikkaaminen, kipeästä tassusta, ei selvästi ole koiralle mieleen. Omaehtoisuutta tukien olemme kynnet saaneet leikatuksi.

Iralla on esiintynyt myös eroahdistusta. Ira saattaa itkeä perääni, vaikka muita perheenjäseniä on kotona.

Ira on ollut päivisin tavanomaista väsyneempi. Kivut valvottavat koiraa. Ira nukkuu yönsä nykyään usein aivan kiinni minussa, joten herään toisinaan, kun Ira nuolee tassujaan. Iran vasemmassa tassussa on yksi turvonnut nivel. Turvotus tuli esiin, kun edellinen, joulukuisen tapaturman vuoksi annettu tulehduskipulääkekuuri päättyi. Turvonnut, kipeä nivel olikin nyt onni onnettomuudessa. Vanhojen vaivojen sijaan vikaa osattiin lähteä etsimään uudesta kohdin. Syy turvotteluun, sekä lisääntyneisiin kipuihin löytyi röntgenkuvista. Tulehtuneeseen niveleen laitettiin kortisonipistos, joka toivon mukaan rauhoittaa tilannetta.

Nivlerikkomuutosten taustalla vaikuttaa Iran kondrodystrofinen rakenne. Käyrät, liian lyhyet raajaluut ja ranteiden virheasento altistavat ongelmille.

Evidensia Koiran ja kissan nivelrikko

Lääkityksen lisäksi kroonisesta kivusta kärsivää kipupotilasta auttavat lääkkeettömät hoitomuodot, kuten esimerkiksi kryohoito, akupunktio, osteopatia ja fysioterapia, hieronta. Iraa on hoidettu aiemmin fysioterapian, laserin, hieronnan ja kryohoitojen avulla. Tällä hetkellä kartoitamme Iralle sopivia hoitovaihtoehtoja.

Liikettä rajoitetaan akuuttivaiheen ajan, lääkärin ohjeen mukaan. Muutaman pidemmän lenkin sijasta, ulkona pistäydytään lyhyesti, useita kertoja päivässä.

Painonhallinta on tärkeä osa nivelrikkopotilaan hoitoa. Lääkärin mukaan Ira on sopusuhtainen, joten tältä osin tilanne on kunnossa. Mikäli ylipainoa on, tilannetta on pyrittävä muuttamaan maltillisen painonpudotuksen kautta. Liian nopea painonpudotus aiheuttaa koiralle stressiä. Jos koira kokee jatkuvaa näläntunnetta ja tästä aiheutuvaa stressiä, painonpudotuksella saavutettavat hyödyt jäävät laihoiksi.

Luuston ja nivelten kontrollitutkimuksissa etuna on ollut, että meillä koirat on nuorella aikuisiällä kuvattu kattavasti virallisin kuvaustutkimuksin. Kuvaustuloksia on näin voitu verrata kontrollikuviin. Kuvaustulokset tuovat turvaa, näiden ansiosta tiedetään, miten koira voi.

Iran tapauksessa eläinlääkäri epäili vielä lisäksi, että koiralla saattaa olla nivelrikkomuutoksia myös takatassuissa. Mikäli kontrollikuvia vielä otetaan, kuvataan takatassut seuraavan kerran.

Corgirotujen terveystutkimukset ja kaikille avoin terveystietopankki

Tutustu terveystutkimuksiin tästä.

Osa t√§st√§ kirjoituksesta on julkaistu aiemmin welsh corgi rotujen kaikille avoimessa facebook-ryhm√§ss√§ Welsh corgi; terveys ja luonne. Ryhm√§ on corgirotujen kaikille avoin terveystietopankki. Mik√§li koirallasi esiintyy koiran terveytt√§ ja hyvinvointia heikent√§vi√§ sairauksia ja vikoja, otathan osaa! 

Terveystietopankin tarkoituksena on auttaa kasvattajia, lemmikinomistajia ja pennunostajia löytämään tietoa rodulla esiintyvistä terveyshaasteista. Koiran sairaus ei kosketa ainoastaan koiran omistajaa ja koiraa itseään, vaan aina myös koiran sisaruksia ja kasvattajan kasvatustyötä jatkossa.

Kaikille avoin tieto on vastuullisen koiraharrastuksen perusta.

Terveystietopankkiin voi osallistua myös terveen koiran tiedoilla!

Huoli tulevasta


Tunnen valtavan suurta surua, että Iralle on aiheutunut näin suuri määrä terveysongelmia. Ira on meille kaikille todella rakas ja tärkeä.

Ensisijaisena toiveenamme on, että saisimme pitää Iran luonamme vielä tulevan kevään, kesän, syksyn? Yhteistä aikaa ei ole koskaan rajattomasti. Kaikki Iraa koskevat päätökset pyrimme tekemään Iran hyvinvointia tukien.

Toivomme parasta.

Kiitos


Vastaanotolla röntgen- ja verikoetutkimusten, ja kortisonipistoksen lisäksi Iran silmät tarkistettiin jälleen sarveiskalvohaavojen varalta. Silmät ovat kunnossa. Iralla esiintyneeseen aivasteluun määrättiin nenäpunkkilääkitys ja tällä aivastelusta päästiinkin eroon.

Kiitokset Iran hyv√§st√§ hoidosta El√§inyst√§v√§si l√§√§k√§ri-klinikka, ja ortopediaan erikoistuva el√§inl√§√§k√§ri Ida Kiuru.ūüíó© Pia Gr√∂nroos


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti