maanantai 5. elokuuta 2024

Rotuvalinnat, tehdyt ja eletyt


Elettiin vuotta 2008 ja olin jo tovin pohtinut rotuvalintakysymystä.

Mietin, etten ehkä hankkisi enää yhtä suurta koiraa, kuin mitä perheessämme aiemmin oli ollut (labbis). Lisäksi mietin, että jos ylipäätään halusi vaihtaa rotua, kokeilla jotakin muuta rotua, nyt olisi otollinen hetki tähän.

Tapasin tuohon aikaan sattumoisin useita corgirodun edustajia, ja viehätyin koirien luonteisiin. Myös corgin koko vaikutti sopivalta. Olen kaupunki-ihminen, viihdyn mökillä, askeettisissa oloissa muutamia päiviä, jonka jälkeen on ihana palata takaisin kaupunkiin. Avoimeksi ja rohkeaksi havainnoimani rotu, olisi varmasti kelpo valinta, ajattelin.

Rotuvalinta alkoi siis olla valmis, mutta perhettä ja lähipiiriä piti vielä kypsytellä aiheeseen.

Koira ei voi olla vain yhden ihmisen valinta, myös läheisten pitää seistä näin tärkeän päätöksen takana. Lopulta, muutamaa vuotta myöhemmin, vuonna 2013, kaikki oli valmista, ja kun kaikki oli valmista, meidän perheeseen muutti ensimmäinen welsh corgi cardigan.

Maatalon tytöstä kasvoi koira, joka täytti kaikki sydämeni toiveet.

Lyhyessä ajassa koiramäärä lisääntyi laumaksi asti. 

Vuosia myöhemmin, asiantuntijaluennoilla istuessani, aloin ymmärtää, miten rotuvalinnassani oli jäänyt huomioimatta muutamia todella tärkeitä, koirien hyvinvointiin oleellisesti vaikuttavia tekijöitä.

Rotuvalinta

Äärimmäisistä ulkomuotopiirteistä kärsiviä koirarotuja tuotetaan, niin kauan, kuin näille roduille riittää kysyntää ja kysynnästä vastaavat, rotuun ihastuneet pennunostajat.

Rotuhaaveita tuetaan kyseenalaisin markkinointikeinoin. Koirien väitetään pärjäävän ääripiirteistä huolimatta ihan mukavasti, kun tosiasiassa juuri liioitellut piirteet ovat merkittävä riskitekijä koirien hyvinvoinnille.

Kaikenrotuiset koiranpennut ovat suloisia. Mutta jokaisessa rodussa pennut eivät synny maailmaan vakavasti kasvuhäiriöisinä. 

"Ihmisen tehtävä on tarjota koiralle mahdollisimman hyvä terveys ja mahdollisuus lajityypilliseen käyttäytymiseen.

Lemmikkikoiran tarkoitus on olla pitkäikäinen ja toimintakykyinen kaveri. Eläinlääkäriliitto kannustaa kaikkia koiran omistajia ja koiran ottamista harkitsevia, kasvattajia ja ulkomuototuomareita keskittymään entistä enemmän koirien terveyden ja hyvinvoinnin vaalimiseen ulkonäön sijaan." 

Lainaus Suomen Eläinlääkäriliitto

Jos maltat ja kykenet, pysähdy hetkeksi pohtimaan.

Toivoisitko parhaalla ystävälläsi olevan parhaat mahdolliset edellytykset hyvään terveyteen, vai olisitko valmis lähtökohtaisesti rajaamaan näitä mahdollisuuksia?

Rotuvalinta pohjaa pitkälti näihin kahteen kysymykseen, ja siksi asiaa kannattaa pohtia ennalta. 

Lue lisää: 

Retrogeenit, yhdestä lyhytraajaisuus, toisesta ennenaikainen välilevyrappeuma

Koiran lyhyet raajat voivat aiheuttaa ongelmia


Blogikirjoitus syntyi, jalostusasiantuntija Katariina Mäen 5.8.2024 julkaiseman verkkokurssin
Kuinka valita mahdollisimman terve koira, innoittamana. 

Jos mikäli mietit rotuvalintakysymyksiä, tämä kurssi on juuri sinulle räätälöity!  



© Pia Grönroos 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti