Vuosikokouksen pääaiheita oli 1.1.2025 voimaan tuleva, corgirotujen uusi PEVISA-ohje.
Selkäkuvaus
Useiden corgiharrastajien pitkäaikainen toive selkäkuvauksista toteutuu. Laajat selkäkuvaukset liitetään viimein osaksi PEVISA terveystutkimuksia. Samalla nousee jalostukseen käytettävien koirien alaikäraja kahteen ikävuoteen, mikä on myös positiivinen asia.
Kyseessä on kuitenkin vain kuvauspakko ilman raja-arvoja. Pelkkä tutkiminen ei tietenkään riitä, kuten lonkkatulosten osalta on jo havaittu. Kasvattajien täytyy ottaa PEVISA-ohjetta täydentävät jalostussuositukset tosissaan.
CDDY
Toiveissa on, että corgiroduille saataisiin selkäkuvausten lisäksi, yhdessä jalostusasiantuntijoiden ja Kennelliiton kanssa laadittu, selkäterveyttä edistävä strategia, ja että CDDY tulokset saataisiin jalostustietojärjestelmään, kuten useilla roduilla jo on, ja lisäksi kampanjointia etenkin CDDY geenitestauksesta, mutta myös muiden terveystutkimusten osalta toivottavasti tehostetaan.
Välilevysairaudelle altistavan CDDY geenin yleisyydestä ei ole tällä hetkellä vielä riittävästi tietoa. Ilmeisesti CDDY ei ole täysin fiksoitunut corgirotuihin. Tämä tarkoittaa sitä, että kyseisen ominaisuuden osalta, olisi mahdollisesti vielä löydettävissä normaaleja geenimuotoja.
Nämä koirat tulisi löytää, sillä kyseisten koirien jalostuskäyttö, mikäli koirat ovat muiden terveystulostensa ja luonneominaisuuksiensa puolesta jalostukseen sopivia, vähentäisi kyseisen mutaation vaikutusta rodussamme.
Välilevysairaudelle altistavan geenimutaation vähentämiseksi, on olemassa kaksi varmasti tehokasta keinoa. Kantajien ja normaalialleelisten koirien jalostuskäyttö, joka asteittain tervehdyttää rotua, sekä roturisteytys. Molemmat keinot tulisi ottaa käyttöön mahdollisimman nopeasti.
Uusintayhdistelmät
Uusintayhdistelmät kielletään.
Uusintayhdistelmien teettäminen on edelleen mahdollista, mutta rotuyhdistyksen määrittelemin poikkeuslupakäytännöin. Uusintayhdistelmän teettämiselle pitää jatkossa olla hyvät perusteet. Jos ensimmäinen pentue jää pieneksi, tai pennut menehtyvät, syynä tähän voi olla teetetty yhdistelmä. Kannattaako tällaista yhdistelmää uusia?
Uusintayhdistelmät eivät ole missään rodussa suositeltavia.
Lonkkakuvaus
Tällä hetkellä D lonkkainen koira on sallittua yhdistää vain A,B ja C tulokseen. Jatkossa, mikäli Kennelliitto hyväksyy hallituksen PEVISA-esityksen, D tuloksen voi yhdistää A ja B tulokseen, mutta myös C ja D tulokseen, mikäli yhdistelmän yhteenlaskettu indeksi on astutushetkellä 101 tai enemmän. Indeksi 100 ei corgiroduissa tarkoita tervettä tulosta, vaan ainoastaan keskiarvoa rodun heikosta lonkkaterveystilanteesta.
DD yhdistelmien salliminen, huomioiden tämän hetkisen todella heikon lonkkaterveystilanteen, poikkeaa merkittävästi saaduista asiantuntijaohjeista. D lonkkainen koira, ei indeksistään huolimatta ole terve.
”Laki eläinten hyvinvoinnista: Eläinjalostuksella tulee pyrkiä elinvoimaisten, toimintakykyisten ja terveiden eläinten tuottamiseen.
Eläintä ei saa käyttää jalostukseen, jos:1) käytettävä jalostusyhdistelmä aiheuttaa todennäköisesti jälkeläiselle sellaisia sairauksia tai muita ominaisuuksia, joista aiheutuu merkittävää haittaa tämän hyvinvoinnille.”
Lainaus: Laki eläinten hyvinvoinnista
Welsh corgi cardigan E koirien vanhemmat |
Joka vuosi n. 15 % nuorista, terveystutkituista koirista, rajautuu jalostuskäytön ulkopuolelle, pelkästään heikkojen lonkkatulostensa tähden. Syntymävuotta 2018 käyttäen jalostuskieltomerkinnän on saanut 127 vaikeasti lonkkavikaista welsh corgi cardigania.
DD yhdistelmien salliminen on hallituksen PEVISA-esityksen osalta täydellinen pettymys.
Lisähuomiona kaaviokuvasta: Muiden tulosten prosenttiosuutta nostivat merkittävästi yksittäiset urokset, joiden esittämään runsaaseen heikkoon jälkeläisnäyttöön ei ollut millään tapaa reagoitu. Jalostuskäyttöä oli jatkettu heikoista jälkeläistuloksista piittaamatta.
Nuorten urosten liiallista jalostuskäyttöä rajaavia ehtoja hallitus ei nähnyt tarpeen sisällyttää uuteen PEVISA-ohjeeseen. Osaa uroksista käytetään tälläkin hetkellä jalostukseen tiiviissä tahdissa, huolimatta koiran esittämästä heikosta jälkeläisnäytöstä.
Erittäin harmillista, ettei tähän puututa.
Tuontikoirien osalta vanhempien tietoja ei ollut saatavilla. Tunnettujen riskitekijöiden osalta tuntematon suku on tavanomaista suurempi riskitekijä.
Demokratia
Hallituksen PEVISA-esitys esiteltiin jäsenistölle ensimmäisen kerran helmikuussa 2024. Jos hallituksen esitykseen olisi halunnut tehdä muutosesityksen, se olisi pitänyt antaa hallitukselle tiedoksi 2023.
Muutosehdotusta on mahdoton tehdä tällä tapaa.
Toivottavasti tulevaisuudessa, rodun kannalta tärkeimmät ja vaikuttavimmat esitykset, kuten PEVISA, tuodaan jäsenistön päätettäväksi sellaisena ajankohtana, että jäsenten on mahdollista vaikuttaa esitysten sisältöön, muutoinkin kuin vetoamalla Kennelliittoon.
Mallia voitaisiin ottaa muista roduista. Esimerkkinä Lappalaiskoirat ry.
Hullunkurisinta on, että vuosikokouksessa olisi ollut mahdollista esittää, hallituksen PEVISA-esityksen lieventämistä, esimerkiksi E koirien jalostuskäytön sallimista, mutta esitystä lievästi tiukentavaa muutosesitystä ei.
Kennelliiton mukaan huoli corgirotujen lonkkaterveydestä on aiheellinen.
Kuvat © Pia Grönroos
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti