maanantai 18. maaliskuuta 2019

Vuosikokouskuulumisia

Rotujärjestön tehtävänä on mm. vastata omien rotujensa jalostuksesta ja jalostusta koskevista tarkemmista ohjeista. Kerätä ja jakaa ajantasaista tietoa rodun terveydestä, luonteesta, käyttöominaisuuksista ja ulkomuotoseikoista. Näiden aiheiden äärellä kokoustettiin tällä kertaa. Kokouksessa päätettiin rodun uudesta PEVISA:sta sekä JTO:sta. Pääpiirteittäin ohjeistus pysyy ennallaan, pieniä tarkennuksia ohjelmaan on tulossa.

Tänä päivänä tiedetään, että rotukoirilla, rodusta riippumatta, on omat terveysongelmansa. Ei ole sattumaa, että juuri koirat ovat ihanteellinen geenitutkimuskohderyhmä. Tietoisuus siitä, että myös monirotuiset koirat painivat samojen ongelmien kanssa, on sekin kasvanut merkittävästi. Moni vie terveystutkimuksiin monirotuisen koiransa, samoista syistä, kuin mitä rotukoiriakin tutkitaan.

Koira on rakas perheenjäsen, se on harrastuskumppani. Koiran toivotaan pysyvän kunnossa kaiken ikää ja sen terveyttä vaalitaan. Tutkimustulokset tuovat turvaa. Tähän koiran terveystutkimukset ja kattavat luustokuvaukset antavat erinomaisen pohjan. Jalostuskoirien osalta kattavien virallisten terveystutkimusten merkitys on erittäin suuri. Jalostuksen tarkoitus on pyrkiä parantamaan periytyviä ominaisuuksia.
 

Virallisten terveystutkimusten merkitys koko rodun terveydentilan arvioinnissa on merkittävä. Pakollisten terveystutkimusten osalta tilanne on hyvä, tietoa kertyy mukavasti. Näiden jälkeen jää vielä ongelmakohtia, joiden osalta kasvattaja voi päättää, teettääkö jalostuskoiralle rodun kannalta tärkeitä, mutta vapaaehtoisiksi luokiteltuja terveystutkimuksia.

Welsh corgi cardigan PEVISA tutkimukset + vapaaehtoiset
tutkimukset, polvet + selkälausunto + inc

INC-kuvaus ja kattava selkätutkimus ovat esimerkkejä tällaisista tutkimuksista. INC-tutkimukset varmasti yleistyvät ja toivon mukaan tästä saadaan rodulle uusi Kennelliiton alainen virallinen tutkimuskäytäntö. Tästä oli Kennelliitolle tehty vetoomus yhdessä useamman eri rotujärjestön kanssa.

Virallisia tutkimustuloksia selän osalta, on muihin terveystuloksiin verrattuna vähän. Kannustimeksi tähän esitimme kokouksessa, että rotujärjestö ottaisi osaa terveystutkimuksista aiheutuviin kustannuksiin. Esitystä vastustettiin. Selkäkuvaustuki ei valitettavasti saanut riittävää kannatusta. Taloudellisiin syihin vedoten lisäksi todettiin, että esitystä tulisi vielä valmistella.

Selkäsairaudet ovat rodussamme todellinen ongelma. Tällä hetkellä perinnöllisten selkämuutosten vastustaminen on mahdollista koiralle tehtävän röntgentutkimuksen avulla.

Vuosikkaalle koiralle saatavilla oleva osatulos LTV:n ja VA:n (välimuotoisen lanne-ristinikaman ja vajaamuotoisten nikamien osalta) antaa tietoa koiran synnynnäisistä luustomuutoksista. IDD:n ja SP:n  (välilevykalkkeumien ja spondyloosin), rappeumamuutosten osalta, koira tulisi kuvata kuvaussuositusikärajojen puitteissa. Alaikäraja kuvaukselle on kaksi vuotta. Tätä nuorempia koiria ei suositella käytettävän jalostukseen.

Kondrodystrofisilla roduilla välilevyjen kalkkeutumistaipumus on perinnöllinen ja kalkkeumien määrällä on yhteys sairastumisriskiin. Kalkkeutuneet välilevyt näkyvät röntgentutkimuksessa mikä mahdollistaa IVDD:n eli vakavan välilevysairauden vastustamisen, röntgenseulonnan avulla. Tästä syystä IDD röntgentutkimustulos on erityisen tärkeä.

IVDD riskiä mittaava CDDY-geenitesti on olemassa ja tämän testin hyödyntämistä toivottiin selvitettävän. Geenitesti tuo tähän ongelmaan mahdollisesti valoa, mutta ei ilman reunaehtoja.

Tanskassa tammikuussa 2018 julkaistun, mäyräkoirilla tehdyn tutkimuksen mukaan, valtaosa koirista kantoi riskimutaatiota. Geenitestistä ei ollut apua, sillä riskimutaatiosta vapaita, jalostuskelpoisia koiria oli liian vähän. Osassa roduista ei löydetty yhtään riskimutaatiosta vapaata koiraa. Tutkimustuloksesta tutkijat päättelivät, ettei testattavalla riskimutaatiolla ollut selkeää yhteyttä mäyräkoirien välilevyjen rappeutumiseen eikä välilevytyräriskiin, josta syystä tutkijat eivät suositelleet testin käyttöä.

Tämä tutkimustulos sekä Pohjoismaisen Kennelunionin ohjeistus koiranjalostuksessa käytettävien geenitestien osalta, on jarrutellut omaa uteliasuuttani testin suhteen. Onko olemassa riittävää tieteellistä näyttöä testin soveltuvuudesta welsh corgi cardiganeille? En tiedä.

Testi oli vielä muutama vuosi takaperin melkoisen arvokas. Tänä päivänä hintaa testille tulee n. 60€. Ero edullisimman ja kalleimman laboratorion välillä on useita kymppejä. Testin voi tehdä kotona itse, mutta mikäli haluaa virallisen tutkimustuloksen, on testi teetettävä eläinlääkäriasemalla, jossa koiran tunnistetiedot voidaan varmentaa. Testin lisäksi kustannuksia tulee vastaanottokäynnistä.

IVDD geenitesti, osoittautuessaan rodulle luotettavaksi ja käyttökelpoiseksi, olisi toki hieno asia. Selän röntgenkuvaustutkimusta toimiva geenitesti ei korvaa. Selkälausunto antaa koiran selän luustoterveydestä paljon sellaista tärkeää tietoa, jota muulla tavoin ei saada esiin.

KLIK Kennelliitto Perinnölliset selkämuutokset

Tanskassa, niin ikään tehdyn tuoreen tutkimuksen mukaan, röntgentutkimus on todettu IDD:n osalta tehokkaaksi jalostuksen apuvälineeksi. Röntgen ei ole yhtä tarkka kuin CT tutkimus, mutta jalostustyökaluna röntgenin tarkkuus on riittävä.

Välilevykalkkeumien osalta geenitutkimusta tehdään parasta aikaa Helsingin yliopiston Hannes Lohen tutkimustyöryhmän projektina. Tutkimus on suunnattu mäyräkoirille, mutta myös muun rotuiset koirat voivat osallistua tutkimukseen. Meiltä tutkimukseen osallistui Rippe. Tutkimukseen voi edelleen osallistua.

Tulevaisuudessa geenitestit voivat avata uusia mahdollisuuksia perinnöllisten vikojen ja sairauksien vastustamiseksi. Näitä uusia ja toimivia ratkaisuja odotellessa meidän kannattaa hyödyntää jo olemassa olevat, luotettavasti koirien luustoterveyttä edistävät tutkimusmenetelmät.

Selkäterveyden edistämiseksi apuvälinettä jalostuksen avuksi ei tarvitse enää keksiä, röntgentutkimus on kaikkien saatavilla jo nyt. Jopa ulkomaisten jalostuskoirien, mikäli koiran kotimaassa ei kuvausmahdollisuutta ole.

Taloudellinen tuki terveystutkimuksille on käytössä monissa rotujärjestöissä. Koska varoja tähän ei voida lohkaista tyhjästä, on keksittävä muita keinoja. Noinkohan jäsenistö olisi halukas perustamaan rodun terveyttä tukevan terveysrahaston? Mikäli jokainen jäsen ottaisi osaa vaikkapa viidellä eurolla, saataisiin kokoon jo todella hyvä potti. Toki osallistuminen olisi vapaaehtoista – ja mikäli tätä ideaa ei kokisi omakseen, voisi olla osallistumatta. Vuosittain voitaisiin pitää joulukeräys, josta kertynein varoin tuettaisiin rodun terveystutkimuksia?




Koirien geenitutkimuskeskuksella on käynnissä koirien käyttäytymiskysely. Tähän kokouksessa toivottiin osallistujia. Käyttäytymiskyselyyn pääset seuraavan linkin kautta. Lisää eläin painike houkuttaa, Ira ja Peppi ovat pikapuoliin mukana tutkimuksessa.
Rippe Petsofissa



Petsofin lisäksi kannattaa muistaa täyttää rotujärjestön oma terveys- ja käyttäytymiskysely. Kysely on tarkoitettu kaikille corginomistajille ja sen voi hyvillä mielin täyttää, vaikka omalla koiralla ei olisikaan terveys- tai käyttäytymisongelmia.

Kennelliiton kysely kannattaa sekin täyttää. KLIK tästä kyselyyn.

Kokouksessa palkitiin kuluneen vuoden aikana agility-, toko-, ja rallytoko-kisoissa, sekä koiranäyttelyissä menestyneitä corgeja. Onnittelut ansioituneille ja upein ruusukkein palkituille koirille omistajineen!


Kiitos seuralle kokouksesta.





Kuvat © Pia Grönroos


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti