keskiviikko 20. joulukuuta 2023

Joulunaika 🎄

Kuvađź’—: Kuvajournalisti Jenna Lehtonen
Tänä jouluna olen ikionnellinen siitä, että Ira on kanssamme.💗

Iran vointi on kohentunut merkittävästi. Ongelmat ovat toki edelleen olemassa, mutta multimodaalinen kivunlievitys, akupunktio ja lääkinnällinen laser, ovat helpottaneet Iran vaivoja ja kipuja. Ira on pirteä, puuhakas, oma leikkisä itsensä, ja nukkuu yönsä levollisesti. En voisi keksiä parempaa 🎄joululahjaa kuin tämä!

Hyvät asiat johtavat hyviin asioihin


Kuuntelin Jenna Lehtosen Koira haudattuna-podcastia, tilaajille suunnattua sisältöä. Lehtosen haastateltavana on eläinten hyvinvointiaiheisiin erikoistunut Art Director ja viestinnän asiantuntija Sari Toivola.

Sari Toivolan Eläimellistä viestintää blogi oli minulle jo entuudestaan tuttu, samoin fb ja Tiktok-tilinsä, mutta podcastia en ollut aiemmin kuunnellut. Haastattelun jälkeen suuntasinkin suoraan Sarin podcastiin. Valitsin mieleiseni jakson Miksi sairaiksi jalostettuja eläimiä on edelleen olemassa? Tätä jaksoa ei voi muuten kuvata, kuin että täysosuma! 

Eläimellistä viestintää podcastin jaksossa pohditaan, miksi sairaiksi jalostettuja eläimiä on edelleen olemassa, vaikka ylijalostukseen liittyvistä terveys- ja hyvinvointiongelmista on olemassa enemmän tietoa kuin koskaan.

Podcastissa keskitytään brakykefaalisiin rotuihin, mutta käytännössä täysin samat teemat toistuvat kaikissa liioiteltuja ominaisuuksia sisältävissä roduissa, myös corgiroduissa. Pohjustuksena aiheeseen:

Mitä ne corgikoirien terveysongelmat oikein ovat?


Lyhyiden raajojen aiheuttamista ongelmista vakavimmat liittyvät inkongruenssiin, raajojen virheasentoihin ja niveliä tukevien jänteiden ja ligamenttien ylikuormitukseen. Monet corgeista kärsivät kynsien epätasaisesta/ liiallisesta kulumisesta, kivuliaista tassutulehduksista.  

Huomattavan suuri osa koirista kärsii lonkkaniveldysplasiasta. Keskivaikeaa dysplasiaa sairastavia narttuja käytetään jalostukseen, vaikka tiedetään, että tämä voi vaarantaa koiran oman terveyden.

Matalaraajaisuuteen liittyvä CFA12 retrogeeni aiheuttaa selän välilevyjen varhaisen rappeutumisen, moninkertaistaen välilevysairausriskin. Välilevyjen rappeutumista aiheutuen, corgin selkä on altis välilevytyrille sekä tapaturmaisille loukkaantumisille.

Tuki- ja liikuntaelinsairaudet (luusto-, nivel- ja selkäsairaudet), ovat corgirotujen yleisimmät kuolinsyyt, ja muihin rotuihin verrattuna riskitekijät ovat huomattavan korkeat. Sairastuneiden koirien elinikä jää merkittävästi lyhemmäksi, kuin vanhuuteen menehtyneiden koirien.

Miten 2020 luvulla, on mahdollista tuottaa koiria, joilla on näin paljon ongelmia?

Mitä ovat esteet muutokselle, sille, että liioiteltuja piirteitä sisältävien koirarotujen terveydentilaa voitaisiin kohentaa?

Kuuntelusuositus!

Seuraava podcastsuositus liittyy sekin eläinten hyvinvointiin ja terveyteen.

Kyseessä on eläinsuojeluasiamiehen ja Eläinten hyvinvointikeskuksen Eläinvaltakunta podcast, jossa pohditaan ihmisen valtaa ja vastuuta suhteessa muihin eläimiin.

Miksi jalostamme sairaita eläimiä?

Podcastissa asaintuntijavieraana mm. jalostusagronomi Katariina Mäki. Jalostusasioista kiinnostuneille vinkiksi, kannattaa tilata Katariina Mäen uutiskirje.

Kiitos kuluneesta, aivan huikeasta vuodesta!


Kiitos kuvajournalisti Jenna Lehtonen! Kiitos SEY! Kiitos Katariina Mäki! Kiitos Sari Toivola! 
Kiitos kaikille teille, jotka teette väsymättä töitä eläinten hyvinvoinnin edistämiseksi!

Kiitos kaikille blogin lukijoille, corgiharrastajille, palautetta, kommentteja, kysymyksiä ja ajatuksia koiraharrastamisesta, ja Koira haudattuna podcastista lähettäneille!

"Tämä koirahaudattuna.fi -haastattelu oli valtavan hyvä. Niin raadollisen totta. Ja juuri noiden syyllisyyden tunteiden kanssa olen itsekin joutunut elämään ❤️ Kiitos vielä!"

On ollut sydäntä lämmittävää huomata, että ihmiset ovat tänä päivänä valmiita tarkastelemaan omia, mahdollisesti vuosikymmeniä kestäneitä rotuvalintoja, mutta myös koulutuskäytäntöjä, ja ovat valmiita muuttamaan käsitystään siitä, mikä on koiria kohtaan oikein.

Uskon, että tämä trendi vahvistuu! Eläinrakkaat ihmiset tekevät enenevässä määrin eettisesti kestävämpiä, vastuullisempia valintoja. Tästä iloitsen!

Kiitos!

Toivotamme onnellista joulua ja turvallista uuden vuoden juhlaa! 🎄
Pia ja corgineidit Irpukka ja Peppi. 💛💗



© Pia Grönroos

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti