tiistai 15. kesäkuuta 2021

Viheliäinen hotspot

 
Viikonloppuna Iran hännäntyven alapinnalta löytyi pieni ihotulehduksen alku. Tämän jäljille päästiin, kun hoksasimme pistää merkille, että koira huoltaa itseään tämän tästä. Alun perin hännän tyvessä on voinut olla punkki, mahdollisesti ampiaisen pistos, tai joku oksa on saattanut raapaista ihon rikki. Jatkuva nuoleminen on pitänyt hännänalusen kosteana ja tätä iho ei ole kestänyt.

Ensiapu

Irpukka

Ensiapuna ihon kutinaa ja ärsytystä pyrittiin rauhoittamaan kyytabletin ja kipulääkkeen avulla. Leikkasin karvat lyhyeksi punoittavan ja ärtyneen ihon osalta ja puhdistin ihoa 1:10 suhteessa laimennetulla Betadine liuoksella. Lopuksi töpsöttelin hännän tyveen Basibact puuteria. Koira sai päähänsä hoitokaulurin.

Kiittelin jälleen itseäni, että hoitokopan ja kaulurin pitoa on treenattu leikin varjolla. Nyt leikit vaihtuivat tositoimiksi. Tulehtunut alue on pidettävä kuivana ja puhtaana, nuoleminen ja raapiminen pitää estää. Hoitokaulurissa huomioitavaa on, että kaulurin täytyy olla riittävän iso, jotta se todella suojaa koiraa.

Kauluri ei koiraa häirinnyt. Häntä häiritsi. Ira herätti minut la-su yönä, koira oli todella kipeä. Ihotulehdus siltä osin, mitä häntää olimme hoitaneet, näytti tosi siistille, mutta muutoin hotspot, märkäinen ihotulehdus, oli levinnyt laajalle alueelle. Tältä osin koira oli niin kipeä, ettei kestänyt lainkaan hännän lähempää tarkastelua.

Kello 03.30 pohdimme eläinsairaalaan lähtöä. Soitin Veteriin. Vastaanotosta meitä ohjeistettiin odottamaan, paastottamaan koiraa vielä muutaman tunnin ajan, jotta rauhoituksessa tehtävä hoitotoimi olisi koiralle turvallinen.

Laitoimme kellon soittamaan klo 9. Eläinsairaalassa ei onneksemme ollut ruuhkaa. Vastaanotolla Ira oli tapojensa mukaan reipas ja herätti ihastusta hoitohenkilökunnassa. Puntarilla huomioin ilokseni, että koiran paino putoaa edelleen maltillisesti. Reilu kuukausi sitten tehdyn steriloinnin myötä painoa täytyy pitää tarkasti silmällä. Suunta on oikea.

Iran sydän ja keuhkot kuunneltiin. Yleistutkimuksen mukaan koira oli pirteä ja hyväkuntoinen, mutta hännästään todella kipeä. Koira rauhoitettiin. Häntä oli tulehtuneelta osalta turvoksissa, ärtynyt ja märkäinen. Iran häntä oli niin kipeä, että rahoitusta täytyi toimenpiteen aikana vielä syventää, jotta koira saatiin hoidetuksi. Päätös kääntyä eläinlääkärin puoleen oli ollut oikea. Emme olisi kyenneet kotioloissa lievittämään koiran kipua riittävästi. 

Irpukka heräilee Eläinsairaala Veterissä

Toimenpide eläinsairaalassa oli nopeasti ohi. Saimme kotihoito-ohjeet, lääkkeet, ja olimme takaisin kotona jo ennen puolta päivää. Erinomaista palvelua. Kiitokset Evidensia eläinsairaala Veterin ystävälliselle henkilökunnalle! 🏵🌹

Kotihoito


Kotona koiran rauhoitus ei ole ratkaisu hoitotilanteen sujuvuuteen. On keksittävä muita keinoja. Ira vastusti useita kertoja päivässä tehtäviä hoitotoimia, kertoi elein epämukavuudesta ja kivusta, piilotteli häntäänsä ja lopulta, kun mikään ei tuottanut toivottua tulosta, koira murisi.

Tässä kohdin hyväluonteinen ja lempeä koira saattaa purra hoitavaa kättä, ei hankaluuttaan, ei siksi, että koira olisi aggressiivinen vaan suojellakseen itseään. Omistajan on syytä suojautua. Koiralla on hyvä olla hoitotoimenpiteen ajan hoitokoppa ja/tai hoitokauluri.

Ira on ikänsä ollut hellä, murina riitti sen ilmaisuksi erityisen epämukavasta olosta. Yritin olla rauhallinen ja ripeä. Hoitotoimen epämiellyttävyyttä loivennettiin raakalihapalkkioin.

Hoitotoimi, hännän hoitaminen, helpottui merkittävästi, kun ymmärsin rakentaa Iralle palkkioksi sujuvasta yhteistyöstä rally- ja tokokoulutuksista koiralle tutun takapalkkausmallin, jossa koira vapautetaan vihjeestä palkitsemaan itse itsensä. Iran työmoraali on todella korkea ja koiran mielestä takapalkkaus on palkkausmuotojen aatelia. Murina loppui.

Toki, kivutkin pikku hiljaa onneksi hellittävät ja tämä helpottaa koiran oloa.

Vatsavaivoihin Inupekt forte

Hotspot ei valitettavasti ole koiran ainoa riesa. Rauhoitusaineista aiheutunutta ripulia hoidetaan hännän ohella. Ira saa FortiFlora probiootteja ja Inupekt forte valmistetta. Toisin kuin suunniteltuihin rauhoituksiin, näihin äkkilähtöihin ei voi varautua maitohappobakteerikuurilla ennakoiden.

Koiraa kuormittava stressi, jota pyrimme mahdollisuuksien mukaan välttämään, on jälleen tässä haaste. Kivut lisäävät koiran levottomuutta ja herkkyyttä ääniarkuuteen. Kipu häiritsee koiran unta. Akuuttia kipua on pyrittävä hoitamaan mahdollisimman tehokkaasti. Eläinlääkärin suosituksesta päätimme aloittaa koiralle muun lääkityksen tueksi antibioottikuurin vauhdittamaan koiran toipumista.

Antibioottikuuri on Iralle elämänsä ensimmäinen.

Iraa lääkitään muun lääkityksen ohella päivittäin lyhytvaikutteisella, mieltä tasaavalla Alprox 0,25 mg lääkityksellä. Pyrimme tällä turvaamaan, että koira saa tarvitsemansa levon.

Irpukan voinnissa on onneksi tapahtunut käänne parempaan.

Mietteitä

Siskonpetissä

Ira täyttää seitsemän vuotta. Koiran iho on tähän asti ollut täysin ongelmavapaa huolimatta siitä, että Ira on koiristamme paksuturkkisin. Hellekesinä koiran olotilaa on helpotettu toistuvilla viileillä suihkuilla, kostein pyyhkein ja viilennysmanttelein. Tämän lisäksi koira on saanut käydä päivittäin uimassa. Ira on todella innokas uimari.

Tämän kevään muutoksia aiempiin verrattuna ovat koiran sterilointi, joka ei sujunut täysin ongelmitta. Kroonistunutta stressiä on mahdollisesti kertynyt. Stressi heikentää immuunipuolustusta. Punkin puremaa tai ampiaisen pistoa ei voida täysin poissulkea.

Punkkikarkotteena Iralla on Baybantic Vetin sijaan Simparica. Simparica on punkkeja tappava, karkottavaa vaikutusta valmisteella ei ole. Simparican tehoon olemme olleet tyytyväisiä.

Totuttuun tapaan koirat ovat käyneet uimassa useasti. Viikko takaperin vedessä oli paikoin reilusti siitepölyä, tällöin koirat suihkuteltiin huolellisesti uinnin jälkeen. Olimmeko riittävän huolellisia? Täyttä varmuutta syystä, joka johti tähän tilanteeseen emme saa. Tai sitten kyseessä on useamman tekijän yhteisvaikutus.

Laitan oman veikkaukseni mekaaniselle ärsytykselle, ja toivon, ettei vaiva uusi. 

Jatko vaatii tarkkuutta, oli syy mikä tahansa.Vaiva on koiralle todella kivulias ja omistajalle kurja hoidettava. Tulehtunut märkäinen iho on kuin palovamman jäljiltä. Onneksi voimme hoitaa ja auttaa koiraa.

Jatkuu


17.6. Antibiootit eivät sopineet Iralle.

Koiran vatsa meni antibiootista vesiripulille ja lisäksi koira oksensi rajusti. Antibiootti jätettiin pois. Hotspotin hoitoa jatketaan kortisonia ja antibioottia sisältävällä voiteella, tulehduskipulääkkeellä, antiseptisillä suihkeilla, Vetericyn plus - ja Vetramil vetillä.


Iran vointi on taas parempi. Koira ei ole enää ripuloinut tai oksentanut.





Kuvat © Pia Grönroos




2 kommenttia:

  1. Heippa! Muistatko kuinka nopeasti Iralla parani hot spotti? Meillä nyt lääkevoide ja antibiootit menossa toista päivää, mutta häntä on erittäin kipeän oloinen kaikki liikkuminen koiralle vaikeaa vain makuulla onnistuu olemaan tietyssä asennossa. 😔

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka!

      Hotspotin parantuminen otti todella pitkän ajan, puhutaan ennemmin viikoista, kuin päivistä. Alkuun vaivaa hoidettiin antiseptisellä suihkeella ja antibioottivoiteella ja koira sai myös kipulääkettä. Hoito ei tehonnut kovinkaan hyvin, ja lisäksi määrättiin antibiootit, mutta ne eivät sitten sopineet koiralle.

      Hännän hoitaminen oli vaikeaa siksikin, että hotspot alue oli todella kipeä, huolimatta kipulääkityksestä.

      Toivottavasti teillä tilanne on jo parantumaan päin! ♥Ellei kipulääke ole jo käytössä, kannattaa tähän pyytää resepti. Hyvää toipumista! Ikävä vaiva todella!

      Poista