lauantai 5. lokakuuta 2019

Tien päällä


Rodussani ei ole aivan helppoa löytää kattavasti terveystutkittua koiraa, jolla olisi kauttaaltaan erinomaiset tai edes hyvät terveystulokset. Tehtävä vaikeutuu entisestään, mikäli lukuun otetaan sisarus- ja jälkeläistulokset, tai pyritään löytämään hyviä tuloksia useammassa sukupolvessa. Genetiikka määrittelee rajat sille, minkälaista vaihtelua suljetussa populaatiossa saadaan aikaan. Ellei näitä seikkoja oteta huomioon, kasvatustyön tulokset saattavat yllättää.

Vakavien selkäsairauksien osalta tilanne on erityisen haastava, sillä rodusta ei löydy lainkaan selkäsairauksista vapaita linjoja.

IVDD


Selän välilevyjen kalkkeutuminen on normaalisti ikääntymiseen liittyvä rappeumaprosessi. Kondrodystrofisten koirien nikamavälilevyt rappeutuvat kuitenkin jo hyvin nuorina, koiran ensimmäisenä elinvuotena. Rappeutuneet välilevyt voivat kalkkeutua. Kalkkeuma ei ole tyrä, mutta kalkkeumat altistavat välilevyjen tyräytymiselle. Kalkkeutuneiden välilevyjen iskunvaimennuskyky ja kimmoisuus heikkenee. Selkä, jossa on kalkkeutuneita välilevyjä, on riskialtis tapaturmille sekä välilevysairauksille, eli mäyräkoirahalvaukselle.

Intervertebral disc disease, IDD röntgentutkimustulos mittaa välilevykalkkeutumien lukumäärää. Kennelliitto on lausunut rodulle virallisia selkälausuntoja vuodesta 2013 lähtien.

IDD röntgentutkimuksesta sanotaan, että sen tarkkuus ja luotettavuus jalostuksen työvälineenä on riittävä.Tämä on tämän hetkinen paras totuus asiasta, sairauden vastustamiseksi. Muitakin keinoja vastustaa sairautta on, näin kerrotaan, näiden toimien vaikuttavuudesta kertoo ehkä parhaiten rodun nykytilanne.

Welsh corgi cardigan,
päivitetty kuolinsyytilasto 2010-2020

Selkäsairaudet ovat rodun yleisin nuorten koirien sairaudesta aiheutuva kuolinsyy.

Lähde: Kennelliitto KoiraNet jalostustietojärjestelmä


Koiran IDD tulos kertoo koiran omasta sairastumisriskistä, ei IVDD sairaudesta, ei suoraan myöskään siitä, mitä koira periyttää. Koirat, joilla ei ole lainkaan röntgentutkimuksessa havaittavia kalkkeutumia, sairastuvat muita harvemmin ja tästä syystä jalostuksessa tulisi suosia koiria, joilla ei ole lainkaan, tai on vain vähän kalkkeutumia.

IVDD sairauden tai sairauden kantajien toteamiseksi ei ole olemassa täysin luotettavaa geenitestiä, mutta IVDD riskiä mittaavan CDDY testin luotettavuus paranee testaustulosten myötä.

Geenitestituloksena koira voi olla joko N/N eli koira ei kanna kyseistä kondrodystrofian / -dysplasian muotoa tai CDPA/CDPA eli lyhytraajainen koira tai CDDY/CDDY eli lyhytraajainen koira, jolla on merkittävästi kohonnut riski sairastua välilevytyrään välilevyjen kalkkeutumisen seurauksena.

Monigeenisten sairauksien periytymismekanismeja ei täysin tunneta. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että jokainen rotuun syntyvä welsh corgi cardigan kantaa alttiutta sairastua perinnöllisiin vakaviin selkäsairauksiin muiden luusto-ongelmiin altistavien riskitekijöiden ohella.

Yhdistettäessä tutkimattomia koiria toisiinsa saatetaan pahimmassa tapauksessa kerrata erittäin vaikeita vikoja. Huolimatta tästä, osa rodun kasvattajista jättää jalostuskoirat selän osalta tutkimatta.

Miten suuren riskin kukakin kasvattaja yhdistelmissään haluaa ottaa, on vapaasti kasvattajan itsensä määriteltävissä. Osa rodulle tärkeistä tärveystutkimuksista on vapaaehtoisia. Todellisen vastuun kasvattajan tekemistä valinnoista kantaa pennun uusi omistaja ja totta kai, koira.

On tosiasia, että terveystulosten avulla voidaan ainoastaan ennustaa tulevaa. Tulokset eivät periydy suoraan ja toisinaan, mutta äärimmäisen harvoin, heikoistakin lähtökohdista syntyy hyviä jälkeläistuloksia. Tilastot osoittavat täysin kiistatta, että heikkoja tuloksia perineiden alttius periyttää heikkoja tuloksia, on korkea. 

Mikäli jalostuksellisin keinoin ei yleisesti esiintyviä vakavia perinnöllisiä vikoja ja sairauksia kyetä vastustamaan, on rotuyhteisön jotenkin kyettävä hyväksymään näiden sairauksien olemassaolo.

On hyväksyttävä, että koirat eivät ole terveitä, että jokainen koira voi sairastua. Koiran riskitekijät, mahdollisuus sairastua, ei tässä tapauksessa tule varsinaisesti yllätyksenä, vaan mahdollisuudet sairastua vakavasti, ovat rodusta aiheutuen, paljon keskimääräistä korkeammat.

Jokaisen pennunostajan kannattaa pohtia omaa rotuvalintaansa tarkoin.

Eläintieto.fi Muistilista lemmikinottajan avuksi

Eläintieto.fi Lemmikkieläinten jalostus tuottaa kauniita yksilöitä, mutta myös kärsimystä


Meidän matalaraajaiset koiramme


Missä tahansa liikumme, koko perheen voimin, meihin kiinnitetään paljon huomiota. Meitä lähestytään usein, pyydetään saada silittää koiria. Vieraat ihmiset pyytävät saada valokuvata koiriamme, kyselevät rodusta ja myös rodun terveydestä, miten juuri tämän rodun terveyttä edistetään. Saamme paljon kyselyitä siitä, kenen tai keiden vastuullisten kasvattajien puoleen pentuhaaveiden kera kannattaa kääntyä.

Miten vastata?


Vain pieni osa rodun kasvattajista noudattaa koirien hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseksi laadittuja suosituksia.

Suomen welsh corgi seura ry suosittaa corgeille saatavilla olevien, muidenkin kuin PEVISA:n mukaisten terveystutkimusten ja DNA-testausmahdollisuuksien hyödyntämistä.


Terveys on ihan millä tahansa mittarilla mitattuna, tärkein koiran ominaisuuksista. Ei se miltä koira näyttää, tai monenko maan valio koira on. Voittajakoiratuloksilla ei ole yhteyttä syntyvien pentujen terveyteen.

Osa kasvattajista menee tarkoituksella siitä mistä aita on matala. Valinta jättää jalostukseen käytettävät koirat vaille suositeltuja, kattavia terveystutkimustuloksia rotutyypillisten terveysongelmien osalta, on kasvattajalta tietoinen. Toimiessaan näin, kasvattaja ei noudata rodun jalostuksen tavoiteohjelmaa, vaan ainoastaan jalostukselle asetetut, pakolliset, vähimmäisvaatimukset.

Jälkeläistuloksia ei odoteta, tai tuloksia ei huomioida, tai ei ymmärretä tulosten/genetiikan välistä suhdetta. Koira voi olla jalostuskäytössä tuotantoeläimen asemassa, sillä teetetään mahdollisimman nopeassa tahdissa, mahdollisimman monta pentuetta. Koirasta pyritään saamaan irti maksimaalinen taloudellinen hyöty.

Ehditäänkö jalostuskoirien luonneominaisuuksia riittävästi pohtia?

Luonneominaisuuksien osalta tiedetään, että esimerkiksi ääniarkuus puhkeaa yleisimmin vasta yli kaksi vuotiaalle koiralle. Miksi tätä nuorempien, alle kaksi vuotiaiden koirien jalostuskäytön tulee ylipäätään olla sallittua?

Pennunostajana sinä valitset


Jalostuskoirien kattavat viralliset terveystutkimustulokset, rodun yleisimpien terveysongelmien osalta, eivät valitettavasti ole tae siitä, että rotuun syntyvä pentu on terve, tai että pentu pysyisi terveenä kaiken ikää, tai edes siitä, että pentu välttyisi rotutyypillisiltä terveysongelmilta.

Welsh corgi cardigan, kondrodystrofisena rotuna, kuuluu anatomisesti liioiteltuja piirteitä sisältäviin koirarotuihin, ja tästä syystä näillä koirilla on, normaalirakenteisia koiria korkeampi alttius sairastua vakaviin luusto- ja nivelsairauksiin.

Kattavat viralliset terveystutkimukset, jalostuskoirien ja näiden lähisukulaisten terveystietojen pohjalta tehdyt jalostusvalinnat, suositusten noudattaminen, ovat julkinen osoitus siitä, että kasvattaja tiedostaa ja tunnustaa rodun ongelmat, että hän kasvatustyössään pyrkii tekemään jalostuspäätöksiä, joiden voidaan jollakin tapaa uskoa tuottavan hyvää tulosta.

Suosituksia noudattava kasvattaja kantaa vastuuta
,
kasvateistaan ja rodusta. Vastuullinen kasvattaja ei keksi verukkeita, ei laiminlyö velvollisuuksiaan eikä vastuitaan.

Pentua valitessa valitaan myös kasvatusolosuhteet


Vastuullinen kasvattaja huolehtii koiriensa hyvinvoinnista ja virikkeellisestä arkielämästä. Koirilla on muutakin virkaa kuin lisääntyminen.

Pysyviä, kestäviä tuloksia terveyden edistämiseksi, on todella vaikea saavuttaa nykyisin keinoin. Rodun tervehdyttämistä roturisteytysten avulla tulisi vakavasti pohtia. Vakavia terveysongelmia aiheuttavista liioitelluista piirteistä tulisi luopua.

Corgirodut ovat alunperin, ennen puhdasrotuisuuden ihannointia, olleet sitkeitä, voimakkaita ja älykkäitä, ulkonäöltään monenkirjavia työkoiria. Geneettinen monimuotoisuus on ollut näiden koirien terveyden perusta. Tästä perustasta ei valitettavasti ole jäljellä enää juuri mitään.

Per- Erik Sundgren: Luonto suojaa sukusiitokselta
. Artikkelin on suomentanut jalostusasiantuntija Katariina Mäki.





Kuva © Silas Grönroos / Suomen Kennelliitto







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti