keskiviikko 2. huhtikuuta 2025

Tärkeitä pohdintoja


Sain yksityisviestillä yhteydenoton, jossa pohdittiin tärkeitä, koiran hankintaan, koiran omistamiseen, rotuvalintoihin ja terveyden edistämiseen liittyviä, omistajan ja koiran hyvinvointiin vaikuttavia asioita. 💗Viestissä toivottiin myös tietoja corgirotujen roturisteytyssuunnitelmista, ja corgirotujen terveystilanteesta, Suomen ulkopuolella.

Aihetta sivuttiin vasta rotujärjestön toimittamassa Corgiset lehdessä 1/2025, jossa Suomen kerrottiin olevan edelläkävijä corgien lonkkakuvausmäärissä. Suomessa, terveyslausuntoja corgien lonkkien osalta, on tallennettu KoiraNet jalostustietojärjestelmään, jo yli 30 vuoden ajan.

Perinnöllisten vikojen ja sairauksien vastustamisohjelmaan, PEVISA:aan, terveystutkimukset lonkkien osalta liitettiin 2013. PEVISA toi mukanaan jalostukseen käytettäville koirille tutkimuspakon, joka osaltaan lisäsi tutkimusmääriä. Vuosittain n. 50% koirista saa rodulle suositeltavat lonkkaterveystulokset, mikä tarkoittaa sitä, että myös tavalliset kotikoiranomistajat tutkituttavat koiriaan.

Rodun kannalta tärkeisiin terveystutkimuksiin osallistuminen, on tärkeää. Ruotsalaisen vakuutusyhtiö Agrian mukaan, cardiganeilla on 25 x riski, luuston kehityshäiriöille, muihin vakuutettuihin koiriin verraten. Ilman koiralle teetettyjä röntgentutkimuksia, omistajan on vaikea arvioida, missä kunnossa oma koira on. Rodulle tärkeät terveystutkimukset, edistävät rodun terveydentilan arviointia, ja turvaavat samalla koiran hyvinvointia.

Kirjoitan parhaillaan Corgiset-lehteen neliosaista juttusarjaa aiheesta, ja toivon, että kotikoirien kuvausmääriä saataisiin vielä tästään nostettua! Juttusarjan ensimmäinen osa on jo julkaistu, ja sen voi lukea tästä. 

Corgirotujen terveystilannetta käsiteltiin SWCS ry:n kasvattajapäivillä 2024, ortopediaan perehtyneen ELL Juha Kallion johdolla, ja myös helmikuussa 2025, pidetyssä, jalostusagronomi Katariina Mäen webinaarissa. Kasvattajilla on, kiitos asiantuntijoiden, nyt hyvä käsitys rodun tilanteesta, jalostussuositusten ja roturisteytysten tärkeydestä.

Jalostukseen käytettävän koiran ei tarvitse olla täysin terve. Koiralla saa olla lieviä vikoja ja lieviä sairauksia, ja tällä hetkellä vielä keskivaikeitakin vikoja, mutta jalostusparin tulee olla sairauksien ja vikojen osalta terve. Vaikea-asteiset viat tulee rajata jalostuksen ulkopuolelle.

Corgirotujen jalostusohjeessa sallitut, D narttujen jalostuskäyttö, ja DD yhdistelmät, ovat ristiriidassa eläinten hyvinvointilain kanssa. Tällä hetkellä asiaan on vaikea puuttua, muutoin kuin tiedotuksen, rotuvalintojen, kasvattaja- ja pentuevalintojen kautta. 

Corgiset lehdessä 1/25 rotujärjestö kuvaa valitsemaansa linjaa sanoilla maltillinen ja mahdollisuus. Suomen Kennelliitto ja asiantuntijat, käyttävät sanoja huolestuttava ja riittämätön.

Useat rotuharrastajista ovat huolissaan. Heikon terveystilanteen vuoksi rotua vaihtaneita on paljon.

Ruotsissa corgiroduille on asetettu 1.1.2025 lukien jalostusohje, jossa E koirat rajautuvat jalostuksen ulkopuolelle, samalla tapaa, kuin meillä. D koira on mahdollista yhdistää vain tuloksiin A ja B. Muiden tulosten osalta ei ole erityisiä rajoituksia. Vastaavia rajoituksia, kuin mitä Ruotsissa on otettu käyttöön, toivottiin myös meille, mutta valitettavasti ehdotus ei saanut rotujärjestön kannatusta.

KoiraNet welsh corgi cardigan, lonkkatilasto 4/2025
Yhdistyksen lehdessä kerrotaan, että corgien lonkkatilanne (keskiarvot) ovat hiljalleen nousujohteiset. Keskiarvoissa kyse on kuitenkin edelleen tuloksista C-D. Cardiganien tilanne on pembrokea heikompi. Verrattuna muihin rotuihin D ja E lonkkaisten osuus on todella korkea.

The Kennel Club on linjannut, vuoden 2025 alusta, että corgiroduille suositellaan mm. virallista lonkkakuvausta, ja cardiganien osalta tulisi priorisoida geneettisen monimuotoisuuden huomiointiin.

Corgirotujen terveysongelmat koskevat koko rotua, meillä ja maailmalla, ja mitään nopeaa edistymistä, ei valitettavasti ole näköpiirissä.

Mitä corgirotujen liioitellut piirteet, äärimmäinen lyhytraajaisuus ja kondrodystrofia tarkoittavat?

Taulukko 2. Hyvinvointihaittoja, joille kromosomien 12 ja 18 FGF4-retrogeenit altistavat.
CFA12-retrogeeni = CDDY; CFA18-retrogeeni = CDPA.

Rakenteesta aiheutuvat ongelmat, kuten inkongruenssi, raajojen käyryys ja asentovirheet, tassujen ja kynsien laahautuminen, ranteiden taipuminen, tassutulehdukset, etuosan ja selän kuormittuminen ja vaikeat kiputilat, ovat seurausta liioitelluista piirteistä.

Liioitellut piirteet altistavat koirat useille vaikeille, koiran hyvinvointia alentaville terveys- ja käytösongelmille. 

Roturisteytys


Rotujärjestö esitti vuosikokouksessa 2025, suhtautuvansa myönteisesti roturisteytystyöryhmän perustamiseen. Rotujärjestöltä on toivottu aihetta käsittelevää, kaikille avointa mentori/ asiantuntijawebinaaria.

Asiantuntijoiden mukaan selkeä edistyminen terveystilanteessa, voidaan saada aikaan vain, jos rodun ulkopuolelta tuodaan rotuun terveitä geenejä. Rodun rakennetta tulee tervehdyttää, ja hyvinvointihaittaa aiheuttavista ääripiireistä, tulee luopua. On myös tuotu useasti esiin, että näillä toimilla alkaa olla jo kiire.

Muutamat kasvattajista ovat suhtautuneet varovaisen myönteisesti roturisteytysajatukseen, joten uskallan ajatella, että toiveet risteytyspennuista käyvät vielä toteen, mutta aikataulu on vielä avoin.

Kiitos yhteydenotosta! 💗
Kiitos luvasta julkaista osa viestistä. 🙏 Omien resurssien tunnistaminen, on todella tärkeää. Kiitos, että pohdit tätä! 💗🙏

Toivon, että teette viisaita, eettisesti kestäviä valintoja. Mihin päätökseen rotuvalinnassa tulettekin, toivon, että olette täydestä sydämestä mukana edistämässä valitsemanne rodun terveyttä!

Rotuvalintojen tueksi suositan jalostusasiantuntija Katariina Mäen verkkokurssia, terveen koiran hankinnasta, ja myös SEY:n opasta fiksuille koiranostajille.


Kuvaleikkeet:
VetCompass Dr Dan O´Neillin ajatukset, Suomen Kennelliiton Koiramme-lehti 7-8-2024
MTV3 3/2025  Liioitellut piirteet aiheuttavat terveysongelmia
SEY Eläinten ystävä: Sairaaksi jalostetut




© Pia Grönroos

2 kommenttia:

  1. Myös muissa roduissa on nuivaa suhtautumista roturisteytyksiin. Ohessa coton de tulear järjestön aprillipila roturisteytyksistä (cottoneilla samoja vaivoja mitä corgeilla: uloskiertyneet etujalat, inkongruenssi, välilevyntyrät):

    Uusi kansainvälinen jalostusprojekti
    Olemme ilahtuneita voidessamme ilmoittaa, että kaksi venäjänbolonka-urosta, Ivan ja Miroslav, on hyväksytty osaksi Coton de Tulear -rodun jalostusohjelmaa. Nämä kaksi 2-vuotiasta urosta on tutkittu perinpohjaisesti, mukaan lukien röntgenkuvaukset, laajat geenitestit sekä siemennesteen laadun arviointi. Kaikki tulokset ovat erinomaisia, mikä tekee näistä yksilöistä erinomaisen lisäyksen jalostukseen.
    Projektin päätavoitteena on parantaa Coton de Tulear -rodun terveyttä, lisätä värivaihtoehtoja sekä kehittää rakenteellisia ominaisuuksia. Erityisesti halutaan lyhyempi selkälinja ja hieman korkeammat raajat. Hanke toteutetaan kansainvälisen yhteistyön kautta, ja Suomen Coton de Tulear ry sekä Kennelliitto tekevät tiivistä yhteistyötä sopivien narttujen valinnassa.
    Uroksille on asetettu tiukka jalostuskiintiö: kummallekin hyväksytään enintään 15 narttua. Hakemusten käsittely tapahtuu huolellisesti, ja virallinen hakuaika alkaa 1.6.2025.
    Ivan ja Miroslav ovat käytettävissä Suomessa joulukuuhun 2025 saakka, minkä jälkeen ne matkaavat muihin Pohjoismaihin osana laajempaa jalostusohjelmaa.
    Ja sitten lopuksi tärkein tieto, jos sydämesi meinasi jo pysätyä: Hyvää aprillipäivää!
    Kiitos, kun jaksoit lukea loppuun asti. Vaikka tämä projekti onkin vain leikkimielinen pila, toivotamme kaikille hauskaa aprillipäivää ja menestystä oikeisiin jalostusohjelmiin!

    Olisipa totta eikä pilaa :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista!

      Cottonien aprillipilassa mainitut tavoitteet, kuten vähän pidemmät raajat, edistäisivät lukuisten matalaraajaisten koirarotujen terveyttä. Lyhytraajaisuus, CDPA, ei ole koiralle normaali rakenne, ja äärimmilleen vietynä, kuten nyt useissa roduissa on tehty, lyhyet raajat aiheuttavat lukuisia riskejä.

      Liioiteltuja piirteitä ja liioittelun seurauksena esiintyviä vakavia hyvinvointihaittoja, kuten inkongruenssi ja välilevytyrät, ei aina tunnisteta johtuvaksi rodulle tavoitteellisesti jalostetusta ulkomuodosta.

      Suomen Kennelliiton järjestämässä, koiranjalostuksen tulevaisuutta käsittelevässä webinaarissa (2024), kerrottiin, että liioiteltujen ulkomuoto-ominaisuuksien tavoittelu on vahvasti yhteydessä koiranäyttelymaailman ihanteisiin. Koiranäyttelyiden myötä, liioitellut piirteet ovat lisääntyneet.

      Ilman liioiteltuja ääripiirteitä, matalaraajaisten koirien ongelmat, kuten käyrät raajat ja inkongruenssi, vakavat selkäsairaudet, eivät olisi näin yleisiä, kuin mitä ne ovat.

      Syyseuraussuhteiden ymmärtäminen, johtaisi nykyistä vastuullisempaan kasvatustyöhön. Yhteistyötä eri rotujen välillä tulisi todella lisätä.


      Poista