perjantai 5. elokuuta 2022

Mitä kuuluu Irpukka?


Huhtikuussa 2022 Iralla diagnosoitiin kroonistuneiden hauisjänne- ja olkanivelvaivojen lisäksi nivelrikkoa oikeassa kyynärässä ja olkapäässä. Rodulle tyypillinen vaiva, kertoi ortopedi. Etuosan rakenne yhdistettynä lonkkavikoihin johtavat herkästi toimintakykyä heikentävään vakava-asteiseen nivelrikkoon. Corgikoiran rakenteesta en löydä kohtaa, josta keksisin mitään hyvää sanottavaa. Ei riitä, että koira on kaunis ja hyväluonteinen. Kyetäkseen liikkumaan normaalisti, elämään vaivatta ja ilman kipuja, koira tarvitsee terveen tuki- ja liikuntaelimistön!

Kipulääkitys helpottaa koiran kipuja, mutta ei tee koiraa oireettomaksi tai täysin kivuttomaksi. Nivelrikkoa ei voida parantaa, mutta onneksi kipuja voidaan lievittää. Nivelrikon etenemistä voidaan pyrkiä hidastamaan sopivan lääkityksen avulla.

Lääkityksen lisäksi kipupotilaan osalta tärkeitä huomioitavia tekijöitä ovat kuntotason mukainen arkiliikunta, sopiva ravitsemus, suoliston normaalia bakteerikantaa tukevat valmisteet, sopiva painoluokka, nivelravinteet sekä lihashuolto. Arjen tasapaino, leikki, lepo, lempeys ja hellyys, turvallisuus ja omaehtoisuus ovat hyvinvointitekijöitä, joista kannattaa pitää huolta.

Ääniarkuutta ja pelko-oireita lievittävän lääkityksen, käytösterapian, etuosaongelmia ja nivelrikkoa hoitavan kipulääkityksen ja lihashuollon turvin, olemme pärjänneet tähän asti.

Tänä kesänä Iran voimia ovat koetelleet nivelkipujen lisäksi kotimme lähistöllä käynnissä olevat isot, kovaääniset työmaat kallioräjäytyksineen. Voimakkaat äänet kantautuvat asuntoomme rakenteita pitkin ja ne huolestuttavat koiraa. Osa työmaista on onneksi tullut jo valmiiksi, mutta vielä näitä riittää.

Nivelrikkokivut lisäävät koiran kokemaa kipua. Lisäksi koira voi kokea kovat äänet, kuten räjähteet ja ukkosen kipuna. Kivut altistavat kivuille, yleistyville ääniarkuuksille, pelkotiloille, ahdistukselle ja reaktiivisuudelle. Kipeä koira puolustaa herkemmin resurssejaan.

Asiantuntija-artikkeli koiran kivuista KLIK tästä.

Muuttunut käytös on usein merkki kivuista


Ira on ollut normaalia kiihtyneempi. Koira ylireagoi liikenteessä nopeasti ohikulkeviin skuutteihin, skeittilautoihin ja yksipyöräisiin botteihin, lenkkeilijöihin. Koiran suhtautuminen vieraita ihmisiä ja vieraita koiria kohtaan on muuttunut aiempaa varautuneemmaksi. Ira on myös aiempaa haukkuherkempi. Kotona Iran on ollut välistä vaikea rauhoittua aloilleen. Ira on usein huolissaan. Helle ei helpota asiaa. Ira huoltaa, nuolee ja kirputtaa tassujaan.

Koirasta näkee monella tapaa, ettei se voi hyvin.


Jo ennen Venäjän ja Ukrainan välistä sotaa, taivaalla lensi tavanomaista enemmän hävittäjiä. Natoharjoitusten myötä hävittäjät ja suuret sotakopterit lentävät ylitsemme tämän tästä. Ira ei reagoi lentomeluun muulloin, mutta ukkosten jälkeen koira on päivän kaksi tavanomaista herkempi myös lentoäänille. Ira jää kuulostelemaan jyrinän alkuperää.

Ukkosia on valitettavasti riittänyt ja koira on oppinut ennakoimaan. Ilmapuntarille ja sääennusteille ei ole tarvetta, sillä Ira reagoi muuttuneeseen ilmanpaineeseen. Matalapaine ja rankkasade huolestuttavat koiraa. Ira hakeutuu useasti lempinojatuolinsa alle suojaan.

Palautuminen stressaavasta kokemuksesta ei pääse alkua pidemmälle, kun jo tulevat uudet ukkoset ja rankkasateet, arkinen työmaameteli. Stressi seikoittaa koiran vatsaa, ulosteet ovat olleet usein löysiä.

Asiantuntija-artikkeli stressin vaikutuksista KLIK tästä.

Olemme tähän asti saaneet Sileo-geelistä todella hyvän avun ääniarkuus-oireisiin, mutta toleranssi on kasvanut, koiran ääniarkuus on yleistynyt ja toistaalta elimistö on saattanut tottunut lääkkeeseen. On mahdollista, että nivelkipujen vuoksi pelko on nyt aiempaa voimakkaampaa. Sileo ei tehoa koiraan yhtä nopeasti, kuin mitä se on tehnyt aiemmin. 

Iralla on alkanut esiintyä eroahdistusoireita, yksinolo-ongelmia, huolimatta Pepin tai muiden perheenjäsenten seurasta koira saattaa itkeskellä perääni.

Huonojen päivien sekaan on onneksi mahtunut hyviä päiviä.

Ellei hyviä päiviä, jokaiseen päivään on mahtunut hyviä hetkiä. Ira tervehtii meitä iloisena herätessämme uuteen aamuun. Koira laittaa mielellään leikiksi. Ira käyttää hyväkseen adrenaliinin tuottaman hyvänolontunteen. Iran ja Pepin väliseen lämpimään ystävyyssuhteeseen Iran kivut ja huolet eivät ole vaikuttaneet millään tapaa heikentävästi. Koirat pitävät yhtä. Omaa perhettä kohtaan Ira on todella hellä ja lempeä.

Toimia helpottamaan koiran oloa


Osallistuin Koiruuksien Klubin järjestämälle reaktiivisten koirien tehokurssille. Lisäksi kuuntelin juuri vastikään Sofia Haapasen erinomaisen luennon koirien ongelmatilanteista. Fennovetin kipukurssit ovat tuoreessa muistissa. Aiheet eivät ole entuudestaan vieraita, mutta halusin kerrata ja päivittää tietoni. Kaipasin uusinta tietoa, tukea ja hyviä vinkkejä, miten helpottaa koiran elämää. Ira tarvitsee nyt kaiken avun, arki on ollut koiralle todella kuormittavaa.

Iraa on koulutettu läpi koiran elämän, turvallisesti, palkitsemiseen perustuvia koulutusmenetelmiä hyödyntäen. Koiraa kuunnellaan, kehutaan ja palkitaan usein. Koulutettavuudeltaan Ira on ollut koiristamme täysin ylivertainen. Ira on älykäs ja todella nopea oppimaan uusia asioita.

Palasimme jälleen perusteisiin ja arkeen lisättiin Koiruuksien kurssilta opittuja uusiakin juttuja.

Nostin palkkioiden arvoa. Hymyilytti, kun parempien palkkioiden ansiosta, useiden vuosien takaa, pentuajoilta opitut asiat muistuivat jälleen nyt 6- ja 7-vuotiaiden koirien mieleen. Muistisairauksista ei ole tietoakaan! 😁 Valikoin rauhallisia ajankohtia ulkoiluun. Rauhallisempia reittejä. Teen normaalia lyhyempiä lenkkejä. Vastaehdollistan koiria, liikkuville kohteille ja myös vieraita ihmisiä ja koiria kohtaan.

Otan enemmän etäisyyttä. Vaihdan suuntaa. Pysyn rauhallisena, kannustan, kehun ja palkitsen vaikka koira välistä menettäisi malttinsa. On tärkeää ymmärtää, että koira tekee aina parhaansa. Tehtäväni on tukea, olla turvana.

Kotitekoiset makoisat palkkionamit:

400g jauhettua kotimaista broilerinlihaa
400g jauhettua kotimaista maksaa
1-1½ dl korppujauhoja, vaihtoehtoisesti kaurauhiutaleita, tai vehnä- tai perunajauhoja
2 kpl kananmunia (vapaasti ulkoilevien)
n.1dl vettä

Sekoita aineet. Levitä massa leivinpaperille.
Annoksesta tulee pellillinen.

Paista uunissa 200°C keskitasolla n.10-15minuuttia.

Leikkaa jäähtynyt paistos paloiksi.

Palat säilyvät jääkaapissa tuoretuotteiden tavoin. Huoneenlämmössä tai uunissa kuivatettuina, ilmavasti säilyttäen, muutamia päiviä. Osa valmiista paistoksesta kannattaa pakastaa.


Lisäsimme ulkoiluun mielekästä sisältöä.

Pepille tämä kaikki on sopinut erityisen hyvin. Sen lisäksi, että Peppi rakastaa juosta lujaa, koira rakastaa myös nuuskutella pitkään, koluta pensaita, kaivaa myyriä. Meillä Iran kanssa menee vielä tovi opiskellessa uutta tapaa liikkua. Uimareissut pidetään lyhyinä. Iran osalta vältetään pitkäkestoista kovaa rasitusta.

Pyrin käyttämään monipuolisesti hyödyksi erilaisia rauhoittavia virikkeitä, ulkona ja sisällä.

Lepäämme yhdessä, aina kun siihen tarjoutuu tilaisuus. Iltapäivisin ja viikonloppuisin, työmaiden hiljennyttyä, Ira nukkuu pitkiä palauttavia unia, koira näkee unia, kynnet ropisevat lattiaa vasten, jos vain ukkoset eivät osu kohdille. Ira saa halutessaan nukkua öisin kanssamme. Koiralla on milloin tahansa lupa herättää kuka tahansa meistä. Yöaikaan Ira saattaa tulla syliin hakemaan turvaa. Koira rauhoittuu nopeasti, kun sitä silittää hetken.

Teemme parhaamme auttaaksemme Iraa.


Otin yhteyttä eläinlääkäriin. Pohdinnan alla on aloittaa Iralle kokeeksi Clomicalm-lääkitys. Tapaan vielä näihin ongelmiin perehtyneen kouluttajan. Uskon, että saamme tästä paljon apua. Carthrophen lääkitys on sopinut Iralle hyvin. Lisäksi koira saa tarvittaessa tulehduskipulääkettä ja relaksanttia, sillä Carthrophenin vaikutus ei aina riitä lievittämään kipuja täyttä neljää viikkoa. Nivelravinteena käytössä on Flexadin. Suoliston toimintaa tasapainotetaan tarvittaessa Caniuksella ja Promax Vet valmisteella, josta on ollut todella paljon apua.

Iran haasteiden vuoksi kulunut kesä on ollut meille kaikille vaikea.

Onneksi helteet päättyvät, ilmat viilenevät. Ukkoset väistyvät. Tulee syksy. Työmaat valmistuvat toivottavasti ajallaan. Kohta on marraskuu ja sataa ensilumi. Ira rakastaa talvea. Minä rakastan Iraa.

Taitavat


Iltalenkillä meitä lähestyi kolme nuorta. Nuoret kulkivat vauhdikkaasti ohitsemme skuuteilla liikkuen. Ira katsoi nuoria, istahti ripeästi kävelytien reunaan ja nosti välittömästi katseensa, katsoi minua suoraan silmiin. Hieno olet, todellakin taitava, kehuin ja palkitsin Irpukkaa iloisena ja vähän ylpeänäkin, erinomaisen hyvin tehdystä työstä. Sinäkin olet hieno, sanoin tilanteessa täysin rauhallisena ja tyynenä pysyneelle Pepille lempeästi ja palkitsin koiran.


Aiemmat kirjoitukset Iran ääniarkuuksista ja terveysongelmista löydät sivustolta tageilla ääniarkuus,  hauisjänteen tulehdus, nivelrikko. Hakusanoilla mitä kuuluu irpukka, löytyvät saman sarjan aiemmat kirjoitukset. 

Kivuista


Jos koirasi on remmirähjä, koiran vatsa on usein löysällä, koira on kovin tarkka resursseistaan, koira käyttäytyy aggressiivisesti sinua tai lauman muita jäseniä kohtaan, koira huoltaa usein itseään, koiran tassuissa on tummia, ruskehtavia tai punertavia värjäymiä ja/tai koiran kynnet kuluvat epänormaalisti, koira vastustaa hoitotoimenpiteitä - tutkituta koiran terveys luustoa myöten.

Corgikoiralle hyödyllisistä kattavista terveystutkimuksista voit lukea KLIK tästä.




Kuvat © Pia Grönroos




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti