torstai 1. joulukuuta 2022

Joulua odotellessa

Joulunaika on täällä taas.🎄 Puistossa ulkoillessamme, huomasin, että Irpukka otti jotakin suuhunsa. Luopumisesta kertovan vihjesanan kuultuaan koira pudotti suustaan löytämänsä aarteen. Joka kerran tämä ällistyttää ja ilahduttaa, sillä Ira on sanalla sanoen ahne. Sen lisäksi, että Ira on ahne, Ira on todella älykäs, kiltti ja hyväntahtoinen.

Irpukka
Irpukan tullessa meille pentuna, koirasta näkyi kilometrien päähän, sen iloisuus ja into, uteliaisuus ja ketteryys ja halu tehdä töitä yhdessä ihmisen kanssa. Iran into ja motivaatio työskennellä yhdessä ihmisen kanssa, yhdistettynä koiran erinomaiseen ruokahaluun, ovat siivittäneet Iraa suorituksiin, joita saan iloiten hämmästellä.

Annan pisteitä myös meille ihmisille. Ilman toimintatapojemme päivittämistä ja kehittämistä, emme olisi onnistuneet näin hienosti. Haluan olla koiran silmissä turvallinen, hyvien asioiden mahdollistaja. Olen toivonut Iran suhtautuvan uusiin asioihin ja tilanteisiin, innokkaan myönteisesti. Tässä olemme onnistuneet.

Uskon, että juuri näistä syistä Iran on edelleen todella helppoa oppia uusia asioita, ja jo opitut asiat sujuvat luotettavasti. Iran ei tarvitse miettiä sekunninsadasosaa onko kannattavaa toimia toivotulla tavalla, sillä aina on.

Perustaidot


Luopuminen on yksi kaupunkikoiran tärkeistä perustaidoista. Luopumisen tulee olla koiralle palkitsevaa. Pelkät kehut eivät riitä.

Jotta toivottu käytös vahvistuu ja koira luopuisi löytämistään aarteista, (ruoantähteet, luut, jäätyneet koirankakkakikkareet tai ihmiskakka), ja vieläpä hyvillä mielin, mikä onkin myös tosi tärkeää, on luopumisen oltava aidosti kannattavaa.

Kuva: Tehy-lehti
On helpompi mieltää palkitsevien koulutustapojen merkitys, kun miettii hetken, miten tärkeä asia palkkaus meille ihmisille on.

Tällä kertaa Ira vaihtoi löytämänsä palan tuoretta, pehmeää joululippua!!, pieneen palaan kuivattua lampaankorvaa. Kannattava vaihtokauppa, meille molemmille. Tulimme molemmat iloisiksi tästä!

Iran kanssa perustaitoja on harjoiteltu pennusta pitäen. Suositan lämpimästi osallistumaan pentukoiran kanssa palkitsevia koulutusmenetelmiä ohjaavan kouluttajan kursseille. Luopuminen on yksi tärkeistä perustaidoista, muitakin taitoja tarvitaan. Ikä ei ole este uusien asioiden oppimiselle. Opinnot aikuisen koiran kanssa ovat yhtä lailla hyödyllisiä. Koirat oppivat kaiken ikää.

Entä mistä nyt äkkiä lampaankorvapalaksi muutuin?


Meillä on ulkoillessamme ihan aina mukana koirille sopivia palkkioita. Palkkioiden mukana pitäminen on todella pieni vaiva, huomioiden miten hienoja tuloksia näin saadaan aikaan.


Pestystä kahvipussista saa hyvän namipussin, joka sujahtaa helposti esimerkiksi vyölaukun taskuun. Vyölaukku on kätevä pukea, minkä tahansa vaatetuksen kanssa. Namipussin lisäksi vyölaukussa on kätevä kuljettaa kakkapussit ja vaikka avaimet.


Luethan vielä:
Eläintieto.fi Palkitsemiseen perustuva kouluttaminen edistää koiran hyvinvointia



Ihanaa joulunodotusta kaikille! 🎄



Kuvat © Pia Grönroos

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti