maanantai 13. kesäkuuta 2022

Osumia ja huteja


Käytän aamukahvissa maidon sijaan kauramaitoa. Olen luopunut jo vuosia sitten sianlihasta. En syö enää broileria. Muita lihatuotteita pyrin syömään mahdollisimman harvoin. Suosimme luomutuotteita. Parannettavaa jää, mutta suunta on oikea.

Mitä enemmän eläintuotannon epäkohtia mietin, sen enemmän arvostan tuottajia, jotka pyrkivät  huolehtimaan eläinten hyvinvoinnista tavanomaista korkeammin kriteerein.

Maailman Kuvalehti: Miksi eläimiä rakastava ihminen syö lihaa? -Yhteiskunta pitää yllä lihaparadoksia kovalla hinnalla.

Hiilijalanjälki


Koirien aiheuttamaa hiilijalanjälkeä pyrimme keventämään suosimalla kotimaisia raaka-aineita ja hoitotuotteita. Alvar Petin pilotti täysin kotimaisesta Itämeri-nappulasta poikii toivottavasti pysyvän muutoksen. Iloitsen, että suosimamme yritys pyrkii entisestään nostamaan kotimaisuusastettaan. Raindogsista tilausimme koirille uudet taluttimet, Ruohotuvan lelut ovat tyttöjen suosikkeja. Valinnoillamme pyrimme tukemaan kotimaista pienyrittäjyyttä.

Kemikaalikuormitusta on pohdittu koirien kanssa kaiken ikää, ihan jo sen vuoksi, että koirillemme oli pentuehaaveita. Tätä nykyä pentusten sijaan mietityttävät ympäristövaikutukset, kuten minkälaista shampoota koirilla käytän, mitä huuhtelen viemäriin.

Punkkirikkaasta asuinalueesta aiheutuen koirilla käytetään punkkikarkotetta.Vaihdoimme suosituksesta karkotteen valeluliuoksesta tablettimuotoiseen reseptivalmisteeseen, Simparicaan, suojataksemme järvieliöitä, sillä koirat ovat todella kovia uimareita. Lämpimillä keleillä järvessä saatetaan käydä pulikoimassa useita kertoja päivässä. Tablettimuotoista karkotetta suositellaan etenkin perhekoirille, joilla on mahdollisuus nukkua samassa sängyssä yhdessä oman ihmisen kanssa. Tämä suositus osuu myös meihin.

Ilmastonmuutos on totta. Bensakäyttöisen auton omistajana on onni, että lähiluonto tarjoaa koirille hyvät ulkoilu- ja harrastusmahdollisuudet. Kotimaanmatkailu on luonteva, ympäristöä säästävä vaihtoehto.

Osa muutoksista on helpompia toteuttaa kuin toiset. Iloitsen uutisista, joissa luonnon monimuotoisuutta ja ilmastonmuutosta torjutaan, luodaan uusia trendejä ja tarjotaan ympäristöystävällisempiä vaihtoehtoja, otetaan kantaa.

Muutoksen tarve on suuri, kaikkien toivotaan osallistuvan.

Eläinsuojelulaki muuttuu laiksi eläinten hyvinvoinnista


Muutos on odotettu ja toivottu. Uusi laki pyrkii ottamaan nykyistä paremmin huomioon eläimille kärsimystä tuottavat ominaisuudet ja esimerkiksi lemmikkieläinjalostusta tullaan ohjaamaan nykyistä tiukemmin säädöksin.

Suomen Kennelliitto: What is crossbreeding and how can it be used in dog breeding?

Rodut eivät ole syntyneet tyhjästä, niinpä koirarotujen tervehdyttämiseen ei pyörää tarvitse keksiä uudestaan.  "Kennelliiton yleisessä jalostusstrategiassa linjataan nyt, että tietyissä tilanteissa rotujen perimän monimuotoisuutta on syytä laventaa roturisteytyksillä."


Corgirodut 


Monet toivovat, että corgirotujen jalostuksessa palattaisiin askel kaksi taaksepäin, aikaan ennen rotukirjojen sulkemista. Toiveet muutoksesta ovat täysin perusteltuja, sillä kondrodystrofia aiheuttaa koirille vakavia terveysongelmia. Entisaikain corgikoirat ovat olleet paljon nykyistä kevytrakenteisempia, sopusuhtaisempia ja ulkomuodoltaan monenkirjavia. Geneettinen monimuotoisuus on edellytys terveydelle. 

Anatomisesti liioitellut ominaisuudet ja kapea geenipooli heikentävät eläinten mahdollisuuksia normaaliin terveeseen elämään. Koiran rakenteella ja raajojen pituudella on todella iso merkitys ajatellen koiran toimintakykyä ja hyvinvointia.

 "Mihin tarvitsemme jo lähtökohdiltaan kasvuhäiriöistä rotua vuonna 2022, kun tiedämme sen altistavan kärsimykselle?"  Nuoren naisen someryhmässä esittämä kysymys, on kysymys, jota meidän todella pitäisi pohtia. 

Kysymys sisältää toivoa. Maailma ei enää ole entisensä, se on muuttunut. Yhä useammat ihmiset tiedostavat, ettei koiran liioiteltu ulkomuoto saa ajaa eläimen terveyden ja hyvinvoinnin edelle.

Tänä päivänä ihmisillä on paremmat mahdollisuudet vastuullisiin, eettisesti kestäviin, koiran hyvinvointia tukeviin rotu- ja kasvattajavalintoihin. Mahdollisuudet kannattaa hyödyntää.

Huteja


Uuteen lakiin jää vielä paljon parannettavaa. Emme ole aivan niin edistyksellisiä, kuin mitä voisi toivoa.

Turkistarhauksen kieltämiseksi koko EU alueella on käynnissä Fur Free Europe kansalaisaloite Oikeutta eläimille, Animalian ja SEY:n tukemana. Eurooppalaisen kansalaisaloitteen pääsee allekirjoittamaan tästä.




© Pia Grönroos


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti