sunnuntai 27. lokakuuta 2019

Ontuva koira

Raisu Rippe ♥

Eläin peittää luontaisesti kipuaan.

Osa koirista peittää kipua aivojen palkitsemisjärjestelmän kautta. Koiran motivaatio toimia kivusta huolimatta on korkea. Itsehoitomenetelmänä riehumisesta vapautuva adrenaliini, yhdessä mielihyvää tuottavien endorfiinien kanssa, ovat tehokas tapa hoitaa kipua. Koira saattaa liikkua, kävellä, juosta murtuneella varpaalla. Rispaantunut ristiside ei välttämättä näy koiran kulussa. Halki mennyt antura ei vauhtia hidasta. Varsinkaan, jos koira on vähänkään mallia raisu. Koira ei mieti toiminnan hintalappua.

Koira kestää kipua usein hämmästyttävän hyvin, josta syystä ihmisten on todella vaikea tulkita koiran kipua. Koira saattaa kärsiä kivuista läpi elämänsä omistajan tietämättä. 

Akuutti kipu on helpompi tunnistaa kuin krooninen. Kiputuntemus voi hetkellisesti väistyä/ unohtua/ lievittyä, jos koira kokee samanaikaisesti jotain miellyttävää. Vamma itsessään ei kuitenkaan poistu tai parane yhtään sen nopeammin, kuin mitä kudokset uusiutuvat. Vanhoilla koirilla toipuminen tapahtuu hitaammin kuin nuorilla.

Pelottavat kokemukset, eläimen kaltoinkohtelu, ahdistus, lisäävät kipukokemusta.

Lääkkeet


Lääkityksestä on hyvä keskustella eläinlääkärin kanssa. Etäeläinlääkäri on saavutettavissa tätä nykyä hyvin puhelimitse. Monin paikoin palvelevat eläinlääkäriasemat 24/7.

Tuntuisi kätevältä tarjota koiralle ihmisille tarkoitettuja kipulääkkeitä. Osa ihmisille tarkoitetuista lääkkeistä, kuten kauppanimet Burana, Ibuxin ja Pandadol ovat koirille myrkyllisiä.

Koirille tarkoitetut lääkkeet eivät automaattisesti sovellu kaikille koirille, josta syystä kaverikoiran lääkkeiden lainaaminen ei ole hyvä idea. Koiran omat mahdolliset perussairaudet, ikä ja paino ovat huomioitavia seikkoja, kun arvioidaan sopivaa lääkitystä ja annosta. 

Akuutin vamman hoito


Koira vinkaisi metsäpolulla, roikotti etutassua ilmassa, ei suostunut enää varaamaan jalalle. Kokeilin tassua, mutta en tuntenut mitään. Selkeää kipukohtaa jalasta ei löytynyt. Vertakaan ei näkynyt. Koira ontui kotiin. Kotona löysin koiran kipeästä jalasta, anturasta, terävän kohdan, kuin piikin kärjen. Sain pinseteillä kiinni tästä kärjestä. Anturan sisältä nousi esiin kokonainen havunneulanen! Kävipä tuuri, ajattelin, kun koira poistui paikalta tyytyväisenä neljällä tassulla täysin normaalisti kulkien.


Akuutissa vammassa, jossa koira aristaa jalkaansa, voi tilannetta seurailla kotona muutaman päivän.  Ellei tiedä syytä ontumiselle, kannattaa tarkistaa anturat ja varpaanvälit mahdollisten haavojen/vierasesineiden varalta.

Kipeää raajaa voi hoitaa kylmäpakkauksella. Tähän käy vaikka pakkasesta löytyvä hernemaissi- tai marjapussi. Koiraa hoidetaan kylmäpakkauksen avulla useita kertoja päivässä, lyhyitä jaksoja kertaansa. Kylmäpakkausta ei aseteta suoraa koiran ihoa vasten, vaan paleltumavammojen estämiseksi väliin voi laittaa vaikka froteepyyhkeen. Kylmähoidon vaste on tehokkaimmillaan akuutista vammasta riippuen 48h-72h.

Back on Track verkkoloimi edistää toipumista. Tuotteista lisää tästä.

Kylmähoito, lepo, lyhyet pissatukset pehmeällä nurmi/metsäpohjalla. Hypyt sohville ja sänkyyn estetään. Vältetään portaita. Koirakavereiden kanssa ei riekuta. Kaverikoiran kanssa riekkuessa kipu toki saattaa unohtua, mutta vamma kudoksissa voi laajentua. Toipilastilan rajaaminen voi olla tarpeen.

Lattiamateriaaleihin kannattaa kiinnittää huomiota. Laminaatti tai liukas kova laatta ovat aina haaste koiralle. Pitäväpohjaiset matot auttavat asiaa, ehkäisevät liukastumisvammoja. Rauhaisaa eloa kannattaa jatkaa pidemmän aikaa kuin muutaman päivän. Puhutaan siis ennemminkin viikoista kuin päivistä.

Tilaa aika eläinlääkääriin, mikäli vaiva ei tunnu muutamassa päivässä hellittävät tai se pahenee. Oikea diagnoosi nopeuttaa ja edistää koiran toipumista.

Jos koira on erittäin kipeä, koira ei kykene lainkaan varaamaan raajalle, ei kykene rauhoittua tai nukkua, tärisee, läähättää, valittaa ääneen, kuolaa, eläinlääkäriin kannattaa hakeutua heti. Kuntoutumiseen kannattaa varata runsaasti aikaa. Vammat uusiutuvat valitettavan herkästi. Eläinfysioterapeutin tapaamisesta voi saada konkreettista apua.

Krooninen kipu


Krooninen kipu, kuten nivelrikkokipu, näkyy usein vanhemmalla koiralla liikkeissä kankeutena, ontumisena, mutta myös liikkumishaluttomuutena. Nivelrikkoa ei voida parantaa, mutta nivelrikon etenemistä voidaan hidastaa ja nivelrikon aiheuttamia kipuja voidaan hoitaa.

Vanha koira kannattaa käyttää senioritarkeilla tuki- ja liikuntaelinongelmiin perehtyneen lääkärin/ ortopedin vastaanotolla. Nivelrikkoa esiintyy valitettavasti nuorillakin koirilla. Nuoret koirat ilmentävät kipua usein vain, mikäli kipu on täysin sietämätöntä. Näkyvä kipu on jäävuorenhuippu. Koira on saattanut kärsiä kovista kivuita jo tätä ennen.

Luustokuvat, kyynäristä, lonkista ja selästä ovat tarpeen. Nuoren, liikuntaelinsairauksiin sairastuneen koiran tutkimuskuvat kannattaa lähettää Kennelliittoon, saatteella maksuton lausunto. Mahdolliset uusintakuvat tarpeen mukaan.

Nivelrikko on etenevä sairaus. Nivelrikkokoiran liikuntatottumuksiin ja harrastusvalintoihin kannattaa kiinnittää erityistä huomiota, jotta koira pysyisi mahdollisimman pitkään oireettomana. Kun kroonistunut kipu näkyy jo, ennakointi ei enää onnistu. Hyvällä hoidolla ja riittävällä kipulääkityksellä liikunnan ilo saattaa palata.

Painonhallinta on tärkeä osa kivunhoitoa. Ylipaino rasittaa monella tapaa koiran elimistöä. Painonpudotus kannattaa tehdä maltillisesti, tarvittaessa asiantuntija-apua hyödyntäen.

Omaeläinklinikka: Koiran nivelrikon oireet ja hoito

Koiran ulkomuoto osasyynä terveysongelmiin


Koirille tavoitteellisella jalostuksella aiheutetut, anatomisesti liioitellut ulkomuotopiirteet, aiheuttavat terveysmurheita. Nuoren koiran äkillinen ontuminen voi johtua inkongruenssista. Kondrodystrofinen, matala rakenne on koiralle varsinainen haaste, sillä se altistaa koirat luusto- ja nivelongelmille. Selkäkipu voi sekin oireilla raajan ontumisena. Tilaa aika eläinlääkärille/ortopedille.

Koira makasi olohuoneen matolla. Se heilutti häntäänsä iloisena nähdessään minut. Käveli kolmella jalalla edelleen häntäänsä ystävällisesti heiluttaen luokseni. Toinen eturaajoista oli kokonaan poissa pelistä. Koira kävi jalkoihini makaamaan ja silittäessäni koiraa, se nuoli hellästi kättäni. Katsoi rakastavasti silmiin.

Koiraa katsoessani ja silittäessäni, mietin koiran lempeää luonnetta. Miten se siinä kaiken kokemansa kivun keskellä kykeni osoittamaan niin suurta iloa ja hellyyttä minua kohtaan ja miten ihmeessä olisin voinut ymmärtää koiran olevan kipeä, mikäli se ei olisi ontunut?


Kipeä koira ei läheskään aina onnu. Koiran kipua on erittäin vaikea tulkita. Tiedetään, että tehtävä on vaikea jopa kokeneelle eläinlääkärille, saati sitten omistajalle.


Koiramme-lehti 3/2021

"Koira on mestari kompensoimaan mitä tahansa ongelmaa liikkumisessa tai yleensä voinnissaan. Neliraajaisena, liikkuvan selkärakenteen ansiosta ja liikuntaan jalostettuna koira pystyy muokkaamaan kulkuaan tarpeen mukaan.

Tärkeintä on viedä koira suoraan eläinlääkärille, jos epäilee koiran liikkumisessa olevan jotain epänormaalia. Koiraa ei pidä viedä ensin hierojalle, fysioterapeutille ja muille koiria hoitaville.

Eläinlääkärillä on taito ja kyky arvioida, onko kyse jostain selvästi viasta tai sairaudesta, ja jos, niin mistä. Eikä kukaan muu saaakaan tehdä diagnoosia.

Ongelmatilanteissa olisi hyvä lähteä eläinlääkärin pakeille ripeästi, ettei vaiva kroonistu.

Akuutit tapaukset ovat paljon helpommat selvittää ja hoitaa, kuin jos koira ehtii sopeutua ongelmaan jollain konstilla. Samoin käy, jos vaiva alkaa vähitellen, kuten vaikka nivelrikko. Silloin myös koira muokkaa liikkumistaan hissukseen eikä muutosta ole helppo havaita."

Lainaus Dosentti eläinfysioterapeutti Heli Hyytiäinen Koiramme lehti 3/2021


Kennelliitto: Tunnistatko koirasi kivun

Pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäri Esa Eskelinen:

Koiran ja kissan ortopediaa. Tietoa ja ohjeita. Koiran olkanivelen tavallisimmat vammat ja sairaudet





Kuva ©Pia Grönroos 

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti