maanantai 12. joulukuuta 2022

Joulupaketti



Joko vuoden 2022 saa laittaa pakettiin?

Kulunut vuosi on ollut monella tapaa melkoisen rankka, mutta jotenkin tästä selvittiin. Iran kortisonikuuri on päättymässä. Toivomme, että Ira toipuu, ja että sarveiskalvohaavat, tai myosiitti eivät uusisi. Peppi on pysynyt terveenä. Tästä iloitsemme. 💗  Tytöt ovat riemuissaan! On lunta ja vähän pakkasta. Talvi on ihan parasta aikaa!

Vuosi 2023 on juhlavuosi

Rotuharrastuksen tasakymmen nostaa tunteet pintaan. Tammikuussa 2013, saimme perheeseemme ihanan reippaan Rippe-pennun. Ripen myötä pitkäaikaisesta koirahaaveestani tuli totta. Pentu täytti sydämemme ilolla, rakkaudella ja työllä, kuten kuulukin. 


Rippe oli utelias, rohkea ja itsenäinen pentu. Sain melko nopeasti huomata, etteivät koulutustaitoni oikein riittäneet vilkkaan pennun kanssa, eivätkä opit olleet enää ajan tasallakaan. Lähdin kehittämään taitoja tarjotakseni koiralle turvalliset puitteet oppia uusia asioita. Pääsimme Ripen kanssa parhaisiin oppeihin Rajamäen Jaanan luokse, Joy of learning, Kangasalle.

Olen kiitollinen tästä. 💗 Ensimmäinen Jaanan luona käydyistä kursseistamme, oli monella tapaa merkittävä. Kouluttajan ja koiransa Inton suhde, molemminpuolinen rakkaus ja luottamus, tekivät minuun todella syvän vaikutuksen. Ajatus kirkaistui. Tämä oli se, mitä toivoin omalta koirasuhteeltani! Halusin olla koirani paras ystävä. Sellainen minusta myös tuli.

En osannut kaikkea, mutta Rippe jaksoi kannustaa minua eteenpäin. Ystävyys ja rakkaus Rippeä kohtaan oli syvää ja palkitsevaa. 💗

Menetimme Ripen vakavan selkäsairauden, ja tästä seuranneen takaraajojen täydellisen halvaantumisen seurauksena, lokakuussa 2020, vain reilun seitsemän vuoden ikäisenä.

Rakkaus koiraa kohtaan kantaa minua edelleen. Olen syvästi kiitollinen Ripestä. Kasvattajalta saadusta tuesta. Kiitos Jenni! 💗

Syli ei jäänyt tyhjäksi


Kolmen koiran laumasta jäljelle jäi ipanat. Ira täytti juuri kahdeksan, Peppi täyttää ensi vuonna seitsemän vuotta. Koirat ovat meille tärkeitä ja tuottavat meille valtavan paljon iloa. Yhdessä vietetty aika koiran kanssa jää aina lyhyeksi, parhaassakin tapauksessa koirat elävät vain n. 10-15 vuotta. Haluamme osaltamme pyrkiä mahdollistamaan koirillemme mahdollisimman hyvän ja lempeän elämän.

Vuosikymmeneen mahtuu lukuisia, koirien koulutusta, hyvinvointia, terveyttä ja jalostusta käsitteleviä asiantuntijavetosia kursseja ja luentoja, koulutuksia ja seminaareja.

Tieto on lisännyt ymmärrystä, niin koirien tarpeiden, tunteiden, kuin kipueleidenkin osalta. Saadut opit ja vinkit olemme pyrkineet tuomaan omaan arkeemme, ja tätä kautta hyvinvointi ja mielihyvä ovat varmasti lisääntyneet. Se mikä on helppoa koiralle, on helppoa ihmiselle.

Modernit koulutustavat, eläinten tunteiden ja mielipiteiden huomiointi, hoitotoimenpiteiden helpottaminen omaehtoisuutta ja hallinnantunnetta lisäten, kaikki tehty työ, kulutetut tunnit, treenit ja harjoittelu, todellakin, olemme saaneet rahalle vastinetta. Kiitos!

Matka jatkuu. Kukaan ei tule valmiiksi. Uutta tietoa tulee koko ajan. Vuoden 2023 osalta, monenlaista tärkeää ja mielenkiintoista luentoa ja projektia on buukattuna jo nyt.

Tule mukaan!

12.1.Koiran kipu
14.1 Koiran stressi
17.1.LTV,VA, SP, CDDY IVDD - asiaa selkäterveydestä
26.1.Koiran kivun hoitaminen

Olisin toivonut voivani kirjoittaa blogiin, paljon nykyistä useammin, ihan tavallisesta koira-arjesta, mutta viime vuosina vaaka on kallistunut useasti toiseen tärkeään aiheeseen.

Ystävyys Rippeen, Iraan ja Peppiin, rotuharrastukseni, on nostanut esiin tärkeitä huomioita.

Emme ole kaikessa toiminnassamme ihan niin reiluja ja vastuullisia, koiria kohtaan, kuin mitä voisi toivoa. Welsh corgeilla esiintyy liioitelluista piirteistä aiheutuen, vakavia, perinnöllisiä terveysongelmia. Paras ystäväni olikin esimerkki tästä, miten paljon töitä meillä vielä tässä kohdin on.

Minimivaatimukset täyttävä kasvatustyö ei täytä hyvinvoinnille asetettuja jalostustavoitteita. Kennelliitto on luvannut tehostaa toimia koirien terveyden edistämiseksi. Olen varovaisen toiveikas.

Kohokohtia


Vuoden 2022 kohokohtia olivat Koiramme-lehdessä julkaistut, Katariina Mäen koostamat, asiantuntija-artikkelit retrogeeneistä ja sukusiitoksen koirille aiheuttamista haitoista. Haasteet eivät ole vähäisiä. Rotuun yleistyneet vakavat terveysongelmat, yhdistettynä meidän ihmisten heikkoihin taitoihin tulkita koirien kipua ja epämukavuutta, vanhentuneet johtajuusopit, ovat merkittävä haaste.


Monivuotinen haaveeni, eläinfysioterapeutin luento corgien rakenteesta ja liikkeestä, toteutui parempaa terveyttä koirillemme toivovan corgiharrastajan järjestämänä. Eläinfysioterapeutti Tiina Kuusiston luennon myötä, toivotottavasti mahdollisimman monet osaavat katsoa tätä rakennetta uusin, vakavin silmin. Asiantuntijanäkemykset ovat tärkeitä. Tieto lisää ymmärrystä.

Tallenne on edelleen katsottavissa. Luennolla pääsee tästä. Kiitos luennosta! 💗

Eläinlajista riippumatta liioitellut piirteet heikentävät eläimen mahdollisuuksia normaaliin, kivuttomaan elämään. Koirien terveyttä ja hyvinvointia tulisi edistää, paljon nykyistä voimakkaammin.

Tämä on asiantuntijatahojen välittämä tärkeä viesti.

Toivon, että yhä useammat kykenevät haastamaan itsensä. Päivittämään omat toimintavat, hankkimaan tietoa ja lisäämään näin koirien mahdollisuuksia hyvinvointiin, arjessa ja harrastuksissa. Jos rotuvalinta osui liioiteltuja piirteitä sisältävään rotuun, terveyttä kannattaa pitää silmällä erityisen tarkasti.

Joulu


Nostan vielä lopuksi esiin muutamia tärkeitä artikkeleita ja podcasteja. Jouluna on toivottavasti aikaa rauhoittua, lukea ja kuunnella.

Koulutuspalvelu Jenny Jalonen: Kenen on ongelma

Kuvajournalisti Jenna Lehtonen: Koiranäyttelyt ovat nykymuodossaan muinaisjäänne,
ajalta jota ei enää ole


Eläinten käyttäytymistieteen tohtori, tietokirjailija Helena Telkänranta Arador innovations
Koirien käyttäytyminen ja kokemusmaailma.

Yle Tiedeykkönen:
Lapsia ei enää kasvateta väkivallalla - eikä tutkimusten mukaan pitäisi koiriakaan
Asiantuntijoina eläinfysioterapeutti Tiina Kuusisto, eläinten käyttäytymisetieteen tohtori Helena Telkänranta ja eläintenkouluttajia Tampereen yliopistossa opettava Jari Parkkisenniemi

Elisa Aaltola: YLE Puoli seitsemän Maailman eläinten päivän vieraana Elisa Aaltola

YLE : Peltsin podcast
Filosofi Elisa Aaltola haastaa meidät miettimään uusiksi suhteemme eläimiin

Eläintieto.fi
Painetta parempaan jalostukseen tulee lisätä

Kiitos työstänne!


Lämpimästi 🎄🎁 hyvää joulua kaikille lukijoille!

Pia, Irpukka ja Pepponen 🐾


Ps. Jos kotoa löytyy ääniarka, koviin ääniin levottomasti suhtautuva koira, nyt on aika tarkistaa, että valmistautuminen uutta vuotta ajatellen, on hyvällä mallilla. Reseptit kunnossa? Lääkkeet hankittuna? Tuoksut otettu talteen?

Ethän sorru vähättelemään koiran pelkoa. Koiraa kannattaa auttaa ja tukea, kaikin käytettävissä olevin keinoin. Kovilta ääniltä kannattaa suojautua. Mökkiloma maaseudun rauhassa ja/tai reseptilääkitys tuo monille apua. Ota koiran pelot puheeksi oman eläinlääkärin kanssa.

Aiheesta lisää tässä.



Kuvat © Kennel Hallahukan



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti