perjantai 17. marraskuuta 2023

Selkäterveysasiaa

 
Suomen Mäyräkoiraliitto järjesti 15.11.23 kaikille avoimen, mäyräkoirien selkäterveyden edistämistä käsittelevän webinaariin. Mukana webinaarissa oli Kennelliiton edustaja, jalostustieteellisen toimikunnan puheenjohtaja Kirsi Sainio.

Webinaarissa Sainio korosti, miten vuonna 2024 voimaan tulevan uuden eläinten hyvinvointilain myötä tähän vakavaan terveysongelmaan on nyt viimein herättävä, ja tämä huomio käsitti kaikki CDDY-ongelmista kärsivät rodut,  myös siis corgirodut.

Corgiroduissa tämän asian suhteen ollaan jälkijunassa. Mäyräkoirille on jo vuodesta 2022 laskettu selkäindeksejä, ja 2023 lukien jalostustietojärjestelmässä on julkaistu mäyräkoirille teetetyt CDDY testitulokset. Kaikille avoin jalostustietojärjestelmä MäykkyNet on myös esittelemisen arvoinen. Kaikki tämä on mahdollista, mutta vain, mikäli rotuyhdistys aktiivisesti vie asioita eteenpäin.

Kuvausaktiivisuuden osalta, mäyräkoiraroduissa on painittu samojen haasteiden kanssa, kuin mitä corgiroduissa, suosituksista huolimatta selkätuloksia kertyy liian vähän. Ongelmat ovat yhteiset, ratkaisukeinot samoin.

Miten CDDY ja selkäsairaudet liittyvät corgirotuihin?

CDDY, kondrodystrofia, liittyy niin mäyräkoirien kuin corgirotujenkin matalaraajaisuuteen. Kondrodystrofisilla roduilla välilevyt rappeutuvat varhain, ja tämä puolestaan altistaa koirat vakaville välilevysairauksille. Retrogeeneistä voit lukea lisää tästä.

Kuolinsyytilastojen mukaan, welsh corgi cardiganien osalta, selkäsairaudet ovat merkittävin sairaudesta aiheutava nuorten koirien kuolinsyy. Elinikävertailussa selkäsairauteen menehtyneen corgin elinikä jää liki seitsemän vuotta lyhyemmäksi, kuin terveenä pysyneen, vanhuuteen menehtyneen corgin. Puolet elämästä jää elämättä.

Vakavia välilevysairauksia esiintyy molemmissa corgimuunnoksissa.

Välilevysairauksien hoitoon liittyy paljon epävarmuustekijöitä. Magneettikuvauksia ja välilevytyräleikkauksia ei tehdä jokaisella eläinklinikalla. Välilevytyrän hoitokustannukset leikkauksen osalta ovat korkeat n. 3500€. Tähän päälle tulevat kuntoutuksesta aiheutuvat kustannukset.

Välilevysairaudesta toipuminen on epävarmaa. Hoidosta ja kuntoutuksesta huolimatta koiralle saattaa jäädä erilaisia motorisia ongelmia, lisäksi välilevysairauden uusiutumisriski on korkea. Selkäsairaudet aiheuttavat vakavaa kärsimystä. Näistä edellä mainituista syistä johtuen selkäterveyden edistämiseen tulisi suhtautua vakavasti.

Selkäsairauksien vastustaminen

Tällä hetkellä selkäsairauksien vastustaminen pohjaa vapaaehtoisesti noudatettaviin jalostussuosituksiin. Selkälausuntoja ei ole liitetty osaksi rotujen PEVISA-ohjetta. Kattavasti terveystutkittujen yhdistelmien vähäinen määrä kertoo sen, etteivät kuvaussuositukset toimi toivotulla tavalla. Eivätkö kasvattajat tunne oman rotunsa jalostuksen tavoiteohjelmaa, vai mistä on kyse?

Uusi eläinten hyvinvointilaki tuo tähän nyt ilmeisesti muutoksen. Kondrodystrofisten, selkäsairauksista kärsivien rotujen selkäkuvauspakko, on hyvin lähellä toteutua.

Toivottavasti myös corgiroduille saadaan jalostuksen tueksi kuvaustulosten lisäksi selkäindeksit, ja CDDY tulokset jalostustietojärjestelmään.

Rodussa esiintyvien sairauksien vastustaminen ei ole pelkästään kasvattajien tehtävä


Jokaisen corgiharrastajan kannattaa viimeistään nyt sitoutua rodun terveyttä edistävään työhön.

✅Tutkituta koira kattavin terveystutkimuksin koiran täytettyä kaksi vuotta. Tarvittaessa, ota yhteys osaavaan, rodun tuntevaan ortopediin, jo tätä ennen.

✅Teetä koiralle eläinlääkärikäynnillä, esimerkiksi rokotusten yhteydessä, CDDY testi.
Laboklin, Movet ja MyDogDNA/Visdom paneeli tarjoavat CDDY testausmahdollisuuden.

MyDogDNA:lla on parhaillaan tarjouskampanja:
Early Black Friday Savings! 40% off. Automatically applies at checkout. Ilmoita koiran testitulos kasvattajalle ja rotujärjestölle.

Ilmoitus koiralla esiintyvistä terveysongelmista


Jos koiralla esiintyy terveysongelmia, asiasta kuulee usein vain koiran kasvattaja. Tämä käytäntö ei ole riittävä. Koirilla esiintyvistä sairauksista tulisi kertoa nykyistä avoimemmin.

Koiralla esiintyvät sairaudet, tiedot koiralle tehdyistä kirurgisista toimenpiteistä, kuten välilevytyräleikkauksista, kannattaa ilmoittaa myös Kennelliitolle – terveyskysely, ja rotuyhdistykselle terveyskysely. Kirjaa koiran tiedot rodun kaikille avoimeen terveystietoryhmään. Ryhmään tästä.

Jos koira on menehtynyt selkäsairauteen, ilmoita kuolinsyy Kennelliitolle. Ohjeet löydät tästä.

Aktiivisen tiedotuksen myötä kasvattajille tarjoutuu nykyistä paremmat mahdollisuudet edistää rotujen terveyttä. Mitä enemmän koirista saadaan tietoa, sitä nopeammin jalostuksessa voidaan edistyä.

Kasvattaja, kannustathan pennunostajaa avoimuuteen terveysasioiden osalta.

Corgirodusta kiinnostunut

Älä hanki corginpentua selkäkuvaamattomasta yhdistelmästä! Tutkimaton ei tarkoita tervettä.


Hyvä terveys ei ole mielipide. Terveys on dokumentoitua tietoa, ja kuka tahansa voi tarkistaa jalostustietojärjestelmästä koiran tiedot. Kattavasti terveystutkitulta jalostuskoiralta löytyvät terveystiedot lonkkien ja kyynärien lisäksi myös selkälausunnon osalta. Jalostuskoiran CDDY status on kasvattajalla tiedossa.

Corgiroduissa ei ole olemassa selkäsairauksista vapaita linjoja. Kysy kasvattajalta suvun terveystilanteesta selkäsairauksien suhteen. Ongelmat periytyvät.

Suosimalla ostokäyttäytymisessä kattavasti terveystutkittuja, vastuullisesti tuotettuja jalostusyhdistelmiä, joissa selkäterveystulokset ja lähisuvun terveys on laajasti huomioitu, voit osaltasi olla edistämässä vastuullista kasvatustyötä ja mahdollisesti vähentää näinomaan koiraan kohdistuvia riskitekijöitä.

Jokainen meistä voi vaikuttaa siihen, mitä tulevaisuus tuo koirille mukanaan. Tue rotukoirien terveyttä, ota osaa terveyden edistämiseen! 💗


Kiitokset Suomen Mäyräkoiraliitolle kattavasta webinaarista! 🌹🏵



Kuvat © Kennel Hallahukan 

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti