maanantai 23. elokuuta 2021

Venetsialaiset


Elokuun viimeisenä viikonloppuna vietettävät mökkikauden päättäjäiset raketteineen ovat monille ääniaroille koirille ja heidän omistajilleen koettelemus. Tukitoimet ja lääkitysasiat kannattaa miettiä kuntoon jo ennalta. Taajamassa voi olla rauhallisempaa kuin maaseudulla ja vesistöjen äärellä.

Ilman reseptiä saatavilla olevat rauhoittavat valmisteet, kuten Serene UM, voivat auttaa lievissä pelkotiloissa. Samoin kuin feromonituoteet, panta, suihke tai haihdutin. Reseptivapaat valmisteet kannattaa ottaa käyttöön ennakoivasti,  jotta tuotteesta saa parhaan hyödyn.

Osa koirista saa apua paineen tunteesta. Thunder shirt, Half-wrap sidos, Back on Track loimi. Kannattaa kokeilla. 

Osa koirista haluaa piiloutua ääniltä.

Koiralle voi tehdä ääntä eristävän luolan, saunaan lauteiden alle, vaatehuoneeseen, sängyn tai tuolin alle. Pysy koiran seurana, mikäli koira tuntuu kaipaavan seuraasi. Läsnäolo tuo turvaa. Jos koira haluaa tulla ihan liki, syliin, anna koiran tulla. Ethän väheksy koiran pelkoa. Pysy rauhallisena ja tyynenä.

Älä jätä pelkäävää koiraa yksin.

Reseptilääkkeet


Mikäli tiedät, että koiran pelko on voimakasta, keskustele asiasta oman eläinlääkärin kanssa. Reseptilääkitys auttaa pahimman yli. Pelko-oireita voidaan helpottaa lääkityksen lisäksi käytösterapien avulla, keskustele asiasta käytösongelmiin perehtyneen asiantuntijan kanssa.

Ääniarkuus yleistyy valitettavan herkästi. Ilotulitteita pelkäävä, pelkää usein myös ukkosta, mahdollisesti muitakin kovia ääniä. Pelkoa kannattaa pyrkiä lievittämään tehokkaasti.

Koiran ikääntyessä pelko-oireet voivat pahentua. Perussairaudet ja näistä aiheutuvat kivut voivat voimistaa koiran ääniarkuutta. Hyvä hoitotasapaino on tärkeää huomioida. Onneksi osalla vanhoista koirista kuulon heikentyminen pelastaa paljon.

Asiantuntija-apua 


Jos koiran pelot ja ääniarkuus häiritsevät perheen normaalia elämää ja arkea, asiaan kannattaa hakea apua käytösongelmiin perehtyneeltä eläinlääkäriltä:

Eläinlääkäriasema Arkki Kristiina Torp

Kannuksen pieneläinvastaanotto Tuulia Appleby

Eläinklinikka Huiskuhäntä Anne Myller

Ja käytösongelmiin perehtyneeltä eläintenkouluttajalta:

Koiruuksien Klubi  tai Evidensia Käpälämäki Helmi Pesonen

Eläinten kouluttaja Nina Laiho

Nina Laihon asiantuntija-artikkeli aiheesta: Koiran äänipelon hoito

Ulkoilu


Päivän pisimmät lenkit kannattaa tehdä valoisaan aikaan.

Osa koirista kykenee aistimaan ennalta muutokset ja saattaa kieltäytyä ulkoilusta. Älä pakota pelkäävää koiraa ulos. Laita koiralle sanomalehtiä tai matala hiekka-astia/ pissa-alunen pesuhuoneeseen. Kaikki koirat eivät kykene tekemään asioita sisälle, mutta osa korista onnistuu tässä. Kehut ja palkkiot ovat paikallaan. Huomioi, että osa koirista kykenee pidättämään varsin pitkiä aikoja, joten koiraa ei ole välttämätön pakottaa ulos.

Mikäli koira selkeästi pyrkii ulos, kannattaa tehdä vain todella lyhyet pikapissatukset huolehtien siitä, että koira on kytketty turvallisesti. Tuplavarmistus, panta ja valjaat, lisää turvallisuutta.

Omalla pihalla vapaana ulkoileva koira kannattaa kytkeä taluttimeen, sillä moni karkureissu alkaa aidatulta pihamaalta. Säikähtäessä koira voi loukata itsensä.

Rauhoittavat virikkeet


Pelkäävä koira ei välttämättä kykene syömään, mutta osa onnistuu tässä. Esimerkiksi Kongiin tai nuolumattoon voi laittaa raakalihaa, lohta, sulatejuustoa, tms. todellista herkkua. Nuoleminen rauhoittaa koiraa. Makoisa ajanvieteluu voi viedä ajatukset toisaalle.

Musiikki ja äänikirjat, podcast rauhoittavat.

Omistajan tuoksun tiedetään tyynnyttävän koiraa. Kannattaa antaa koiralle sen omaan petiin käytetty kylpytakki, tai pyyhe, jonka kanssa omistaja on nukkunut muutaman yön.

Muuta huomionarvoista


Ääniarkuus on voimakkaasti periytyvä ominaisuus.

Ilmoita koirasi kasvattajalle tieto ääniarkuudesta/ kirjaa tieto terveyspankkiin, mikäli rodulta löytyy sellainen ja/tai ilmoita asia rodun terveyskyselyssä. Tieto koiran ääniarkuudesta auttaa kasvattajia huomioimaan asian jalostusvalinnoissa.

Vastuullinen kasvattaja ei käytä jalostukseen arkaa tai pelokasta koiraa, tai koiraa, jonka lähisuvussa esiintyy periytyviä arkuuksia/ käytösongelmia.

Rohkea, äänivarma koira


Koviin ääniin luottavaisesti ja rohkeasti suhtautuvaa koiranpentua tai aikuista koiraa ei kannata altistaa äkillisille koville äänille. Älä vie rohkeaa koiraa katselemaan raketteja, näin koiralla on hyvät mahdollisuudet pysyä rohkeana ja äänivarmana kaiken ikää.


Jos koira karkaa


Ohjeet Etsijäkoiraliitolta tästä.




© Pia Grönroos

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti