maanantai 27. helmikuuta 2023

Kissa miau

Sananen kaksi kissoista. 🐱

Kissat kärsivät liioiteltujen piirteiden ja anatomisten poikkeavuuksien aiheuttamista ongelmista koirien tavoin. HS uutisoi 8.9.22. kroonisesta nivelrikosta kärsivien Scottish fold-rotuisista kissoista. Rotu on kissaharrastajien keskuudessa suosittu. Kissan luppakorvaista ulkonäköä pidetään suloisena.

Scottish foldien luppakorvat johtuvat geenimutaatiosta.

Mutaatio vaikuttaa korvien rustoon ja lisäksi kaikkiin elimistön rustoihin. Mutaatiosta aiheutuva luuston puutteellinen kehittyminen, etenevät rustomuutokset, osteokondrodysplasia, johtaa aina lopulta kivuliaaseen ja vakavaan nivelrikkoon. Kaikki rodun kissat ovat sairaita.

Scottish fold -rotuisia kissoja ei hyväksytä Suomen Kissaliiton rekisteriin. Rodut, joilla on kipua sekä todennäköisesti lyhyemmän eliniän aiheuttavia ongelmia, on suljettu rekisteristä pois, sanoo liiton varapuheenjohtaja Pia Nyman.”

Lainaus HS.

Tiktok Kuvajournalisti Jenna Lehtonen Scottis fold Viivi KLIK tästä.


3.5.2 Geneettiset sairaudet


Suomen kissaliitto ei rekisteröi, tai hyväksy mitään sellaisia uusia kissarotuja, joiden rotuominaisuuksissa on sellaisia ilmiasun epänormaaliuksia tai muita synnynnäisiä ominaisuuksia, jotka aiheuttavat terveysongelmia tai haittaavat kissan normaalia elämää.

Liitto ei rekisteröi tai hyväksy mitään rotua joiden rotuominaisuuksiin kuuluu:

• achondroplasia / pseudo-achondroplasia:
Autosomaalinen dominoiva geeni, joka johtaa kääpiökasvuisuuteen, lyhentyneisiin raajoihin ja muihin rakenteellisiin epämuodostumiin (esim. munchkin)

• osteochondrodysplasia:
Autosomaalinen dominoiva geeni, joka johtaa etenevään nivelten, luiden ja rustojen epämuodostumiin (esim. scottish fold)

• mikään muu geneettinen mutaatio mikä aiheuttaa kääpiökasvuisuutta tai raajojen lyhenemisistä kissoilla

Suomen kissaliiton rekisteröintisäännöt tästä.


Söpöinä pidettyjen ulkomuotopiirteiden eläimille aiheuttamaa kärsimystä ei vielä tunnisteta. Emme tunnista eläinten oikeuksia. Munchin kissan kuvalle lähde tästä.


Eläimellä on oikeus jalkoihin, kuonoon, korviin, normaaliin, kivuttomaan rakenteeseen ja ulkomuotoon.

Vastuullinen kasvatustyö


Ei riitä, että kissa on normaalirakenteinen. Rotukissakaupassa esiintyy samoja hämäräperäisyyksiä, kuin rotukoirakaupassa. Varmistu rotukissaa hankkiessasi, että kasvattaja on:

1. Suomen kissaliiton jäsenkasvattaja ja vielä lisäksi,
2. että markkinoidut vastuullisuuslupaukset täyttyvät.

Suomen Kissaliiton etiikkateemainen, kaikille avoin seminaari


Suomen Kissaliitto järjestää kaikille avoimen aivan huikean etiikkateemaisen seminaarin, johon voi osallistua myös etänä. Seminaarissa puhujina ovat mm.

Tuire Kaimio, tietokirjailija, eläintenkouluttaja ja eläinalan vaikuttaja. Tuire Kaimio on omistanut työuransa eläinten hyvinvoinnin ja tieteeseen perustuvien pito- ja koulutustapojen kehittämiselle ja levittämiselle niin Suomessa kuin ulkomailla.

Elisa Aaltola, kirjailija, filosofi ja eläin- ja ympäristöetiikan dosentti ja vanhempi tutkija Turun yliopistossa. Aaltola on kirjoittanut useita teoksia eläinetiikasta ja on osallistunut aktiivisesti eläimiä käsittelevään yhteiskunnalliseen keskusteluun.

Seminaarista lisää tästä.


Ilmoittautuminen on avoinna 19.3.2023 asti.




© Pia Grönroos

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti