sunnuntai 11. elokuuta 2024

Osaavat kädet!

Fasciamanipulaatio kotikäyntinä

Olen todella huojentunut. Olemme saaneet Pepille osaavan hoitoringin! Meille on tosi tärkeää, että koiran vointia havainnoivat meidän ohella ammattilaiset.

Pepille kotiin tuodut hoidot sopivat todella hyvin. Koiralähtöisyys on meille myös todella tärkeä asia. Peppiä hoidetaan tällä hetkellä säännöllisesti fasciamanipulaatiolla, akupunkitiolla ja laserilla. Jumppaamme Pepin kanssa eläinfysioterapeutilta saaduin ohjein.

Säännöllisenä lääkityksenä tällä hetkellä Pepillä on kuukausittain annettava Librela pistos. Aiemmin Peppi sai Osteopen- injektiosarjan, joka on tarkoitus uusia puolivuosittain. Lihasrelaksantti ja tulehduskipulääke ovat käytössä tarvittaessa.

Tärkeät terveystutkimukset osana koiran hyvinvointia

 
Kondrodystrofisena rotuna corgit ovat normaalirakenteisia koiria alttiimpia tuki- ja liikuntaelinvaivoille. Kipu ei läheskään aina näy päällepäin.

Virallisten tilastojen mukaan, tällä hetkellä, vain n. 40% corginomistajista on tietoisia siitä, missä kunnossa koiran luusto on. Noin 60% koiranomistajista ei tiedä koiran tilannetta.

Tulkinnat koiran terveydestä tulisi pohjata tutkittuun tietoon.

Jos nyt syksyksi ei ole tiedossa suurempaa taloudellista haastetta, ja kotoa löytyy nuori, kaksi – neljävuotias corgi, jota ei vielä ole käytetty kattavissa, virallisissa luustotutkimuksissa, niin kannattaa hoitaa tämä asia kuntoon. Ennakkolähetteet Kennelliiton alaisiin terveystutkimuksiin löytyvät täältä.  Kennelliiton jäsenyyttä ei vaadita. Terveystutkimuslausunnot ovat avoimet kaikille Kennelliittoon rekisteröidyille koirille.

Jos koiraa käytetään jalostukseen, useammin kuin kerran, kuvissa tulisi käydä muutaman vuoden välein. C ja D lonkat eivät välttämättä pysy jalostuskunnossa kaiken ikää. Selän rappeumamuutokset ovat niin ikään eteneviä.

Myös jalostuskoiran kohdalla terveystutkimuksiin tulisi suhtautua hyvinvointikysymyksenä. Tätä kautta jalostussuositukset, PEVISA-ehtoja tiukemmat rajaukset jalostuskäytölle, tulisivat hyödynnetyksi. Jalostusvalintojen avulla on mahdollista vaikuttaa ongelmien esiintyvyyteen.

Seniori-ikäisen, 7-8 vuotiaan koiran, olisi hyvä päästä jälleen tarkempiin tutkimuksiin.

Esimerkiksi nivelrikkokivut voivat hiipiä osaksi koiran arkea niin vaivihkaa, ettei omistaja älyä asiaa, ennen kuin sitten, kun vaiva on jo todella pitkälle edennyt.

Koiran hampaita ei saa myöskään unohtaa, röntgenkuvaukset kannattaa huomioida myös hampaiden osalta. Silmämääräisesti arvioiden hampaiden todellista kuntoa ei saada selville.

Pidetään huolta! Tiedot koiran terveydestä auttavat tekemään koiran kannalta turvallisia ja vaikuttavia valintoja liikunnan, harrastusten, lihashuoltotoimien, ravitsemuksen ja kivunhoidon suhteen.


Kiitos Hautamäen koirapalvelut! 💗



© Pia Grönroos

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti