sunnuntai 5. kesäkuuta 2022

Terveystutkimukset. Kenelle ja miksi?


Koirarotujen terveys

Minkä tahansa rotuisella koiralla, voi olla mitä tahansa vakavia nivel- ja luustovikoja, ilman että omistaja on näistä millään tapaa tietoinen. Tämä on yksi syy siihen, miksi etenkin sukua jatkavat koirat tulisi tutkituttaa mahdollisimman kattavasti jalostussuosituksia noudattaen. Tutkimussuositus ei koske ainoastaan jalostukseen käytettäviä koiria.

Rotutyypistä riippuen luustomuutosten yleisyys ja vaikeusasteet vaihtelevat. Kondrodystrofiset koirarodut, mukaan lukien corgirodut, ovat muita, normaaliluustoisia koirarotuja alttiimpia liikuntanelinvaivoille, josta syystä on täysin perusteltua suosittaa, että kaikki corgikoirat pääsisivät koirien terveyttä ja hyvinvointia tukeviin virallisiin terveystutkimuksiin. Myös siis kotikoirat.

Kennelliitto: Jalostustietojärjestelmä apuna

Jalostuskoirille


Suositeltavaa on, että kaikki sukua jatkavat koirat tutkittaisiin kattavasti virallisin terveystutkimuksin, rotutyypillisten, tunnettujen riskitekijöiden osalta ennen jalostuskäyttöä. Tämä suositus pätee kaikkiin rotuihin.

Corgiroduilla tämä tarkoittaa minimissään pakollisia PEVISA-tutkimuksia, lonkat, kyynärät ja silmät. Pakollisten PEVISA-tutkimusten lisäksi jalostussuositusten mukaiset, selkälausunto IDD, SP, VA ja LTV ja mahdolliset muut tutkimukset, kuten DNA tutkimukset, ovat tärkeitä.

Corgien osalta virallisen terveyslausunnon voi saada lonkka-, kyynär-, olka- ja selkäkuvista, polvista, silmäpeilaustutkimuksesta sekä sydäntutkimuksesta.

Kuva: Hankikoira.fi

Täyttääkö kasvattajan yhdistelmä rodun jalostustavoitteista vain vähimmäisvaatimukset? Vai onko kasvattaja huomioinut laajasti rodulle asetetut jalostussuositukset? Tätä kannattaa kysyä kasvattajalta, sillä kattavilla terveystutkimuksilla ja tulosten huomioinnilla on erittäin iso merkitys, ei vain syntyvien koiranpentujen terveyden ja elämänlaadun kannalta, vaan myös siinä, miten vastuut jakautuvat pennunostajan ja kasvattajan kesken.

Miten tunnistat hyvän kasvattajan? Lue tästä.

Corgirotujen osalta SWCS ry suosittaa kattavia terveystutkimuksia.

Kotikoiralle


Kotikoiralle suositeltavia terveystutkimuksia ovat corgiroduissa etenkin luustotutkimukset. Kannattaa tutkituttaa ainakin lonkat, kyynärät ja selkä, IDD, SP, VA ja LTV, virallisin tutkimuksin. Tarkistuta samalla eläinlääkärikäynnillä koiran polvet. Jos oman koiran suvussa esiintyy silmäsairauksia, sarveiskalvohaavoja tai ylimääräisiä ripsiä, distichiat, ehdottomasti kannattaa peilauttaa koiralta silmät.

Tulokset tuovat turvaa


Tulokset mahdollistavat vaivojen ja vammojen ennaltaehkäisyn, tarvittaessa kivunlievityksen. Tulosten avulla koiran hyvinvointia ja terveyttä voidaan tukea, edistää ja ylläpitää turvallisten harrastusvalintojen, sopivasti kuormittavan liikunnan ja ravitsemuksen avulla.

Koiran luustoterveyttä on täysin mahdoton arvioida silmämääräisesti. Koirat ovat mestareita kompensoimaan puutteita liikkeessä ja eläimet peittävät luontaisesti kipukäytöstään. Kipu voi tulla esiin esimerkiksi koiran reaktiivisena käytöksenä, käytösongelmina, käsittelyvaikeuksina, remmirähjäyksenä, ääniarkuutena, rauhallisuutena tai liikkumishaluttomuutena. Tai koiralla ei ole lainkaan havaittavaa kipukäytöstä.

Rodun kannalta kotikoiran terveystulokset ovat yhtä tärkeitä kuin jalostuskoirien. Kotikoiran tulokset tukevat rodun terveyttä. Tulokset mahdollistavat vastuulliset jalostusvalinnat. Lisäksi tulokset mahdollistavat koko rodun terveydentilan arvioinnin.

Kattavasti terveystutkitut jalostuskoirat ja jalostussuositusten mukaiset jalostusyhdistelmät tuovat turvaa myös kasvattajalle.

Oma koira


Etsi KoiraNet jalostustietojärjestelmästä oma koirasi kirjoittamalla nuolen osoittamaan hakuun koiran virallinen nimi tai rekisteritunnus, tai tunnistusmerkintä. Ellet muista tietoja ulkoa löydät ne koiran rekisteritodistuksesta. Järjestelmään pääsee KLIK tästä.

Miltä suvun terveys vaikuttaa?

Huomioi vanhempien, sisarusten ja myös mahdollisten samoille koirille aiemmin tai myöhemmin teetettyjen pentueiden terveystulokset ja tiedot. Huomioi myös puuttuvat tulokset. Jos koiran lähisuvussa, vanhemmilla tai sisaruksilla esiintyy, tai on esiintynyt, heikkoja terveystuloksia, mitä tahansa terveysongelmia, tätä suuremmalla syyllä kannattaa kipinkapin osallistua oman koiran kanssa terveystutkimuksiin.

Arvosteluasteikot kaikille koirille suositeltavien luustolausuntojen osalta löydät alla olevista Kennelliiton linkeistä.

Lonkkanivelen kasvuhäiriö

Kyynärnivelen inkongruenssi

Perinnölliset selkämuutokset
 

Minkä ikäisenä tutkimuksiin kannattaa osallistua?


Suositusikä kattaville virallisille terveystutkimuksille on 2-3½ vuotta. Tutkimuksiin kannattaa hakeutua tarvittaessa aiemmin, jos on syytä epäillä kipukäytöstä. Nyt teetetyt tutkimukset antavat hyvän pohjan mahdollisille myöhemmin otettaville kontrollikuville.

Ennakkolähetteet Kennelliiton virallisiin terveystutkimuksiin saat KLIK tästä. Tutkimuksiin osallistuminen ei edellytä Kennelliiton jäsenyyttä.


Corginpennusta kiinnostunut


Jos olet hankkimassa corginpentua tarkista ennalta jalostukseen käytettyjen koirien ja näiden lähisukulaisten terveystiedot järjestelmästä. Viralliset tiedot pentueen vanhemmista saa kasvattajalta.



Ellei kasvattaja ole halukas antamaan tietoja, tai kasvattaja ei halua, että kasvatustyön vastuullisuutta arvioidaan jalostustietojärjestelmää hyödyntäen, on selvää, ettei kasvattajalla ole puhtaita jauhoja pussissaan.

Osta pentu vain vastuulliselta kasvattajalta.



© Pia Grönroos





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti