keskiviikko 6. heinäkuuta 2022

Corgin trimmaus


Rotukoiraharrastuksessa valitettavasti törmää vielä useisiin koirien terveyttä ja hyvinvointia, koulutusta ja arkielämää koskeviin näkemyksiin ja väittämiin, myytteihin, joiden taustalla tuntuvat vaikuttavan rationaalisen ja perustellun, koirien hyvinvointia tukevan nykytiedon sijaan, mielikuvat ja uskomukset, tai vuosikymmenten kuluessa yhteisöön vakiintuneet, vanhentuneet tavat ja asenteet, joita jostain syystä ei ole kyetty päivittämään tähän päivään. Väittämien tueksi esitetään väittämiä tukevaa materiaalia. 

Yksi tällainen väittämä on, ettei corgikoiran turkkia saa/tai ei kannata trimmata, koska turkin ajatellaan suojaavan koiraa kuumuudelta.

Väite aiheuttaa hämmennystä ja huolta, sillä se poikkeaa oleellisesti asiantuntijatahojen, eläinlääkäreiden ja esimerkiksi ammattitutkinnon suorittaneiden eläinkouluttajien ja eläintenhoitajien suosituksista.

Tukala helle ja kuumuus voivat olla paksuturkkiselle eläimelle todellinen rasite


Helleuupumus voi näkyä koirassa monella tapaa väsymyksenä ja ärtymyksenä, lisääntyneinä arjen haasteina. Laumassa tukala helle voi kärjistää koirien välejä. Käytösongelmat ja kivut saattaavat lisääntyä. Aivan kuten ihmiset, eläimet uupuvat, etenkin pitkinä hellekausina.

Eläinlääkärit suosittavat keventämään paksuturkkisen koiran turkkia, sillä paksu turkki, kuuma ja kosteus altistavat koiran lämpöhalvaukselle ja iho-ongelmille, kuten märkiville ihotulehduksille.

Helle aiheuttaa koiran omistajille huolta ja huolen lisäksi paljon työtä. Helteestä uupuvan koiran vointia on tarkkailtava herkeämättä vuorokauden kaikkina tunteina. Koiraa on jäähdyteltävä ahkerasti.

Paksun kaksinkertaisen turkin tarkoitus on suojata koiraa arktiselta kylmyydeltä, silti turkin väitetään suojaavan koiraa kuumuudelta.

Mihin paksun turkin kuumuudelta suojaavan vaikutuksen kerrotaan perustuvan?

Yritin etsiä, mutta en löytänyt tämän väitteen tueksi asiantuntijapohjaista tutkimustietoa. Tutkimuskohteena turkin kuumuudelta suojaava vaikutus on varsin hankala, sillä koirat ovat yksilöitä, koirat kestävät korkeita lämpötiloja, pitkään jatkuvaa hellettä täysin yksilöllisesti.

Entä miten on selitettävissä, että juuri paksuturkkiset koirat ovat erityisen riskialttiita helteen aiheuttamille haittavaikutuksille, jos paksu turkki suojaa koiraa kuumuudelta?

Tietoa etsiessäni silmiini osui Lemmikkihoitola Jadeterin artikkeli aiheesta KLIK trimmaus.
Tykkäsin. Lukusuositus.

Koiran turkilla on suojaava vaikutus, mutta suojavaikutus ei liity kuumuuteen


Karvapeite suojaa koiran ihoa auringon haitalliselta uv-säteilyltä. Täysin karvattomat koirat suojataan aurinkovoitein ja vaattein suoralta auringonpaisteelta. Paksu turkki tarjoaa suojan auringon haitallista säteilyä vastaan, mutta aurinkosuojaksi riittää kevyt kerros turkkia.

Kuumuudelta paksu turkki ei suojaa, sillä turkki toimii lämpöeristeen tavoin, turkki hidastaa lämpöhaihtumista.

Koirat eivät hikoile kuten me ihmiset. Koirat jäähdyttävät kehoaan läähättämällä.

Tämän lisäksi kuumuudesta kärsivät koirat pyrkivät mahdollisuuksien mukaan hyödyntämään viileät makuupaikat, maakuopat, varjoisat puskat. Koirat pyrkivät suojautumaan kuumuudelta ja jäähdyttämään kehoaan, viilennys tapahtuu suoran kosketuskontaktin kautta.

Jäähdytys toimii tehokkaasti, mikäli viilentävän alustan ja kehon välissä ei ole lämpöhaihtumista eristävää paksua turkkikerrosta.

Lämpöhalvauksen riskit kasvavat, ellei koira pääse kuumuudelta suojaan.

Helteillä oman koiran tarpeet ja mieltymykset kannattaa huomioida tarkoin, sillä osa koirista kestää hellettä todella heikosti. Turkin keventäminen, esimerkiksi vatsanalueen ja kylkien trimmaaminen voi tuoda koiralle aivan merkittävää apua.

Koiran hyvinvointia ei kannata vaarantaa turkin vuoksi.

Auringon lämmössä viihtyvä lemmikki kannattaa sekin välistä pyytää varjoon vilvoittelemaan.

Corgikoiran omistaja


Olet paras asiantuntija oman koirasi jaksamisen suhteen. Tee koiraa koskevat päätökset turkin trimmauksesta koiran hyvinvointia tukien. Toisin kuin väitetään, turkki kasvaa kyllä takaisin.

Aamulehden haastateltavana Eläinsairaala Mevetin eläinlääkäri Maria Valta: KLIK Lemmikinomistaja, ota huomioon nämä asiat kesähelteillä. Lukusuositus.



Kuva © Pixapay



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti