lauantai 21. tammikuuta 2023

Palautetta Koira haudattuna-podcastista

Ennen palautetta, Pieniamerikanpaimenkoirat ry:n järjestämästä selkäterveysluennosta vielä sananen.

Useissa selkäongelmista kärsivissä roduissa ponnistellaan koirien selkäterveyden edistämiseksi, ja tähän luennoitsija, Kennelliiton luustoasiantuntija Anu Lappalainen, kannusti runsaslukuista yleisöään.

Jalostuskoirat kannattaa kuvauttaa kattavasti, IDD tuloksia pitää hyödyntää! Kannattaa jalostaa, painotti Lappalainen.

Retrogeeneistä puhuttaessa huomio kiinnittyi erityisesti vuonna 2017 löydettyyn CFA12 mutaatioon, jonka tiedetään lyhentävän matalaraajaisten koirien raajoja yhdessä CFA18 mutaation kanssa. CFA12 vaikutus ei valitettavasti jää tähän. CFA12 mutaatio rappeuttaa koiran selän välilevyt, varsin varhaisessa vaiheessa, jo ensimmäisen elinvuoden aikana. Paljon tavanomaista aikaisemmin, kuin CFA12 vapaissa roduissa.

Muistan lukeneeni tästä ensimmäisen kerran tolleriyhdistyksen sivuilta. Oma rotuyhdistys ei asiaan ole ottanut kantaa. Olen seurannut facessa mielenkiintoista, kasvatustyöstään avoimesti kertovan, Toihan on kennel tollerikasvattajan sivua, jo usean vuoden ajan. Suositukset!

Rodut, joihin CFA12 on fiksoitunut, joista ei enää löydy riittävää vaihtelua jalostusta ajatellen, ovat erityisessä riskissä. Lappalainen suositti näissä hyödyntämään roturisteytyksiä.

Koira haudattuna

 
Sitten Koira haudattuna - podcastista tulleeseen palautteeseen. Koira haudattuna- podcast on tällä hetkellä suosituimpien podcastien listalla kolmantena. Ihan huikeaa! Onnea podcastin tuottaja ja toimittaja Jenna Lehtonen! 💓 Jenna tekee aivan loistavaa, rotukoirien terveyttä edistävää työtä!

Omasta osuudestani olen saanut todella paljon myönteistä ja kannustavaa palautetta! Kiitos kaikille, todella paljon! 💓💓

Haastattelutilanne oli todella jännittävä, kysymyksiä emme harjoitelleet etukäteen. Osa kysymyksistä yllätti, ja se vähän kuuluu tallenteessa. Muutamia pieniä pilkkuvirheitä haastatteluun jäi, ne menkööt jännityksen piikkiin. Suurilta asiavirheiltä sen sijaan vältyttiin.

Palaute ei ole ollut tietenkään pelkästään myönteistä.

Osa rotuharrastajista pahoitti mielensä, koska podcastissa puhuttiin corgiroduista yleisesti. Ruotsalainen Agria-raportti, jonka tuloksiin haastattelussa viittaan, käsittelee corgirotuja yhtenä rotuna. Tämä olisi ollut hyvä hoksata sanoa ohjelmassa selkeästi. Pahoittelut tästä.

Monelta osin corgirotujen terveysongelmat ovat yhteiset, ja molemmat rotumuunnokset hyötyisivät nykyistä voimakkaammista toimista koirien terveyden edistämiseksi.

KoiraNet terveystulokset welsh corgi cardigan.
KoiraNet terveystulokset welsh corgi pembroke.

Kiitän tärkeästä huomiosta ja palautteesta tältä osin. Osaan olla jatkossa tarkempi.

Osa on tulkinnut, ettei tiedot kattavasti terveystutkittujen, terveiden koirien vähäisestä määrästä pidä paikkaansa, mutta kyllä ne valitettavasti pitävät. Heikko terveystilanne ei ole kuvitelmaa. SWCS ry sai keväällä 2022 moitteet Kennelliitolta, terveystuloksia ei ole kyetty hyödyntämään toivotulla tavalla.

Omassa rodussani, welsh corgi cardigan, vuonna 2022 syntyneistä 72 pentueesta, vain seitsemässä vanhemmilla on kattavat, suositusten mukaiset terveystulokset. Miten selkäterveyttä on ajateltu jalostaa ilman tuloksia? Ei ehkä olekaan ajateltu? Kattavien terveystutkimustulosten hyödyntäminen on rodussamme täysin alimitoitettua. Selkäterveyteen, terveyteen ja jalostusvalintoiihin ylipäätään, tulisi kiinnittää paljon nykyistä enemmän huomiota.

Olin valmistautunut ottamaan vastaan kriittistä palautetta, koskien podcastin asiasisältöä. Osa palautteesta ampui ohi aiheen. Otan kantaa myös näihin väittämiin.

Asiantuntijuus


Jos toimittaja ohjelmaa koostaessaan, on halunnut päästää ääneen tavalliset koiranomistajat, ei sisältövaatimuksia kannata mitoittaa asiantuntijatason mukaan. Jos haluaa kuunnella asiantuntijoita, kannattaa kuunnella asiantuntijoita. Suositan todella rotuharrastajia ja kasvattajia osallistumaan asiantuntijavetoisille luennoille ja koulutuksiin.

Maanantaikappale


Entä mitäpä olette mieltä esitetyistä näkemyksistä, joissa selkäsairauteen sairastunutta koiraa kuvattiin "yksittäiseksi maantaikappaleeksi". Mielipide se on tämäkin, mutta entä ne perusteet?

Maantantaikappaleella viitataan usein yksittäiseen vialliseen, heikkoon tavaraan tai tuotteeseen. Tässä kyseiset henkilöt eivät ilmeisesti tiedä, tai ymmärrä, että jokainen corgirodun edustaja kantaa tavanomaista korkeampaa alttiutta sairastua vakaviin selkäsairauksiin. Selkäsairaudet ovat tällä hetkellä rodussani yleisin nuorten koirien kuolinsyy. Siinäpä maanantaita kerrakseen. Aktiivisia toimia selkäsairauksien vähentämiseksi ei rodussa ole tälläkään hetkellä.

Vastuutonta kasvatustyötä

" On vastuutonta käyttää jalostukseen tällaista sekundaa."  Täydellisiä koiria meillä ei ollut, mutta teimme parhaamme.

Kun laittaa jalostustietojärjestelmässä laajaan hakuun cardigan nartun, jolla on jalostussuositusten mukaisesti luonnetestitulos, lonkat C tai paremmat, kattavasti kuvattu selkä, korkeintaan lievin IDD muutoksin, saa tuloslistauksen yhtä hienoista koirista, kuin mitä meidän Rippe oli. Montako narttua löytää?


Ira ei terveystuloksiltaan jäänyt Rippeä heikommaksi. Leikkisänä, hellän äidillisenä ja äärimmäisen nokkelana harrastuskaverina, Ira oli koiristamme suosikkini ensimmäisen pentueen äidiksi. Iran selässä on lieviä vikoja, joista syistä Iralle hyväksyttiin ainoastaan kattavasti selän osalta virallisesti terveystutkittuja, muutosten osalta terveitä, hyväluonteisia sekä komeita sulhasehdokkaita.

Ira sairastui ääniarkuuteen reilun kolmen vuoden ikäisenä trauman seurauksena, ja pentuehaaveista Iran kohdalla luovuttiin. Peppi on Ripen tavoin, lempeän luonteensa ansiosta kerännyt melkoisen ihailijajoukon ympärilleen.

Peppi on terveystuloksiltaan koko rodun tervein koira. Peppi on tutkimushistorian ainoa kattavat terveet tulokset saanut welsh corgi cardigan. Mihin riittää, että rodussa on terveitä koiria yhden käden sormin laskien? Miten edistää terveyttä näin vaikeista lähtökohdista? Miten kantaa vastuuta? Miten turvata syntymättömien pentujen oikeus terveyteen?

Peppi testattiin virallisesti CDDY testillä vuonna 2020, ja Ira vuotta myöhemmin. Molemmat koirista ovat testitulokseltaan homotsygootteja. Saatuani Pepin tulokset luovuin viimeisestä haaveesta koskien puhdasrotuista corgipentuetta. Ira testattiin tieteelle. Olin jo aiemmin luvannut lähettää CDDY testitulokset IVDD sairautta tutkivalle asiantuntijalle, mikäli Peppi ja Ira testattaisiin. Pidin lupaukseni.

Koirillemme teetettyjen virallisten kattavien terveystutkimusten, ja DNA testausten, toivon edistävän terveysongelmien ehkäisemiseksi parhaillaan tehtävää tieteellistä tutkimustyötä, ja tätä kautta tulokset toivottavasti tulevaisuudessa parantavat koirien mahdollisuuksia terveyteen ja hyvinvointiin.

Olisin vielä mielelläni teettänyt Pepillä monirotuisen pentueen, syistä, jotka asiantuntija Anu Lappalainen selkäluennollaan toi esiin, mutta sopivaa sulhoa emme valitettavasti kohdanneet. 

Rotuvalinta


Osa podcastia kritisoineista oli sitä mieltä, että rodun valittuaan ja vielä etenkin, kun omistaa useita saman rodun edustajia, menettää oikeutensa kertoa julkisesti rotua ja sen kasvatustyötä koskevista epäkohdista. On ihan oma syy, että on tähän mukaan lähtenyt. Pitäisi ymmärtää olla hiljaa, kun on "itse kussut omiin muroihinsa vieläpä kolmesti".

On totta, etten ymmärtänyt corgirotujen haasteita rotua valitessani. Terveysongelmien vakavuus ja yleisyys konkretisoituvat minulle vasta rotuharrastukseni myötä.

Rotuvalinta-aihetta käsittelin myös aiemmassa blogikirjoituksessa, jonka löydät tästä.

Rotuyhteisöä leimaa hiljainen hyväksyntä kondrodystrofian ja heikon luustoterveyden aiheuttamia hyvinvointihaittoja ja liitännäissairauksia kohtaan. Heikosta luustoterveydestä huolimatta corgien kerrotaan pärjäävän mukavasti.

Tämä on rodun myyntiä ja markkinointia ohjaavien tahojen, lähinnä kasvattajien näkemys asiasta. Rotukupla, johon harrastajat uppoavat. "Koira on muutakin kuin lonkat." Muistan rotuharrastukseni alkuaikoina käyttäneeni rotuyhteisöltä oppitua tapaa, sulkea silmät vastuulta.

On helpompaa pyrkiä ottamaan ongelmat vastaan vaikutuksiltaan vähäpätöisinä, kuin kohdata asia, kuten se on. Heikko luustoterveys on koiralle aina todella vaikea haaste. Tästä olemme vastuussa. Meistä jokainen.

Ketä ja mitä suojelemme, jos rodun ongelmista, lemmikkien ja perheenjäsenten ja omistajien kokemista haasteista ja murheista, on lupa kertoa vain sisäpiiritietona, jos silloinkaan?

Valitettavasti yhä edelleen terveystutkimusten merkitystä ja heikkojen terveystulosten merkitystä näkee vähäteltävän. Luustosairaita koiria pidetään terveinä ja suosituksista tärkeimmät sivuutetaan. Toivon, että tästä aiheesta käytäsiin paljon nykyistä laajempaa keskustelua.

Rodussa esiintyviä, vakavia perinnnöllisiä sairauksia, vastustetaan vastuullisten jalostusvalintojen avulla, kattavaa terveystutkimustietoa hyödyntäen. Näin sen pitäisi olla. Jalostuksen tavoiteohjelman, tulisi olla katsaus rodun nykytilaan. Oman rotuni osalta JTO:n tiedot eivät pidä kaikkineen paikkaansa.

Kasvattajien tulisi noudattaa jalostuksen tavoiteohjelmaan kirjattuja suosituksia, yleisiä koirien terveyttä ja hyvinvointia edistäviä suosituksia, eläinsuojelulakia ja koirajalostusta koskevia säädöksiä, teettää roturisteytyksiä, jotta rodun terveydentila kohenisi. Liioitelluista piirteistä tulisi asteittain luopua.

Tällä hetkellä, näillä tiedoilla, suositan terveestä ja pitkään terveenä pysyvästä lemmikistä haaveilevia hankkimaan koiran normaalirakenteisesta/sopusuhtaisemmasta rodusta, joita on useita, sillä liioitellut ääripiirteet aiheuttavat koirille kärsimystä.

Elämässä ei tule valmiiksi, mutta tämän asian olen nyt oppinut. Oppimatkalle sain tuekseni parhaat mahdolliset oppaat, rakkaat koirani.

Lisää ajatuksia rotuvalinnasta, vastuullisesta kasvatustyöstä ja jalostusvalinnoista, löydät tästä blogista hakusanoilla  Hallahukan kennel ja vastuullinen kasvatustyö.


Hallahukan kennel Viimeinen mohikaani




© Pia Grönroos











Ei kommentteja:

Lähetä kommentti