keskiviikko 25. syyskuuta 2024

Lonkkavika


Lonkkavikaa esiintyy keskimäärin n. 15% koirista.

Kun sairaudesta kerrotaan yleisellä tasolla, ei tilanne vaikuta kovin vakavalta. Rotukohtaiset erot ovat kuitenkin todella suuria. On rotuja, joissa ei esiinny lonkkavikaa juuri lainkaan, koirat ovat terveluustoisia, ja sitten osassa rotuja, tilanne on todella vaikea.

Corgirotujen osalta lonkkavikojen osuus on hälyttävän korkea.

Tutkituista welsh corgi cardiganeista 90% on lonkkavikaisia, ja kaikkein heikoimpien D ja E tulosten osuus on noussut jo yli 50%. Jalostuksellisen edistymisen sijaan koirien luustoterveystilanne on heikentynyt.

Rotujärjestön toimenpiteet ovat olleet alimitoitettuja, tehottomia ja asiantuntijasuositusten vastaisia.
Ongelmaa ei ole tunnistettu. Heikon luustoterveyden merkitystä koirien hyvinvoinnille on vähätelty.

Rotujärjestön esittämät tiedot ongelman vakavuudesta, eivät ole linjassa KoiraNet kuolinsyytietojen, eivät myöskään rodusta kerättyjen, korvauspäätökseen johtaneiden eläinlääkärikäynteihin pohjaavien Agria raporttien kanssa.

Agria raportin mukaan welsh corgi cardiganien osalta, tuki- ja liikuntaelinsairaudet ovat yleisin syy eläinlääkärikäynnille. Tuki- ja liikuntaelinsairaudet ovat myös cardiganien yleisin kuolinsyy.

Kyse ei ole pikkujutusta, sillä tuki- ja liikuntaelinsairauksiin menehtyneiden koirien elinikä, jää vain noin puoleen, vanhuuteen menehtyneisiin verraten. Huomionarvoista vanhuuteen menehtyneiden osalta ovat keskimääräistä terveemmät luustotulokset.

Terveen luuston kuvittelisi olevan tavoittelemisen arvioinen asia.

Kasvattajien ei tarvitse keksiä keinoja, miten luustoterveyttä edistetään. Kaikki tarvittava tieto on ollut jo pitkään saatavilla, mutta toimia ei ole otettu käyttöön, suosituksia ei ole noudatettu.

SWCS ry ei ole nähnyt tarpeen muuttaa toimintatapojaan, vaan se on ilmaissut heikosta tuloksesta huolimatta, suunniteltujen toimenpiteiden olevan riittäviä.

Heikosta terveystilanteesta, mutta myös riittämättömästä jalostuksenohjauksesta huolestuneiden ja tästä aiheesta huomauttaneiden corgiharrastajien mielipiteet ja aloitteet, on sivuutettu. Aiheellisesti ilmaistua kritiikkiä ja huolenilmaisuja, on pidetty kiusantekona, ja jopa uhkana corgikasvatukselle.

Koirien terveyttä on kyettävä edistämään.

Tämä ei ole mielipidekysymys, vaan nimenomaan edellytys sille, että corgikasvatus voi jatkua.

Koska rotujärjestö ei ole ottanut harrastajien huolenilmaisuja vakavasti, ovat useat corgiharrastajat ja kasvattajat vedonneet Kennelliittoon.

Kennelliitto on ilmaissut tunnistavansa ja jakavansa corgiharrastajien esittämän huolen. Kennelliitosta on kerrottu, että corgirotujen heikko terveystilanne on jalostustieteellisen toimikunnan tiedossa.

Mihin toimiin Kennelliitto on ryhtynyt?

Tästä odotamme nyt tietoja.


Olen suuresti kiitollinen kaikille teille, jotka olette olleet mukana vetoomuksissa, tukeneet ja jakaneet tietoa. 

Kiitos! 💗


© Pia Grönroos





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti