Mitäs koiria ne nämä corgit oikein ovat? Mitä corgirotua yhtenä rotuvaihtoehtona harkitsevien olisi hyvä tietää corgiroduista?
Welsh corgien esi-isät ovat toimineet maatiloilla yleismiesjantusina. Ovat pitäneet vahtia, toimineet rottakoirina ja apuna karjanajossa. Rodun alkukoirat ovat olleet ulkomuodoltaan monenkirjavia, rakenteeltaan sopusuhtaisempia, kevyempiä ja ketterämpiä, pitkäraajaisempia, ja myös maltillisemmalla turkilla varustettuja, kuin mitä nykyiset corgit ovat.
![]() |
Welsh corgi cardigan CH Golden Arrow 1928 |
![]() |
Welsh corgi pembroke CH Little Madam s. 1932 |
Welsh corgit ovat luonteeltaan usein sosiaalisia, oma-aloitteisia ja sinnikkäitä. Luonteensa puolesta corgi onkin mitä mainioin perheenjäsen. Corgin kanssa on mukava harrastaa, esim. metsässä samoilua, paimennusta, noseworkia, hoopperssia ja suppailua. (Fyysisesti vaativiin, niveliä kuormittaviin harrastuksiin, kuten agilityyn, kannattaa valita rakenteeltaan terve rotu.) Osa corgeista on voimakkaasti riistaviettisiä.
Vaikka welsh corgit ovat luonteensa puolesta mainioita perhekoiria, kannattaa rotuvalintaa miettiä tarkasti, sillä corgeille jalostetusta, matalaraajaisesta, liioitellusta rakenteesta, aiheutuu paljon haasteita.
On hyvä miettiä, minkälaiseen elinympäristöön rotua on valitsemassa. Onko koiran mahdollista liikkua vapaana, omassa metsässä ja pelolla, suuressa pihassa, vaikka läpi vuoden? Vapaana liikkumisen tärkeys, korostuu corgin kohdalla, sillä näiden koirien välilevyt rappeutuvat jo hyvin varhain.
Minkään rotuisen koiran ei soisi joutuvan ulkoilla pelkästään omalla pihalla, vaan jokaisen koiran tulisi päästä säännöllisesti liikkumaan vaihteleviin maastoihin, joten ethän ota corgia pelkäksi ulkotarha- tai pihakoiraksi.
Kaupunkioloihin corgit soveltuvat vaihtelevasti. Esteetön asunto, välittömien, erinomaisten ulkoilumaastojen läheisyydessä, ovat eduksi. Ajokortti ja auto, ovat eduksi, jolla sitten voi huristaa kaupungin laidalle, koirametsään. Kaupungissa asuen vaivannäköä kysytään huomattavan paljon, jotta koiralle voi tarjota riittävästi vapaata liikuntaa, sillä kaupungissa ja taajama-alueella, koirat tulee pitää aina kytkettyinä, paitsi erikseen tähän varatuilla alueilla.
Koirapuistokoiriksi corgit soveltuvat vaihtelevasti. Osa koirista, ei tule toimeen vieraiden koirien kesken. Samaa sukupuolta olevien, mutta toisilleen vieraiden koirien kesken, voi syntyä ihan kunnon kahakka. Valitettavasti toisinaan kuulee, että corgi on menettänyt täysin malttinsa, ja näissä tilanteissa toinen koira on jopa menehtynyt saamiinsa vammoihin.
Matalasta koostaan huolimatta, corgia ei tule jättää lasten ulkoilutettavaksi. Corgi on voimakas koira, jonka reaktionopeus voi yllättää jopa aikuisen.
Osa corgeista ilmoittaa asioista, kuten ovikello ja posti, voimakkaasti haukkuen. Kerrostalo-olosuhteissa kovia ääniä siedetään vaihtelevasti.
Asfaltti, terävä hiekoitussepeli ja suolaus, näistä voi aiheutua harmia, etenkin kasvuhäiriöiselle, yleisesti nivelvaivoista kärsivälle rodulle, josta syystä kaupunki ei mielestäni ole corgirodulle ihanteellisin elinympäristö.
Osalla corgeista alkuperäiset, työkäyttöön jalostetut ominaisuudet, kuten paimennustaipumus, voivat vilkkaassa taajamassa ja kaupungissa aiheuttaa ylimääräistä stressiä koko perheelle. Käytösongelmaksi asti kehittyvä liikkuvien kohteiden, autojen, polkupyörien ja esim. skuuttien jahtaus, voi tuottaa ylitsepääsemättömän suuria haasteita. Moni alun perin corgin kaupunkiin hankkinut, muuttaa lopulta rauhallisempaan ympäristöön, syystä, ettei koira pärjää kaupungissa.
Pentueen vanhempien terveys ja hermorakenne ratkaisevat pitkälti, minkälaisia aistiärsykkeitä jälkeläiset kestävät, joten älä hanki pentua tutustumatta ennalta vanhempien terveyteen ja luonneominaisuuksiin.
Huomioi, että eläinten hyvinvointilaki koskee kaikkea kasvatustyötä, ei pelkästään Suomen Kennelliiton alla tapahtuvaa kasvatusta. Netin myyntipalstoilla halpaan hintaan kaupattavien, rekisteröimättömien corgipentujen tai corgimixpentujen vanhemmille, tulisi myös olla teetettynä terveystutkimukset, joita Luonnonvarakeskuksen teettämät selvitykset tälle rotutyypille suosittavat.
Tutkimaton ei tarkoita missään rodussa tervettä, ja terveystutkimustulosten laatu kannattaa huomioida myös. Heikkoja tuloksia perineiden mahdollisuudet periyttää hyvää terveyttä, ovat heikot.
Kasvattajan tietotaidoilla on myös merkitystä. Hanki koira kasvattajalta, joka kehittää omaa osaamistaan, panostaa koirien terveyteen, ja opastaa uusia pennunostajia turvallisin, tutkittuun tietoon pohjaavin, koiran hyvinvointia tukevin ohjein.
Vastuullinen kasvattaja kiinnittää huomiota markkinatilanteeseen, suunnittelee pentueet huolellisesti, hyvää terveyttä painottaen, ja vastuullinen kasvattaja myös valikoi tarkoin, minkälaisiin perheisiin ja olosuhteisiin pennut myydään. Varaudu perustelemaan rotuvalintasi.
Varaa koiran peruskoulutukseen aikaa ja resursseja, heti pennusta pitäen. Nykyaikaiset, tutkimustietoon pohjaavat, palkitseviin koulutusmenetelmiin pohjaavat koulutukset ja kurssit, ovat suureksi avuksi. Tutustu ennalta koiran lajityypillisin hyvinvointitarpeisiin.
Terveys
Kaikilla koirilla ja roduilla esiintyy terveyshaasteita. Eniten terveyshaasteita esiintyy roduissa, joissa koirien ulkomuotoa on liioiteltu. Corgeille ulkomuodon liioittelusta aiheutuu useita, koiran hyvinvointia heikentäviä riskitekijöitä.
Welsh corgeilla selän välilevyt rappeutuvat varhain. Rappeutuneiden välilevyjen aineenvaihdunta ei toimi terveiden välilevyjen tavoin. Tämä altistaa koirat eriasteisille selkäkivuille, ja pahimmillaan rappeumat johtavat välilevyjen tyräytymiseen, josta voi seurata raajojen täydellinen halvaantuminen.
Osalla corgeista liikkumista, joka on todella tärkeässä roolissa koiran hyvinvoinnin osalta, rajoittavat luusto- ja nivelsairauksista aiheutuvat terveysongelmat, kuten inkongruenssi, lonkkaviat, olkanivelseudun jänne- ja niveltulehdukset, ranteiden ylitaipuminen, raajojen kiertyminen, virheellisen painojakauman seurauksena syntyvät tassutulehdukset, valeanturat, kynsien liiallinen kuluminen.
Rotuvalinnassa rodun yleinen terveys kannattaa laittaa kaikkein tärkeimmäksi tavoiteltavaksi ominaisuudeksi, sillä hyvinvointitarpeiden täyttyminen, on helpointa terveenä pysyvän koiran kanssa. Pentueen vanhempien terveydellä ja rotutyypillä, on tässä asiassa aivan merkittävän tärkeä rooli.
Terveysongelmista seuraa usein paitsi kipua ja kärsimystä, niin myös korkeita hoitokustannuksia.
Rotutyypillisistä terveysongelmista voit lukea lisää jalostusasiantuntija Katariina Mäen koostamista Suomen Kennelliiton Koiramme-lehdessä julkaistuista, asiantuntija-artikkeleista, tästä ja tästä.
Rotuvalintaa, mutta myös omia resursseja, kannattaa pohtia tarkoin aina, mutta etenkin liioiteltuja piirteitä sisältävien rotujen kohdalla.
Apua vastuullisiin rotuvalintakysymyksiin löydät myös tästä verkkokurssista.
© Pia Grönroos
Kuva iStock/ Jane Rubtsova
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti