tiistai 29. lokakuuta 2019

Koirien käyttäytyminen ja persoonallisuus

Mitä koirat periyttävät? Miksi jalostukseen tulisi käyttää aikuisia koiria? Mitä kaikkea pennun olisi hyvä kokea jo ennen kuin se muuttaa uuteen kotiinsa? Mitä pentu on jo kokenut? Miten ominaisuudet ja kokemukset periytyvät?

Minkälaiset ympäristötekijät vaikuttavat koiranpennun persoonallisuuteen? Miten luovutusikä vaikuttaa koiranpennun tulevaisuuteen? Mitä tunteita koira voi kokea? Onko omistaja aina syyllinen koiran ongelmakäytökseen?

Näihin ja moniin muihin tärkeisiin ja mielenkiintoisiin kysymyksiin vastaa FT Katriina Tiiran kirja Koirien käyttäytyminen ja persoonallisuus.

Kenelle kirja sopii?

Kirja sopii mainiosti jokaiselle nykytiedosta kiinnostuneelle kasvattajalle, koiraharrastajalle ja omasta koiranpennusta haaveilevalle.

FT, biologi ja tutkija Katriina Tiira, on tutkinut eläinten käyttäytymistä yli 20 vuoden ajan. Hän on julkaissut aiheesta kymmeniä tieteellisiä artikkeleita ja on suosittu luennoitsija. Katriina perusti vuonna 2016 smartDOG Oy:n, joka tekee ensimmäisenä maailmassa koirien kognitiivisten ominaisuuksien testausta. Smartdog-testeihin meiltä varmaan osallistutaan jossain vaiheessa, niin mielenkiintoiselta ne vaikuttavat. 


Kuva Petsofi

Vinkkaan vielä, että tietoa oman koiran persoonallisuudesta ja käyttäytymisestä saa myös osallistumalla Hannes Lohen geenitutkimusryhmän käyttäytymiskyselyyn. Petsofin algoritmit analysoivat vastaukset ja koirasta saa kiinnostavan käyttäytymisraportin, raportista näet millainen koirasi on suhteessa muihin samanrotuisiin ja kaikkiin tietokannan koiriin.   

Koiramme Rippe, Ira ja Peppi löytyvät Petsofista. Näinkin pienellä otannalla persoonallisuuserot tulevat esiin. Jokainen koira on oma persoonansa.

Petsofin testit ovat kaikille avoimia ja maksuttomia.





Kuvat © Pia Grönroos



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti