Kesä on koiranpentujen sesonkiaikaa, ja myös corginpentuja on jälleen runsaasti kaupan. Mistä tietää, minkälaisesta pentueesta corginpentu kannattaa hankkia?
Corgiroduissa lähtökohta on tietoisuus ja ymmärrys siitä, ettei tarjolla ole rotutyypillisten riskitekijöiden osalta riskivapaita yhdistelmiä. Rotutyypillisillä riskitekijöillä tarkoitetaan spesifisti tälle rodulle tyypillisiä sairauksia, kaikilla koirilla esiintyvien perussairauksien lisäksi.
Corgien osalta suuri osa riskitekijöistä aiheutuu kondrodystrofiasta ja lyhytraajaisuudesta, ääripiirteistä, joita rodussa vaalitaan tavoitteellisin valinnoin. Kasvuhäiriöinen rotu, liian lyhyet raajat, varhain rappeutuvat välilevyt, korostunut välilevytyräriski, heikko luustoterveys. Nämä ovat realiteetit, joiden kanssa corgiroduissa eletään.
Jos kaikki pentueet ovat riskissä, onko valinnoilla yhtään mitään väliä?
On.
Vaikka riskejä ei voida välttää, corginpentu kannattaa hankkia kasvattajalta, joka pyrkii vastuullisin valinnoin edistämään rodun terveyttä. Pentueet, joissa sivuutetaan saatavilla oleva tieto ja täytetään vain minimivaatimukset, ovat tavanomaista riskialttiimpia. Rotutyypilliset riskitekijät, heikko luustoterveys ovat asioita, joita kasvattajan, tai pennunostajan, ei kannata sivuuttaa. Ongelmat periytyvät.
Pentuja tulisikin teettää, ei millä tahansa koirilla, vaan koirilla, joiden voidaan omien ja lähisukulaisten terveystulosten, ja mahdollisesti jo olemassa olevien jälkeläistulosten perusteella, olettaa periyttävän hyvää terveyttä.
Jalostussuosituksia, joita kasvattajien tulisi corgirotujen kasvatuksessa huomioida voi lukea täältä, täältä ja myös täältä.
Vastuullinen kasvattaja kantaa vastuuta kasvattamastaan pentueesta
Kasvattaja huomioi rodulle tärkeät terveystulokset ja yleiset terveyttä edistävät suositukset. Vastuullisesti tuotetussa pentueessa, jalostuskoirien taustat ja luonneominaisuudet tunnetaan. Suuria kompromisseja ei ole tehty, eikä vikoja ole lähdetty tuplaamaan. Ongelmien osuessa kohdille kasvattaja ymmärtää kysymättä myös taloudelliset vastuunsa.
Miten ja mistä?
Vastuullisella kasvattajalla on tarjota koirille virikkeellinen elinympäristö, mutta lisäksi myös virikkeellistä toimintaa. Äitikoiran valintaan, kuten myös pentujen varhaiseen sosiaalistamiseen panostetaan. Pentuja pääsee tapaamaan useammin kuin kerran. Luovutusikä katsotaan pennun kehityksen mukaan, pennulle sopivaksi.
Hankikoira.fi Pennun ja vanhempien käyttäytymisen tarkkailu
Vakuutukset, taloudelliset resurssit, henkinen kuormitus?
Miten vastata riskeihin? On käytännössä täysin mahdoton etukäteen arvioida, minkälaisia vaikutuksia rotutyypilliset terveysongelmat arjessa aiheuttavat. Rotuvalintaan ja myös kasvattajavalintaan kannattaa käyttää aikaa ja harkintaa.
Useiden asiantuntijatahojen mielestä, liioiteltujen piirteiden vaalimisen ja ylläpitämisen sijaan, (kasvattaminen, myynti ja hankkiminen) vakavia sairauksia aiheuttavia rotuominaisuuksia, tulisi pyrkiä vähentämään jalostuksellisin keinoin, mutta aktiivisesti myös rotuvalinnoin.
Corgiharrastajista löytyy tyytyväisten lisäksi myös rotuvalintaan pettyneitä. Rodun nykytilanteeseen (liioiteltuihin piirteisiin) kriittisesti suhtautuvia, sekä lukuisia vaikean terveystilanteen vuoksi rotua vaihtaneita, entisiä corgiharrastajia. Corgin omistaminen ei suinkaan aina ole ruusuilla tanssimista.
Mieti ennalta vakuutusasiat. Ennalta kannattaa ottaa selkoa myös
positiivisista, palkitsevista koulutusmenetelmistä. Lue muutama hyvä, aihetta käsittelevä kirja.
Tukiverkostot. Kuka
ottaa vastuun koirasta, jos sairastut?
Kaupunkikoirasta haaveileville tiedoksi. Kasvuhäiriöiselle rodulle kaupunkiolot ovat todella haastavat.
Pähkinänkuoressa ratkaisevan tärkeät asiat pentuetta valitessa:
🐾Kasvattajan realistinen ja osaava asenne kasvatustyöhön ja koirien terveyteen.
🐾Äitikoiran vahvuudet, avoin, rohkea ja lempeä luonne, tutkitusti hyvä terveys.
🐾Ei tiedossa olevia isoja riskitekijöitä lähisuvun osalta.
Toisin sanoen, terveys edellä. 💗
© Pia Grönroos
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti