lauantai 18. syyskuuta 2021

Laumanjohtaja

Odotettavissa hyviä asioita
                                                                                 
Nykypäivänä koiran ja ihmisen suhteesta tiedetään, että ihminen on koiralle pikemminkin turvaa ja huolenpitoa, hellyyttä ja rakkautta tarjova vanhempi - kuin autoritäärinen laumanjohtaja. Koiran ja ihmisen välinen suhde perustuu luottamukseen ja kiintymykseen.

Kavahdan todella paljon lukiessani somessa, miten edelleen käytetään ja tarjotaan ratkaisuksi arjen haasteisiin pentukoiran pakottamista, painostamista, alistamista ja selättämistä, koiraan kohdistetaan murinaa ja uhkauseleitä, kipua, kieltoja ja rankaisuja.

Moniko tulee ajatelleeksi miten pelottavalta voimakeinoja käyttävä ihminen näyttää koiran silmin katsottuna? Koiran rankaiseminen ja kovat otteet voimistavat pelkoja. Pelko on yleisin syy siihen miksi koira käyttäytyy aggressiivisesti ihmistä kohtaan.

Mikään käytösongelma ei parane sillä, että omistajan ja koiran välistä suhdetta huononnetaan.


Tämä kannattaa pitää mielessä erityisesti silloin, kun koiralla on arjessa normaalia enemmän haasteita, esimerkiksi vireenhallinnassa, erilaisia käytösongelmia, kuten ääniarkuus ja pelot, tai haasteita terveysongelmien kanssa.

Luottamus on asia, jonka eteen kannattaa tehdä töitä, mutta ei mitä tahansa töitä. Koiran ja omistajan välistä luottamuksellista suhdetta ei kannata lähteä rakentamaan voimakeinoin. Apua haasteisiin kannattaa hakea oikeasta osoitteesta.


Vierastan yhtä lailla yleisluonteisia vanhakantaisia ohjeistuksia samasta aiheesta, miten koirat tavoittelisivat herkeämättä johtajan asemaa. Miten pentukoiran kanssa tulisi olla koko ajan varuillaan, muutoin kohta koko paletti pyörii koiran kanssa epätahdissa. Korostetaan miten sujuvan arjen kannalta on täysin turmiollista antaa koiralle missään kohdin periksi.

Näiden ohjeiden mukaan koiranomistajan tulisi vaatia sekä eläimeltä, että itseltään täydellistä ehdottomuutta. Tällaiset ehdottomuuteen tähtäävät ohjeet istuvat todella huonosti siihen, mitä nykypäivänä koirien käyttäytymisestä, oppimiskyvystä ja tunne-elämästä tiedetään.

Koulutusmenetelmän valinta on eläimen hyvinvointikysymys




Osa ohjeista perustuu vanhoihin johtajuusoppeihin, virheellisiin päätelmiin vankeudessa eläneiden susien käyttäytymisestä.

Luonnossa, vapaana elävistä susilaumoista susitutkijat osaavat tänä päivänä kertoa, että susien laumaelämä on niin harmonista, että lauman sisäistä arvojärjestystä on vaikea havaita. Sudet eivät vahingoita oman laumansa jäseniä, eivät alista tai selätä toisiaan. Lauman pennuista aikuiset sudet pitävät erityisen hyvää huolta. Aikuiset sudet suojelevat pentuja ja opettavat näille yksinolotaitoja. Pentuja ei vain jätetä selviytymään keskenään.

Susilaumaa seuraten käy myös ilmi, mitä on johtajuus.

Susilauman johtajalla on todellisuudessa vain hyvin vähän, jos lainkaan, keinoja pakottaa laumanjäseniä mihinkään. Johtajan asema perustuu kykyyn tehdä aloitteita, joista seuraa hyviä asioita.


Suomen eläinkouluttajat ry: Positiivinen vahvistaminen mielihyvän tuottajana

Suomen eläinkouluttajat ry: Asiantunteva koulutus ei perustu rankaisuihin


Eläintieto.fi :Eläinten hyvinvoinnin määritelmä.

Koiran koulutustapojen ja teorioiden uudelleen oppiminen


Kennelliitto järjestää webinaarin 6.10.21 koiran koulutustapojen ja teorioiden uudelleen oppimisesta. Luennoitsijana Rajavartiolaitoksen entinen koirakoulutusvastaava Juha Pasanen. Webinaari on maksuton, mutta vaatii ennakkoilmoittautumisen. Ilmoittautuminen sulkeutuu 5.10.

Lisätietoa KLIK tästä.

Varmasti mielenkiintoinen webinaari tulossa. Ilmoittauduin mukaan.





© Pia Grönroos




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti