Koirajalostuksen kaksi keskeisintä ongelmaa tällä hetkellä ovat geneettisen monimuotoisuuden vähentyminen ja liioitellut rotupiirteet. Suljetussa kannassa ei päästä enää eteenpäin.
Mikä on liioiteltu piirre?
Liioiteltu piirre tai ominaisuus koirassa, on ihmisen aikaansaama, jalostuksen tulos, joka aiheuttaa koiralle fyysistä ja psyykkistä haittaa ja hyvinvointiongelmia.
Liioitellut piirteet eivät kosketa vain lyhytkalloisia rotuja. Liioitellut piirteet, käsittävät myös mm. lyhytraajaisuuden, koskien mm. corgirotuja. Liioitelluista rotuominaisuuksista aiheutuu koirille hyvinvointiongelmia.
Liioitelluista piirteistä aiheutuvat terveysongelmat aiheuttavat koirille vaikeita hyvinvointihaittoja ja kärsimystä, eliniänodotteen laskua, mutta koiralla esiintyvät vaikeat terveysongelmat ovat merkittävä riskitekijä, myös omistajan henkiselle hyvinvoinnille.
Kyse ei ole pelkästään korkeista hoitokustannuksista aiheutuvasta stressistä, vaan kyse on aina myös pelosta ja turvattomuuden tunteesta, avuttomuudesta, paniikinomaisesta pahan olon tunteesta, itkusta, jolle ei tule loppua, kärsimyksestä, toivottomuudesta, pitkään kestävistä vaikeista traumoista.
Miten on mahdollista, ettei kärsimykseen ole reagoitu?
Tallennettavat tutkimustulokset
KoiraNet jalostustietojärjestelmään tallennettavien terveystulosten osalta Sainio toi esiin, että tallennus mahdollistaa tulosten käytön. Tulosten tulisi vaikuttaa rodun jalostussuosituksiin, ja tiedon tulisi siirtyä rodun kasvatustyöhön.
Sairaalle koiralle voidaan kirjata epävirallinen lausunto
Perinnöllisten sairauksien ennaltaehkäisemisessä on tärkeää, että rekisteriin kirjataan tietoja myös oireilevista yksilöistä. Tämän vuoksi Kennelliiton tietokantaan tallennetaan myös sellaisia löydöksiä, jotka eivät kaikilta osin täytä virallisiin terveystutkimuksiin vaadittavia menettelyjä. Tällaisissa tapauksissa eläinlääkäri voi tehdä lähetteen epävirallisen tutkimustuloksen kirjaamiseen klinikalla.
Epävirallinen lausunto on omistajalle maksuton.
Mahdollisuus maksuttomaan, sairaalle koiralle tarkoitettuun lausuntoon, ei valitettavasti ole harrastajille tuttu, ja valitettavasti kaikki eläinlääkärit eivät ymmärrä tarjota mahdollisuutta rodulle tärkeiden tietojen tallentamiseen.
Sairaalle koiralle saatavasta maksuttomasta lausunnosta, toivoisi tiedotettavan yhdistyksen kotisivuilla. Rotuyhdistykseltä on tätä pyydetty.
Tällä hetkellä koiranomistajalla on mahdollisuus ilmoittaa Kennelliitolle, KoiraNet järjestelmään lisättävästä, omaehtoisesta terveyssyy-perusteisesta jalostuskieltomerkinnästä. Merkintä kannattaa hyödyntää, jos koiralla on todettu esimerkiksi ontumista, selkäsairaus, ruoka-aineallergia, krooninen suolistotulehdus, tai jos koiralla esiintyy ääniarkuutta, tai muita koiran hyvinvointia alentavia pelkotiloja.
Tulevaisuudessa nämä tärkeät tiedot on toivottavasti mahdollista siirtää järjestelmään, jo heti eläinlääkärikäynnin yhteydessä.
Vastuullinen kasvatustyö
Koirien terveyden ja hyvinvoinnin tulee olla etusijalla, kaikessa koirakasvatustoiminnassa.
Kasvattajien tulee olla selvillä kasvattajasitoumuksen ja jalostusstrategian sisällöstä, rekisteröintiä koskevista määräyksistä ja rajoitteista, eläinten hyvinvointilain ja jalostuksen tavoiteohjelman sisällöstä ja jalostussuosituksista.
Harrastajien keskuudessa vallitsee laaja yhteisymmärrys siitä, että kasvatustyön tulee lisätä koirien terveyttä ja hyvinvointia, suosituksia tulee noudattaa.
Miten tästä eteenpäin?
Voidaanko rotuja muuttaa? Voidaan.
Pitääkö rotuja muuttaa? Pitää.
Corgiroduissa tavoitteena voidaan oikeutetusti pitää liioitelluista rotupiirteistä luopumista. Ongelmat ovat ihmisen aiheuttamia, on välttämätöntä, että virheistä kannetaan vastuu, ja että toimiin kärsimystä tuottavien, liioiteltujen piirteiden vähentämiseksi ryhdytään mahdollisimman nopeasti.
Koira haudattuna: Corgirotujen vaietut terveysongelmat
© Pia Grönroos
Voit seurata meitä myös instagramissa, tilillä @hallahukan_corgicardigan
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti