keskiviikko 11. tammikuuta 2023

Kroonistuneet kivut ja huolet

Ira loukkasi eturaajansa viikkoa ennen joulua, ihan tavallisella hihnalenkillä. Ei selvinnyt, että mitä oikeastaan tapahtui, liukastuiko koira, vaiko mitä? Koira ei suostunut varata jalalle lainkaan. Puoliso kantoi kolmiraajaisen koiran kotiin.

Mahdollisuuksia oli monia, olka- tai kyynärnivelen luksaatiosta, eli nivelen sijoiltaanmenosta, niveliä tukevien ligamenttien revähdykseen, pahimmillaan jopa murtumaan. Varovaisesti tutkien jalassa tai nivelten liikeradoissa ei tuntunut holtitonta poikkeamaa. Koira ei vastustellut tutkimusta, ainoastaan nuoli erittäin hellästi käsiäni. Iran käytös oli merkki kovista kivusta.

Iralla on esiintynyt jo usean vuoden ajan rodulle tyypillisiä, kroonistuneita etuosa-ongelmia, olkanivelen- ja hauisjänteen tulehduksia. Laakeat, löysät nivelet ovat huterat ja epävakaat. Tulehdus ja turvotus nivelessä heikentävät tilannetta entisestään. Täysin terveistä, ED0 ja INC0 tutkimustuloksista huolimatta, kyynärä voi mennä sijoiltaan, etuosa voi olla rikki. Talvi, lumi ja liukkaus ovat haaste.

Hakusanoilla hauisjänteen tulehdus löytyy blogistamme useita aihetta käsitteleviä kirjoituksia.

Kondrodystrofisesta
rakenteesta aiheutuen Ira on voinut kärsiä eriasteisista etuosaongelmista kaiken ikää. Mahdollisesti jopa läpi elämänsä, sillä ongelmien pitää kasvaa melko isoiksi, ennen kuin ne alkavat näkyä koiran arjessa.

Cardiganin lyhyet, käyrät ja ulkokierteiset raajat eivät kykene tuottamaan koiralle luontaista, normaalia liikettä. Jalat ovat tähän aivan liian lyhyet. Raajaluiden käyryys ja ranteiden ulkokierteisyys korostavat ongelmaa, etenkin liukkailla ja epävakailla alustoilla. Paino ei jakaudu tasan koiran ja alustan välillä. Koiran suuri koko rasittaa niveliä, selkä ei saa riittävää tukea. Liioitellut mittasuhteet eivät ole koiralle millään tapa etu.

Joulukiireet vaihtuivat koiran hoitamiseen


Trauman ensiapu on meille tuttu juttu. Kylmä, koho ja kompressio. Ohjeet ihmispuolelta toimivat myös eläimellä. Kohon ja kompression sijaan Iraa hoidettiin kylmän ja kotilaserin avulla. Handy cure laitteen paras hyötysuhde tulee esiin revähdysvammoissa. Laitteen käyttö nopeuttaa toipumista merkittävästi. Back on Track-verkkoloimi ja tikkialusta vilkastuttavat verenkiertoa, helpottavat nivelkipua ja auttavat koiraa rentoutumaan.


Otimme Ripelle hankitut yhdistelmävaunut käyttöömme. Vaunuissa matkaten koiran ei tarvitse hukata voimia siirtymiin, tai varata täyttä painoa kipeälle raajalle. Irpukka pääsi asioille talon nurkan sijasta metsän laitaan. Iran voinnin ja jaksamisen mukaan vaunuilla tehtiin pidempiäkin lenkkejä. Maisemat vaihtuvat, koira sai aistivirikkeitä, vaunujen ansiosta koira pääsi lukemaan tärkeitä posteja kotipiirin ulkopuolelta.

Tilanne alkoi onneksemme muutamassa päivässä rauhoittua. Koira alkoi varata jalalle painoa. Ira sai tulehduskipulääkettä pitkän kuurin ja lisäksi lihasrelaksanttia yöksi. Vuoden vaihtuessa pidimme pienen tauon tulehduskipulääkityksestä Carthrophen pistoksen vuoksi. Yritämme varoa, ottaa rauhallisesti. Raisun koiran kanssa tämä on helpommin sanottu kuin tehty.

Koiran vammat aiheuttavat muutostöitä kotiimme. Tähän asti Ira on voinut hypätä sänkyymme rahia apuna käyttäen. Ylöspäin hyppääminen sujuu tälläkin hetkellä, kiitos vahvojen reisilihasten, mutta hypyt sängyltä alas voivat aiheuttaa harmia. Turvallinen, pitäväpohjainen ramppi olisi tähän varmasti kätevin vaihtoehto.

Voitte uskoa olen henkisesti väsynyt, pahoillani ja surullinen Iran tilanteesta. Tunnelma ei varsinaisesti ramppien tuoteselosteita lukiessa kohoa.

”Tämä ramppi sopii erityisesti lemmikeille, jotka eivät pysty enää hyppäämään vanhuuden tai sairauden, kuten nivelrikon tai niveltulehduksen vuoksi.
Sitä voidaan käyttää myös ennaltaehkäisevänä menetelmänä koirille, jotka ovat geneettisesti alttiita nivelsairauksille.”

Apuvälinemarkkinointi huomioi geneettisen alttiuden. Entä miten nämä asiat huomioidaan rodun jalostuksessa?

Peten koiratarvikkeesta tilasin Iralle uuden parin tossuja kokeiluun. Pinnaltaan karheat tossut olisivat varmasti tuoneet lisäpitoa, mutta tossut tuntuivat kovin epämukavilta pukea, eivätkä ne istuneet koiran tassuihin. Palautukseen menivät.


Lymed
painevaatetta olemme pohtineet jo aiemmin ja nyt tällainen paita päätettiin hankkia. Paidan luvataan tarjoavan kevyttä ja joustavaa tukea. Ira ei ehkä vaatteesta ole mielissään, mutta vaihtoehdot alkavat olla vähissä.

Iran elämässä on jo nyt paljon koiran liikkumista ja tekemistä rajoittavia tekijöitä. Meillä on kaksi vaihtoehtoa, joista valita. Ira saa mennä ja elää, mielensä mukaisesti, ja koira on hetkessä rikki, tai sitten yritämme elää rajoitukset huomioiden, ja huolimatta tästä, koira on välistä rikki.

Ira on jo toinen koiristamme, jonka kohdalla rotutyypillisten terveysongelmien vuoksi mietitään, vaikeita kysymyksiä siitä, mikä on koiraa kohtaan oikein.

Juuri nyt en haluaisi lukea tai kuulla mistään, kehuja siitä, miten tasapainoisesti rakentunut tämä rotu on. Tai, että miten koirat pärjäävät näiden liioitelluista piirteistä aiheutuvien rotutyypillisten terveysongelmien kanssa, melko oireettomina. Saati kehuja töppötassujen suloisuudesta.

Tällä hetkellä mietin, miten valtavan paljon kärsimystä, pelkästään näiden liian lyhyiden ja käyrien raajojen vuoksi koirille aiheutuu.

Kipu nivelessä, ei koskaan tarkoita vain paikallista tulehdusta ja särkyä, vaan kipu vaikuttaa kaikkialla koiran elimistössä ja arjessa. Kipu näkyy siinä miten koira suhtautuu vieraisiin koiriin, lapsiin, ihmisiin ylipäätään. Miten koira kestää häiriöitä, muutoksia arjessa.

Kipu heikentää koiran hyvinvointia kaikilta elämän osa-alueilta.

Kipu, huoli ja pelko, korkeat hoitokustannukset ovat merkittävä taakka. Raskain kuorma syntyy tästä, ettei koira voi elää normaalia, kivutonta elämää.

Kyseessä on tavoitteellisen jalostuksen tulos

Miksi kukaan haluaisi pitää tiukasti kiinni jostakin, josta väistämättä aiheutuu osalle koirista vakavia, elämää hankaloittavia haasteita? Vaikka ongelmat eivät millään tapaa koskettaisi omia koiria, pitää todella onnistua sulkea silmät, jos haluaa tiukasti pitää kiinni ajatuksesta, että kaikki on nyt hyvin.

Rakenneominaisuuksia asteittain sopusuhtaisemmaksi jalostaen, koiraeläimelle luonnollista, liioittelematonta rakennetta tavoitellen, rodun koirien terveyttä voitaisiin edistää merkittävästi.

"Nopein tie ääripiirteiden aiheuttamien ongelmien poistamiseen on yksinkertaisesti purkaa nämä piirteet roduista pois. Rakenneominaisuudet ovat voimakkaasti periytyviä, joten niiden jalostaminen on nopeaa – varsinkin, jos jalostukseen ollaan valmiita tarvittaessa käyttämään myös sukulaisrotujen koiria. Tämä olisi pidemmän päälle myös harrastajille kaikkein edullisimmaksi tuleva tie."


Lainaus jalostusasiantuntija Katariina Mäki.

Viimeinen sammuttaa valot?

Olenko ainoa, jonka mielestä rotukoirakauppa corgien osalta palvelee tällä hetkellä enemmän myyjiä, kuin terveestä ja pitkäikäisestä lemmikistä haaveilevia? 

Tiedän, että molemmista corgimuunnoksista löytyy kasvattajia, jotka yrittävät tässä vaikeassa tilanteessa tehdä parhaansa, mutta yhdenkään kasvattajan kasvattamat pennut eivät ole suojassa liioitellun ulkomuodon mukana periytyviltä riskitekijöiltä ja ongelmilta.

Kaikilla koiraroduilla on omat ongelmansa, mutta osassa rotuja ongelmia on enemmän kuin toisissa. Terveyden ja terveyttä edistävien toimien suhteen rodut eroavat merkittävästi toisistaan.

Lähde Agria rotuprofiili 2011-2016

Corgiroduissa tuki- ja liikuntaelimistön ongelmia, luusto- ja nivelsairauksia on moninkertainen määrä muihin koirarotuihin verraten. Tämän pitäisi kertoa, ettei jalostuksessa ole onnistuttu toivotulla tavalla.

Emme kykene suojella koiriamme tämän rakenteen aiheuttamilta ongelmilta.

Tiedättekö sen tunteen, kun takki on täysin tyhjä? Kun ei keksi enää yhtäkään puoltavaa sanaa.




Kuvat © Pia Grönroos

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti