Ota uusi vuosi vastaan turvallisesti
Ota talteen koiran ominaistuoksu. Harjaa koira ja laita irtokarvat puhtaaseen kuivaan muovipussiin ja sulje se tiiviisti. Jos taloudessa on useita lemmikkejä, laita oma pussi jokaiselle. Nimeä pussit.Voit käyttää myös vanulappuja. Pyyhi kuivalla puhtaalla vanulapulla koiran turkkia, korvia, kainaloita ja nivusia. Sulje vanulaput pussiin. Pieni pyyhe sopii tähän tarkoitukseen myös hyvin. Lelut ja makuupaikan päällinen myös, mikäli kyseessä on yhden lemmikin talous.
Kulje ovista tiedostaen, että koira voi karata samalla avauksella. Tähdennä tätä myös vieraille. Jos oven saa takalukkoon, käytä lukitusta. Ääniarkuus puhkeaa usein koiralle vasta aikuisena, niinpä edellisvuosien paukkuvarmuus ei anna suojaa tuleville vuosille.
Uuden vuoden tyypillisin karkuri on koira, joka ei edellisvuonna pelännyt raketteja.
Talleta puhelimeesi Etsijäkoiraliiton puhelinnumero 040 724 8614.
Tyypillinen karkaava koira
Tyypillinen karkuri on koira, joka ei ole karannut koskaan aiemmin. Koira ei ole pelännyt raketteja edellisenä vuonna. Koira on laukausvarma, sosiaalinen ja tottelevainen. Tilanne voi keikahtaa täysin päälaelleen koiran säikähtäessä. Jos koira katsoo säikähtäessään omistajaansa voi koiran pelko kohdistua omistajaan. Säikähtänyt koira ei tule kutsusta luokse vaan se pelkää ja pakenee.
Pidä koira kytkettynä
Tarkista, että talutusvälineet ovat ehjät ja turvalliset. Säädä panta riittävän tiukalle. Pannan ja valjaiden yhdistelmä on yhtä talutinta turvallisempi. Erillinen valjaisiin liitettävä jarrupala tuo tarvittavaa lisäturvaa. Pujota käsi taluttimen lenkistä sisään. Mikäli kyse on isosta koirasta, kiinnitä toinen taluttimista vyötäisillesi, jotta koira ei varmasti pääse karkuun.
Älä ulkoiluta koiraa vapaana edes omalla aidatulla pihalla! Omalta pihalta karkaa koiria joka vuosi.
Raketteja saa ampua vain uuden vuoden aattona klo 18-02. Kaikki paukuttelijat eivät noudata sallittuja aikoja. Varaudu siihen, että pauketta kuuluu kellon ympäri, kun rakettimyynti alkaa ja vielä pitkään sallitun ajan jälkeen.
Käytä koira, jos mahdollista, pidemmällä lenkillä valoisan aikaan. Ennen kuutta voi piipahtaa vielä pissalla. Koira pärjää hyvin, aamuun asti, mikäli koira on rento. Jännittäjälle saattaa tulla pissahätä ennen aamua. Jos ulkona on pakko piipahtaa, pyri välttämättämään pahinta räiskettä. Pentukoiran on turvallisinta antaa pissata sisälle paperin päälle. Sisäsiisteyden oppinot eivät kaadu yhteen iltaan!
Laita verhot ikkunoiden eteen. Pistä pyykinpesukone, astianpesukone, radio ja/tai tv päälle. Kuuntele musiikkia.Tarjoa koiralle puuhastelua. Namien etsintää tai muuta virikettä. Kongiin laitettu sulatejuusto/raakaliha on monen suurta herkkua. Aivotyöt ja herkut voivat viedä huomion toisaalle. Piilota nameja koiralle etsittäväksi. Tee koiralle pesä, vaikka saunaan lauteiden tai sängyn alle. Jos koira viihtyy yksin, anna koiran olla rauhassa. Jos koira viihtyy kainalossa, ota koira kainaloon. Pysy itse rauhallisena ja ole läsnä!
Ilotulitteita pelkäävä koira
Älä rankaise pelkäävää koiraa. Koiran pelko on todellista, vaikka itse tiedät, ettei vaaraa ole. Rauhallisen, ilotulituksiin neutraalisti suhtautuvan kaverikoiran läsnäolo voi helpottaa pelkäävää koiraa.
Paineen tunne voi auttaa koiraa. Half-wrap sidos, Thundershirt/ feromoni-valmisteet saattavat tuoda helpotusta. Lisäravinteet, kuten esimerkiksi Zylkéne. Reseptivapaat, rentouttavat tuotteet kuten Serene UM. Mikäli koiran pelko-oireet ovat voimakkaita, juttele asiasta eläinlääkärin kanssa. Eläinlääkäri voi kirjoittaa koiralle reseptillä rauhoittavan esim. Sileo lääkityksen. Muitakin lääkevaihtoehtoja on.
Apuvälineet eivät poista pelkoa, mutta ne tekevät tilanteesta koiralle siedettävämmän.
Älä jätä koiraa kotiin yksin. Jos haluat juhlimaan,
hanki koiralle turvallinen, luotettava hoitopaikka/ hoitaja.
JOS KOIRA KARKAA
Älä juokse koiran perään. Jos koira jää lähistölle voi sitä yrittää houkutella tulemaan luokse. Namien, kepin tai leikin avulla. Tai olet löytävinäsi maasta jotain mielenkiintoista. Muista pitää äänensävy innostavana. Vältä hätäännystä äänessä.
Jos koira karkaa näkymättömiin:
- Katso kellosta katoamisaika.
- Odota.
- Älä jahtaa koiraa.
- Koira palaa usein siihen kohtaan, mistä se on lähtenyt karkureissulle.
Soita Etsijäkoiraliittoon puh. 040 724 8614. Saat tarkat ohjeet kuinka toimia.
Jätä katoamispaikalle oma tuoksusi. Kauluri, pipo, takki, rukkaset.
Ilmoita koiran katoamisesta www.karkurit.fi sivustolle/ löytöeläinhoitolaan.
Pirkanmaalla toimivat hoitolat löytyvät tästä linkistä.
Facebookin karkurisivustot ja paikalliset kapunginosaryhmät kannattaa hyödyntää.
Liitä katoamisilmoitukseen paikkakuntatiedot, oma puhelinnumerosi, koiran kuva tai tuntomerkit koirasta, rotu ja värit, mutta älä ilmoita koiran nimeä. Jos mahdollista, ilmoitusvastuu kannattaa delegoida ystävälle.
Tärkeä asia huomioida!
Karkurin kiinniotossa tapauskohtaisesti, isosta määrästä etsijöitä voi olla enemmän haittaa kuin hyötyä, joten pyydä ilmoittamaan mahdollisista näköhavainnoista. Noudata annettuja ohjeita.
Koira palaa usein katoamispaikalle, kun sille annetaan siihen mahdollisuus. Tuo katoamispaikalle ruokaa, koiran oma alusta tai viltti. Etsijäkoirakko tulee paikalle tarvittaessa.
Kiitos Pirkanmaan Etsijäkoira Ry:lle sekä Koiruuksien Klubille Pelkään ja pakenen -luennosta. Blogikirjoitus on tiivistelmä luennosta. Lisää tietoa linkkien kautta:
Etsijäkoiraliitto
Karkurit.fi
Jos ilotulitteista/ kovista äänistä koituu harmia koirallesi, ääniarkuuteen perehtyneeltä eläinlääkäriltä saa apua.
Asiantuntija-apua:
Eläinlääkäriasema Arkki Kristiina Torp
Kannuksen pieneläinvastaanotto Tuulia Appleby
Eläinklinikka Huiskuhäntä Anne Myller
Ja käytösongelmiin perehtyneeltä eläintenkouluttajalta:
Koiruuksien Klubi tai Evidensia Käpälämäki Helmi Pesonen
Eläinten kouluttaja Nina Laiho
Kuvat © Pia Grönroos
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti