perjantai 30. syyskuuta 2022

Corgit vs Göötit

Osallistuin rotukoirien terveyttä käsittelevään verkkokeskustelutilaisuuteen, jossa asiantuntijana  Eläinystäväsi lääkäri-klinikan luustospesialisti, ortopedi Juha Kallio. Tilaisuus pohjasi Kallion luentotallenteeseen aiheesta: Luusto ja nivelsairaudet arkielämän, harrastusten ja jalostuksen kannalta. Tilaisuuden järjesti Suomen Beauceron ry.

Kuva © Sari Pajari
Tilaisuudessa esitettiin mielenkiintoinen yleisökysymys, jota olen myös itse pohtinut: ”Miksi göötit ovat terveempiä kuin corgit, vaikka molemmat rodut ovat kondrodystrofisia? ”

Kallion mukaan rotujen terveyserot perustuvat siihen, että gööttejä on käytetty työkäytössä corgeja pidempään, kun taas corgit ovat toimineet enemmänkin seurakoirina, jolloin koirien toimintakykyyn ei ole tarvinnut kiinnittää samalla tapaa huomiota.

Vastaus pitänee pitkälti paikkansa. Ulkomuotoansioihin perustuvan koirajalostuksen tiedetään heikentäneen koirien käyttö- ja luonneominaisuuksia. Aihetta sivuten, netistä sattumalta löytynyt mielenkiintoinen, jo vähän aikaa nähnyt artikkeli KLIK Koiranäyttelyt ovat nykypäivän koirajalostuksen suurin ongelma

Kondrodystrofia

Lyhytraajaisuuteen vaikuttavia retrogeenejä on löydetty kaksi. Retrogeenit voivat esiintyä yhdessä tai erikseen. CFA12 ja CFA18 retrogeenit yhdessä saavat aikaan merkittävästi lyhyemmät raajat kuin kumpikaan retrogeeni yksinään. CFA12 retrogeeni lisäksi moninkertaistaa välilevytyräriskin.

Onko näiden mutaatioiden esiintymistä miten tutkittu gööttien osalta, tätä en osaa sanoa, mutta corgien osalta CDDY tutkimusta on tehty. Tulosten perusteella molemmat retrogeenit ovat likipitäen fiksoituneet rotuun. Aiheesta lisää tästä.

Rakenne ja luustoterveys

Gööttien lonkat 9/2022
Lähde: KoiraNet jalostustietojärjestelmä

Gööttien ulkomuodossa esiintyy paljon variaatioita nimenomaan raajapituuden suhteen. Rotu on ulkomuodoltaan corgiin verrattuna kevytrakenteinen, sopusuhtainen ja liioittelematon. Luusto-, nivel- ja selkäsairauksien suhteen gööttien tilanne on terveys- ja kuolinsyytilastojen perusteella merkittävästi corgeja parempi. Kannattaa verrata myös tutkimusprosentteja!!

Welsh corgi cardigan lonkat 9/2022
Lähde: KoiraNet jalostustietojärjestelmä

Corgeilla liikuntaelinsairaudet ovat murheellisen yleisiä. Luusto-, nivel- ja selkäsairaudet ovat corgirotujen yleisimpiä kuolinsyitä. Lisäksi corgien ulkomuodossa on tapahtunut vuosikymmenten kuluessa radikaali muutos. Rodun nykykoirat ovat huomattavan raskaita ja suurikokoisia verrattuna rodun vintagekoiriin.

Miten rodussa suhtaudutaan terveysongelmiin?  


Jaetaanko asiantuntijatietoa, tietoa terveysongelmista, kannustetaanko osallistumaan terveystutkimuksiin, kehitetäänkö rotua terveys edellä? Ollaanko miten avoimia?

Gööttiyhteisössä ei juurikaan laisteta rodulle tärkeistä terveystutkimuksista. Jalostussuositukset ovat terveellä pohjalla ja näitä noudatetaan. Valtaosa kasvattajista toimii rodun hyväksi. Rodun terveyttä ja monimuotoisuutta tuetaan vapaaehtoisiin suosituksiin perustuen, täysin ilman pakottavaa PEVISA-ohjetta.

Corgiroduissa terveystutkimuksiin on perinteisesti suhtauduttu nuivan penseästi.

Roduista löytyy vain harvoja kasvattajia, jotka julkisesti, avoimen myönteisesti ja kannustavasti suhtautuvat kattaviin terveystutkimuksiin ja tutkimustuloksiin.Toimet rodun terveyden edistämiseksi täyttävät minimivaatimukset, mutta alittavat asiantuntijasuositukset. Welsh corgi roduissa murto-osa jalostuskoirista tutkitaan kattavin virallisin terveystutkimuksin rotutyypillisten riskitekijöiden osalta.

Geneettinen monimuotoisuus


Molempien rotujen geneettistä monimuotoisuutta on tutkittu ja corgien kuin sitten gööttienkin geneettinen perimä on kapea. Geneettiset pullonkaulat ja matadorjalostus, koiran ulkomuotoon, kuten esimerkiksi turkin pituuteen tai väriin liittyvät keinotekoiset rajaukset, ovat kapeuttaneet useissa roduissa entisestään kapeaa geenipoolia.

Matadorjalostus on ollut erityisen suosittua roduissa, joissa koiran ulkomuoto on korostuneen merkittävässä roolissa jalostusvalintoja ajatellen. Sukusiitosasteet ovat nousseet korkeiksi. Corgirotujen osalta rotujen alkuperämaa, Britannia, on surullisen kuuluisa lähisukulaisparituksista.

Sukusiitoksen aiheuttamista terveysriskeistä voi lukea asiantuntija-artikkelin tästä.

Geneettisen monimuotoisuuden turvaaminen on rotuyhteisön tehtävä. Miten hyvin gööttikasvattajat ovat tässä tärkeässä tehtävässä suositusten puitteissa onnistuneet, tätä en osaa sanoa. Oman rotuni tilanteen tunnen paremmin.

Uusintayhdistelmät, nuorten urosten ja ulkomaantuontien liikakäyttö, sekä näyttelymenestyjien suosiminen ovat aiheuttaneet useissa roduissa harmia. Corgit eivät tee tähän poikkeusta.

Corgiroduissa ei ole geneettistä monimuotoisuutta turvaavia rajoituksia tai muitakaan raja-arvoja, ja tämä näkyy valitettavasti niin kasvattaja kuin pentuetilastoissa. Ongelmia esiintyy laajasti. Uusintayhdistelmiä, narttujen tiheitä astutuksia, nuorten koirien ja ulkomaantuontien liikakäyttöä, korkeita sukusiitosasteita, kaupallista kasvatusta jne. Mitä ongelmia tällä saralla voikaan esiintyä, meillä esiintyy näitä kaikkia.

Tuontikoiria tuodaan paljon, mutta tuonneilla ei ole kyetty riittävästi vahvistamaan kotimaista kantaa. Tämä kertoo siitä, että corgirotujen terveysongelmat ovat globaalit.

Gööttien geneettistä monimuotoisuutta kuvaavasta raportista huomioin seuraavan kappaleen: 

Although Vallhund lack genetic diversity, this has not necessarily been a problem for the breed. It appears that the founders of the breed were relatively healthy and were spared many of the simple and complex genetic disorders present in pure breeds of dogs. Therefore, they remain comparatively healthy among breeds. In addition to picking founders wisely, either by chance or plan, the breed started off with healthy stock. However, it is also obvious that breeders have done a good job over the decades in maintaining what diversity they had at the beginning by careful selection of the least related sires and dams from among the population at hand.

Vapaasti suomentaen, gööttirodun geneettisesti kapeaa perimää ei nähdä suurena riskitekijänä, syystä että rodun perustajakoirat, ovat ilmeisemminkin olleet huolella valittuja, terveitä eli jalostettuja. Tuuria tässä gööttien paremmassa terveydessä on mukana, mutta pääasiallinen syy rodun hyvään terveystilanteeseen on se, että kasvattajat ovat onnistuneet pitämään rodusta hyvää huolta.

Raportissa, jonka löytää tästä, kehotetaan gööttikasvattajia erityisesti huolehtimaan siitä, ettei koirien rakennetta lähdettäisi liioittelemaan, raajojen lyhentyminen ja pitkäselkäisyys nähdään uhkina, joiden pelätään johtavan välilevysairauksien yleistymiseen, kuten corgiroduille on käynyt.

Rodun suosio


Göötit ovat onnistuneet välttämään suosion mukana väistämättä mukana kulkevat lieveilmiöt ja uhat. Corgeille rotujen suosio on painolasti, joka osaltaan heikentää kasvattajien kykyä pitää huolta rodusta ja sen koirista.

Tulevaisuus

Kuva © Sari Pajari
Corgirotuja toivottavasti lähdetään jalostamaan kohti normaalia, tervempää ja kevyempää rakennetta, roturisteytyksiä hyödyntäen. Nykyinen raskas rotutyyppi, liioitellun lyhyine raajoineen on koirille liian iso riskitekijä.

Tällä hetkellä corgikoirien kyynärnivel- ja lonkkanivelterveys ovat huolestuttavalla tasolla. Etuosaongelmat yhdistettynä lonkkavikoihin heikentävät merkittävästi koirien mahdollisuuksia normaaliin elämään. Nivelvaivat alentavat toimintakykyä, aiheuttavat kipua ja kärsimystä, korkeita hoitokustannuksia, sekä lyhentävät elinikäennustetta. Selkäongelmia ja vakavia, leikkaushoitoa vaativia välilevytyriä esiintyy laajasti.

Corgiroduissa koirien mahdollisuudet hyvinvointiin, terveeseen, toimintakykyiseen ja kivuttomaan elämään ovat merkittävästi kaventuneet. Gööttien osalta nykytilanne ja tulevaisuus vaikuttaa valoisammalta. Gööttejä voi ihan syystä kutsua perusterveiksi.

Corgien terveystilannetta heikentää rotuihin yleistyneet nivel- ja luustoviat sekä selkäsairaudet. Perusterveyttä kuvatessa liikuntaelinsairauksien osuutta ei voida jättää pois laskuista.

Asiantuntija-artikkeli koiranjalostuksen tulevaisuudesta tässä.

Gööttien rotuyhdistyksen sivuille pääsee tästä.

Corgirotujen yhdistyssivut tästä.



Poikain ihanista kuvista kiitokset Sarille! 💓💓

Kiitokset Suomen Beauceron ry, ortopedi Juha Kallio.

Kiitos kaikille tilaisuuteen osallistuneille!



© Pia Grönroos



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti