torstai 18. heinäkuuta 2024

Genetiikkaa vasta-alkajille

Onko rotukoirien terveys pelkkää geenilottoa? Monitekijäisten sairauksien hankalaa hallintaa? Tarvitaanko miten paljon tuuria ja onnea? Peukaloiko tavoitteellisesti tehtyjä jalostusvalintoja luontoäiti?

Todellisuudessa tuurin osuus suljetussa geenipoolissa on pieni. Rotuvalinta, rodun perimä ja tavoitteellisesti tehdyt jalostusvalinnat, määrittävät hyvin pitkälti minkälaista terveyttä rodussa on ylipäätään mahdollista tavoitella.

Yllätyksille jää erittäin vähän tilaa, sillä kasvatustyötä tehdään suljetussa, geneettiseltä monimuotoisuudeltaan kapeassa kannassa. Kaikki rodun koirat ovat sukua keskenään.

Rotukoirilla esiintyvät terveysongelmat tunnetaan hyvin. Lisäksi tiedetään, että rotujen terveyden välillä on merkittäviä eroja.

Terveyttä ei synny tyhjästä

Jos rodussa esiintyy vain vähän terveitä geenimuotoja ja vastaavasti paljon sairaita geenimuotoja, rotuun syntyvillä pennuilla on tavanomaista heikommat mahdollisuudet hyvään terveyteen.

Welsh corgi cardigan-rodussa, korostuvat tuki- ja liikuntaelinsairaudet. Luusto ja nivelsairaudet, sekä välilevyjen varhaisesta rappeutumisesta aiheutuvat vakavat selkäsairaudet.

Koska luustoterveitä yksilöitä on äärimmäisen vähän, asia on ratkaistu siten, että joustetaan. Paritetaan koiria, joiden terveys ei ole priimaa, ja koiria joiden omat terveystulokset täyttävät juuri ja juuri jalostuskelpoisuudelle asetetut vähimmäisvaatimukset.

Valitettavasti näin toimien sairaiden geenimuotojen määrä lisääntyy, ei terveiden.

Terveysongelmien lisääntymisen myötä, lisääntyvät myös eläinlääkärikäynnit, omistajien huoli ja kustannukset.

Sukusiitos lisää sairastavuutta


Tunnettujen riskitekijöiden täyttyessä,
-liioitellut piirteet,
-suljetut kantakirjat,
-paljon sairauksia aiheuttavia geenimuotoja,
-riittämätön jalostuksenohjaus,
terveysongelmat lisääntyvät.


Geenipoolia tulisi laajentaa, eettisesti kestävällä tavalla, lisäämällä geenipooliin elinvoimaisuutta lisäävää vaihtelua roturisteytysten avulla.


Duodecim Sairauksien periytyvyys

Katariina Mäki
Koirat elävät sitä pidempään mitä monimuotoisempi niiden rotu on

Kuvat artikkelista: YLE Osa koiraroduista on niin sairaita, että niiden omistaminen vaatisi oikeastaan koe-eläinluvan



© Pia Grönroos




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti