lauantai 2. lokakuuta 2021

Vetoomus

Rodun kasvattajille ja harrastajille, corgirotujen selkäterveyden edistämisen puolesta 


Rodun selkäterveyttä voidaan edistää monella tapaa. Mitä useampia terveyttä edistäviä tekijöitä kasvattaja jalostusvalinnoissaan ottaa huomioon, sen paremmat edellytykset koirilla on periyttää hyvää terveyttä.

Käytetään jalostukseen kattavasti terveystutkittuja koiria


  • Jalostukseen valikoituu aikuisia koiria.
Alle kaksi vuotiasta koiraa ei suositella käytettävän jalostukseen, sillä tätä nuorempien koirien periyttämistä ominaisuuksista ei vielä tiedetä riittävästi. Alle kaksi vuotiaalle koiralle ei saa hankittua, kuin osan rodulle tärkeistä terveystuloksista.
  • Jalostuksessa tulisi suosia koiria, joilla on mahdollisimman vähän kalkkeutuneita välilevyjä. 
  • Jalostuskumppaneiden tulisi kompensoida toistensa vikoja ja puutteita.
    Tulokset huomioiden voidaan koiralle valita kumppani, jolla ei ole samoja vikoja, kuin mitä omalla koiralla on. Tulosten avulla vältytään tuplaamasta mahdollisesti vakavia vikoja. Tutkimaton ei välttämättä ole terve. 
  • Tulosten ansiosta koiran selkäterveys on omistajan tiedossa.

Käytetään jalostukseen vanhoja, terveitä koiria


  • Urosten osalta mahdollista.
Terve, iäkäs uros, on ikänsä puolesta ohittanut useita rodun perinnöllisistä sairauksista yleisesti aiheutuvia terveyshaittoja ja ongelmia. Tällainen koira on rodulle geneettisesti arvokas.

Pienessä populaatiossa geneettisen monimuotoisuuden turvaamiseksi, sekä perinnöllisten ja harvinaisten sairauksien yleistymisen välttämiseksi, yhdellä ja samalla koiralla ei tulisi teettää kovin montaa pentuetta.


Vältetään käyttämästä jalostukseen koiria, joiden lähisuvussa esiintyy useita selkäsairauksiin sairastuneita, tai näihin sairauksiin menehtyneitä koiria


  • Mikäli koiran lähisuvussa esiintyy selkäsairautta, tai suvussa on useita selkäsairauksiin menehtyneitä koiria, koiran mahdollisuudet periyttää vakavia terveysongelmia ovat erityisen korkeat.

  • Karsinta on tärkeä osa rodun jalostusta.

Tuetaan koirien terveyden edistämiseksi tehtävää tutkimustyötä



Professori Hannes Lohen tutkimusryhmällä on meneillään välilevykalkkeumia koskeva tutkimus. Tutkimukseen voivat osallistua corgikoirat,
  • joilla on todettu välilevyn kalkkeuma
  • sairaiden koirien lähisukulaiset (vanhemmat, sisarukset, jälkeläiset).

Tule mukaan


Osallistu kattaviin virallisiin terveystutkimuksiin ja tutkimustyöhön tärkeän asian puolesta. Selkäterveyden edistäminen on kaikkien rotua harrastavien yhteinen etu. Kotikoiran viralliset terveystulokset ovat yhtä arvokkaita, kuin jalostuskoiran.


Lähteet:
Kirsi Sainio, Jalostuksen ohjaus rotujärjestön ja Kennelliiton näkökulmasta
Pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäri, radiologi Anu Lappalainen Kondrodystrofisten rotujen nivel- ja selkäterveys

Kennelliitto Hankikoira.fi Mistä tunnistat hyvän kasvattajan?



© Pia Grönroos




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti