keskiviikko 14. elokuuta 2019

Kesä 2019 terveiset



Alkukesän helteet enteilivät kuumaa kesää, paikoin tästä sellainen myös tuli. Koko mittaushistorian, siis 1800 luvun loppupuolelta alkaen, lämpöennätykset rikottiin jälleen! Hellekausi jäi onneksi edelliskesää lyhyemmäksi. Koiramme pärjäsivät tämän kesän hyvin, ottaen huomioon, ettei yksikään koiristamme ole helteiden ystävä. Meille sopiva lämpötila on siinä +14 °C paikkeilla ja sen alle. Myös näitä kelejä iloksemme kesään mahtui.

Peppi pudotti parahiksi paksun turkkinsa ja vietti kesän nakuna. Pepin kiimakierto on nopea, tällä on vaikutusta myös turkin määrään. Ripellä turkkiongelmia ei ole ollut koskaan. Ripen turkki on lyhyt ja maltillinen. Helppohoitoinen, koiralle sopiva, sanoisin jopa, että ihanteellinen tälle rodulle.

Iran turkista irtosi onneksemme paksu kerros pohjavillaa, mikä oikeastaan pelasti kesän ja sen, ettei koiran turkkia kevennetty.

Moni pohtii, kannattaako koiran turkkia trimmata. Vastaus on, että kannattaa, mikäli tähän on tarvetta. Milloin on? Jos koira ei jaksa kuin maata märän pyyhkeen alla ja läähättää, niin silloin kannattaa turkin keventämistä miettiä. Jos koira on kova uimari ja pohjavilla ei ehdi kuivua kunnolla. Paksu ja kosteutta muhiva pohjavilla on melkoinen alusta bakteereille. Hot spot herkän turkkia kannattaa keventää. Koiramme ovat kovia uimareita. Ira mielellään viettäisi kesäpäivän aamusta iltaan järvessä. Uimaintoa on pakko vähän rajoittaa, että turkki ehtii kuivahtaa edes jossain kohdin. Kuumuus ja helle voivat aiheuttaa riitoja laumassa, jos näin, turkin trimmaaminen kevyemmäksi auttaa. Turkki kasvaa kyllä ajallaan takaisin.

Siinä missä varjossa loikoilu on mukavinta ajanvietettä hellepäivänä, unohtuu usein, että liike on lääke moneen vaivaan. Pitkä hellejakso ja paikoillaan olo näkyy ja tuntuu. Nivelongelmaisten, perussairaiden ja vanhojen koirien kanssa turkin kevennyksestä voi saada merkittävääkin hyötyä. Koira jaksaa paremmin. Toki, on koiria, joiden jäseniä hellii helle. Koiran mukaan kannattaa edetä tässä asiassa.


Pirkanmaa tutuksi


Kesän hiilijalanjälki jäi kohtuudellakin kevyeksi. Yhtään pidempää reissua ei tähän kesään mahtunut. Meillä on onneksi omasta takaa upeat ulkoilumaastot, ison järven rantaan kiven heitto. Varjoisa, luonnonvarainen metsäharju tarjoaa kuljettavaksi monet polut ja sopivasti suojaa helteiltä. Virikkeitä. On cityrusakot, ketut ja kauriit omasta takaa. Isot puistot. Asfalttia me ei juuri kuluteta.

Kesän koiranäyttelyt jätimme suosista väliin. Säitä on mahdoton ennustaa, helteessä esiintyminen on kaikille ihan liian raskasta. Muuta koiraharrastustoimintaa sen sijaan suosittiin.


Ira, navetan ylisillä

Osallistuimme Iran kanssa epävarmojen koirien itsetunnon kohotuskurssille. Kaksipäiväinen kurssi järjestettiin Tampereen Teiskossa ja sen vetäjänä toimi Koiruuksien Klubin Helmi Pesonen. Helmi kuunteli kurssilaisten toiveet etukäteen ja räätälöi harjoitukset vastaamaan koiran tarpeita.

Iraan ja siihen, miten koira kokee ympäristön tänä päivänä, ovat vaikuttaneet sen terveysongelmat, kipu sekä ääniarkuus. Tavoitteena on, että vastoinkäymisistä huolimatta, Iran elämä on mahdollisimman normaalia ja tasapainoista. En voi vaikuttaa siihen, säikähtääkö Ira jotain yllättävää ääntä, en voi vaikuttaa koiran kokemushistoriaan. Näiden sijaan on parempi keskittyä asioihin, joihin voin vaikuttaa. Kuten kuinka paljon Iran normaaliin arkeen sisältyy stressiä ja miten sitä puretaan. Voin kehittää koiran tukitaitoja ja vaikuttaa siihen miten nopeasti Ira palautuu kokemastaan stressistä. Positiiviset vuorovaikutustilanteet vahvistavat suhdetta ja vahva suhde on koiran paras tuki. Nämä ovat asioita joihin kiinnitämme erityistä huomiota.

Hyvä itsetunto suojaa koiraa stressaavissa tilanteissa. Kurssi sopi Iralle erinomaisesti. Ira suoritti omat treeninsä iloisin mielin. Näiden ohella Ira toimi muille kurssilaisille häiriökoirana, heidän harjoitellessa sujuvia ohituksia.

Kurssin parasta antia oli se, että pääsin yhdessä ammattilaisen kanssa havainnoimaan Iran käytöstä.  Omalle koiralle sokeutuu. Tämän lisäksi omiin toimintatapoihin tulee herkästi joustoa. Perusteet unohtuu. Helmi on rautainen ammattilainen, hänen havaintonsa Iran käytöksestä helpottivat omien toimintatapojeni arviointia ja kehittämistä.

Irpu baby. Söpöistä söpöin.

Iralle opetettiin itsetuntoa tukevien harjoitusten lisäksi uusi toimintatapa, innokkaiden ihailijoiden varalle.  Ira pitää ihmisistä, mutta se ei osaa yhtään arvostaa vieraiden ihmisten tarvetta koskettaa sitä. Mikäli Ira olisi saksanpaimenkoira tai rottweiler, se ei näin innostaisi. Ira on maailman söpöistä söpöin tricolour cardigan. Se vetää kaikenikäisiä ihmisiä puoleensa magneetin lailla.

Koska on helpompaa opettaa koiraa kuin vieraita ihmisiä, vieraasta tehtiin Iralle kohdetyökumppani. Ira saa totta kai itse valita, käykö se koskemassa vieraan ojentuneeseen käteen vai ei. Mikäli se käy, kutsun sen palkkiosanan avulla luokseni. Näin koira saa mahdollisuuden poistua vieraan käden alta, nopeasti, pyynnöstäni ja tästä käytöksestä se palkitaan. 

Ira on koiristamme hellin, meitä ihmisiä, lauman muita koiria ja kaverikoiria kohtaan. Kotona Ira saa itse valita ne hetket, kun se haluaa olla ihmisen hellittävänä. Kun ihminen toimii koiran ehdoilla, koira todella nauttii läheisyydestä. Hallinnan tunne, se että koiran annetaan päättää omista asioistaan, siinä määrin, kuin se ylipäätän on mahdollista ja omaehtoisuus, se, että koira saa valita, ovat erinomaisia tapoja lisätä hyvinvointia koiran elämään.




Vieraiden ihmisten, koirien ja maalaistalon eläinten, kanojen, kukkojen, vuohien ja hevosten, huumaavien tuoksujen seassa, meidän kaupunkilaisplikka oli kuin kotonaan. Iran kanssa on tosi kiva harrastaa. Olen iloinen ja ylpeä koirastani.




Kurssin aikana kävi selväksi, miten tärkeä, rauhoittava virikeluu, Iralle on. Luuta syödessään se suorastaan unohti muun maailman. Olen vähän kartellut näitä, Iran ja Ripen resurssiherkkyyden, suolitukosriskin ja toki, myös hammasremonttien pelossa. Kurssin jälkeen luut palautettiin koirien virikkeisiin.

Pirkanmaa tutuksi kierrosta täydensivät Jaana Pohjolan Kysytään koiralta-koulutuspäivä Ylöjärvellä ja  laumadynamiikkaa käsittelevä koulutuspäivä Kangasalla. Salme Mujusen Saalisviettikoulutuspäivä, ihan tässä kotinurkilla kruunasi tarjonnan. Saalisleikki sytytti Iran ja leikin lopuksi näin aivan uudella tapaa tyytyväisen koiran.

Salmen luento pohjasi aihetta käsittelevään tietokirjaansa Saalisvietti koiraharrastuksessa. Koulutuspäivä oli ihan mahtava!


Lämpimät kiitokset kouluttajille!









Kesän kurssianti:

Jaana Pohjola: Kysytään koiralta
  • Valinnanmahdollisuudet harjoittelussa
  • Käsittely
  • Hihnakäytös ja rähjääminen
  • Resurssiaggressiivisuus 

Jaana Pohjola: Laumadynamiikka

Koiruuksien Klubi
Helmi Pesonen: Epävarman koiran itsetunnon kohotuskurssi

Salme Mujunen: Saalisviettikoulutus







Kuvat © Pia Grönroos

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti