maanantai 19. elokuuta 2024

Kondrodystrofia


Corgit syntyvät normaalin luustorakenteen sijaan kasvuhäiriöisinä. Lyhytraajaisuuden aiheuttavaa kasvuhäiriötä kutsutaan kondrodystrofiaksi.

Vaikuttaako lyhytraajaisuus corgien terveyteen?


Lyhytraajaisuus, liioitellut ulkomuotopiirteet, poikkeavat normaalista, lajityypillisestä, koiran hyvinvointia tukevasta rakenteesta. Mitä enemmän ulkomuoto-ominaisuudet poikkeavat normaalista, sitä enemmän ne aiheuttavat hyvinvointihaittoja koiran arkeen. Welsh corgeilla ulkomuoto on valitettavasti viety äärimmilleen.

Syynä corgirotujen tämänhetkiseen ulkomuotoon eivät ole lehmät tai lampaat, vaan ihmisen mieltymykset sekä halu säilyttää liioitellut ulkomuotopiirteet ennallaan.

Corgiroduilla lyhytraajaisuuteen liittyy useita vaikeita liitännäissairauksia, mm. kyynärnivelen inkongruenssi. Inkongruenssin lisäksi, kipua voivat tuottaa kasvuhäiriön käyristämät raajaluut. Kasvuhäiriöisessä raajassa värttinäluu voi olla jopa osittain sijoiltaan.

Inkongruenssi on perinnöllinen sairaus, jota vastustetaan INC tutkimusten ja vastuullisten jalostusvalintojen avulla. INC tutkimuksessa kyynärnivelen epäyhdenmukaisuutta arvioidaan asteikolla INC0-INC3. Jalostukseen suositellaan käytettävän INC0 ja INC1 tuloksia. INC2 tulos on jo huomattava muutos.

INC lausunto tarjoaa tietoa varsin rajallisesti. INC lausunnosta ei käy ilmi, miten koiran värttinäluu sijoittunut. INC lausunnossa ei myöskään oteta kantaa ranteiden ylitaipumiseen tai olkanivelten löysyyteen. Nivelrikkolöydökset sen sijaan arvioidaan. Nuorella iällä nivelrikkoon sairastunutta ei tulisi käyttää jalostukseen.

Lyhytraajaisuuteen liittyy etu- ja takaraajojen asentovirheitä, ja esimerkiksi kynsien liiallista kulumista. Kynsien liiallinen kuluminen aiheuttaa koiralle kipua ja kipu tuo usein myös haasteita käsittelyyn. Kasvuhäiriön ja liioiteltujen piirteiden seurauksena koiralla voi esiintyä kipuoireita syntymästä asti, valitettavasti jopa siten, ettei kipua tunnisteta.

Kondrodystrofiaan liittyy myös taipumus nikamavälilevyjen varhaiseen rappeutumiseen

Corgeilla nikamavälilevyjen rappeutuminen alkaa jo ensimmäisenä elinvuotena. Kyseessä on etenevä rappeumasairaus. Välilevyjen varhainen rappeutuminen altistaa koirat kipu ja halvausoireille, selkäydin- ja hermovaurioille, sekä pysyvälle selkäydinvauriolle.

Kennelliiton myöntämässä, asiantuntijoiden corgiroduille suosittamassa, kattavassa selkälausunnossa, rappeumasairauden etenemistä arvioidaan IDD tutkimuksen avulla. Koiraa, jonka selässä on vakava-asteisia rappeumamuutoksia, aste IDD3, ei suositella käytettävän jalostukseen.

Lyhytraajaisuus ja liioitellun epäsuhdat mittasuhteet, kondrodystrofia, vaikeuttavat koiran jokapäiväistä elämää. Epäsuhdat, liioitellut mittasuhteet, yhdistettynä yleisesti heikkoon luustoterveyteen, lisäävät merkittävästi koiran keholle aiheutuvaa rasitusta.

Kondrodystrofia luokitellaan useissa muissa roduissa, sen aiheuttamista useista vaikeista hyvinvointihaitoista johtuen, vakavaksi sairaudeksi, ja kondrodystrofian esiintyvyyttä pyritään vastustamaan tavoitteellisesti, geenitestein ja jalostusvalinnoin.

Kondrodystrtofian aiheuttamien vaikeiden terveysongelmien vuoksi, asiantuntijat suosittavat, nykyistä voimakkaampia toimia koirien terveyden edistämiseksi.

Vastuulliset valinnat

Mikäli mietit, miten voisi jatkossa tehdä, mahdollisesti nykyistä eettisesti kestävämpiä rotuvalintoja, suositan tutustumaan jalostusasiantuntija Katariina Mäen verkkokurssiin terveen koiran hankinnasta klik tästä.


Aiheeseen liittyvät: 

Koira Haudattuna podcast: Corgien vaietut terveysongelmat

SEY: Eläinten ystävä/ koirien ylijalostus




© Pia Grönroos


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti