Corgien rakennetta, ja rotumääritelmiä, käsiteltiin lokakuussa 2024, SWCS ry:n kasvattajapäivillä, ortopediaan perehtyneen ELL Juha Kallion etäluennolla. Terveen rakenteen merkitystä käsiteltiin myös SWCS ry:n järjestämässä, helmikuussa 2025 pidetyssä, jalostusasiantuntija Katariina Mäen jalostusaiheisessa webinaarissa. Asiaa kysyttäessä, Mäki korosti, että kaikkien koirien tulisi olla rakenteeltaan terveitä ja hyvinvoivia.
ELL Juha Kallio ja jalostusasiantuntija Katariina Mäki, olivat yksimielisiä siitä, että corgien rakennetta tulisi tervehdyttää, sillä matalaraajaisuudesta aiheutuu koirille merkittäviä hyvinvointihaittoja. Kallio ja Mäki, suosittelivat corgiroduille roturistetysprojektia.
Matalaraajaisten koirien haasteista, ELL Kalliota haastateltiin kasvattajapäivien yhteydessä, Suomen Kennelliiton Koiramme-lehteen. Haastattelu löytyy numerosta 12/2024, josta lainasin otsikon tälle kirjoitukselle. Lukusuositus tärkeälle artikkelille.
Rotujärjestö, SWCS ry, järjesti 13.3.2025, yhdistysjäsenille ja kasvattajille avoimen, mielenkiintoisen, corgirotujen anatomiaa ja rotumääritelmien tulkintaa, ulkomuototuomaroinnin näkökulmasta käsittelevän webinaarin, osana teemavuotta #terveempicorgi.
Webinaarissa tuotiin esiin, että corgirodut ovat tällä hetkellä kriittisen tarkastelun kohteena, rotuharrastuksen ulkopuolelta, ja myös syyt tähän olivat tiedossa. Tässä on päästy eteenpäin. On tärkeää, että myönnetään avoimesti matalaraajaisuudesta aiheutuvat ongelmat. Perusteltua huolta ja kritiikkiä, on esitetty, ei pelkästään rotuharrastuksen ulkopuolelta, vaan myös sisäpuolelta, ja jo hyvinkin pitkään. Rotuharrastajien esittämää huolta, ei ole otettu vakavasti. Corgiharrastajat ovat vedonneet, koirien terveyden edistämisen puolesta, Suomen Kennelliittoon, jo vuosien ajan. Muutosta on toivottu laajasti.
Koiramme-lehden artikkelissa, eläinlääkäri Juha Kallio totesi, että matalaraajaisten rotujen perusongelma tulee ratkaista lähivuosina. Kallion mukaan, terveysongelmia pystytään jonkin verran vähentämään seulontatutkimuksilla ja jalostusvalinnoilla, mutta perusongelmaa tämä ei ratkaise.
"Sallitaanko rodun ulkomuodon muuttuvan, jos rotu samalla voidaan tervehdyttää ja tehdä sen jalostaminen eettisesti hyväksyttäväksi? Vai annetaanko rodun kuihtua pois, pitäen kiinni jostakin, mitä pidetään rodun historiallisena ulkomuotona?" Kallio kysyi kasvattajapäivillä, samalla kehottaen pohtimaan, mitä rodun harrastajat oikeasti arvostavat rodussaan.
Ymmärretäänkö muutoksen tarve?
Tämä jäi vähän epäselväksi. Hyvinvointihaittojen ja rakenteesta aiheutuvien vakavien terveysongelmien yleisyyttä, ongelmista omistajille aiheutuvaa huolta ja korkeita hoitokustannuksia, ei anatomia ja rotumääritelmä-webinaarissa tuotu esiin. Rotumääritelmistä kuitenkin todettiin, etteivät ne voi ylittää kansallista lainsäädäntöä.
Suomen Kennelliiton järjestämässä webinaarissa, koskien koirarotujen tulevaisuutta, kerrottiin, että koiranäyttelyt ovat syynä liioittellun tavoitteluun, liioiteltujen piirteiden yleistymiseen, ja tätä kautta liioitelluista piirteistä aiheutuvien hyvinvointihaittojen lisääntymiseen. ELL Kallio huomautti Koiramme-lehden haastattelussa, että eläinten hyvinvointisäädökset ovat jo pitkään olleet ristiriidassa koiranjalostuksen ja näyttelytoiminnan todellisuuden kanssa, koko Euroopassa.
Huomioiden, miten tärkeänä jalostuksellisena työkaluna, corgikasvattajat ovat koiranäyttelyitä vuosikymmenten ajan pitäneet, webinaarissa kerrottu ilmoitus jalostustarkastusten aloittamisesta, kuulosti oikein hyvälle. Jalostustarkastusten yhteydessä on mahdollista kiinnittää laajemmin ja tarkemmin huomiota koirien rakenteisiin. Esimerkiksi raajojen käyryyttä voidaan mitata, tarkoitukseen sopivalla mittarilla. Toivottavasti corgiroduille saadaan myös käyttäytymisen jalostustarkastus.
Webinaarissa kerrottiin, että ulkomuototuomareita on kehotettu kiinnittämään nykyistä tarkempaa huomiota, koirien rakenteessa esiintyviin virheisiin, mutta matalia raajoja ei olla vielä valmiita pidentämään.
Voivatko koiranäyttelyt tervehdyttää koiria? Ovatko corgit tällä hetkellä terverakenteisia ja liioittelemattomia?
Cruftsin tallenteesta, kohdasta 10:46:00 voi katsoa, miltä tämän päivän voittajacorgit näyttävät. Welsh corgi cardiganin tulisi rotumääritelmän mukaan olla kestävä ja ketterä, matalaraajainen, mutta ei jalaton. Toisin kuin pembrokeilla, ihannepainoja ei ole määritelty. Voittajapembroke vaikuttaa temperamentiltaan viehättävän eloisalta, vauhtia riittää, mutta hidastus kertoo suurista haasteista.
Ristiriita eri toimintamallien välillä, mitä tulisi tavoitella, mitä tavoitellaan ja millä keinoin, on edelleen olemassa
Olisi toivonut, vaikka kyseessä olikin rotumääritelmä ja anatomialuento, että olisi selkeästi tuotu esiin, ettei koiran jalostuskäyttöä voida perustaa pelkästään koiran ulkomuotoon, tai näyttelymenestykseen. Tämän sijaan luennolla kasvattajia kehotettiin pohtimaan jalostusvalintoja, ei pelkästään numeroiden ja kirjainten perusteella.
Tätä voidaan toivoa, mutta A lonkkaisia, luustoterveitä koiria, corgiroduissa on todella vähän. Paineet harvojen terveluustoisten koirien liikakäytölle, ovat korkeat, vaikka koirien rakenne tai luonne, eivät olisikaan täysin kunnossa. Nuorten urosten jalostuskäyttöä tulisikin rajata, aivan syystä.
Samalla tapaa, näyttelymenestyjien kohdalla, menestynyttä koiraa, saatetaan käyttää jalostukseen, yhä uudelleen ja uudelleen, huolimatta heikoista, rimaa hipovista terveystuloksista, heikoista indekseistä, koiran esittämästä heikosta jälkeläistuloksesta, tai koiran lähisukulaisilla esiin tulleista, vakavista terveyshaasteista. Näyttelymenestystä painotetaan yhä liiaksi.
Näyttelymenestys ei anna koiralle, tai koiran jälkeläisille riittävää suojaa, vaikeita rotutyypillisiä sairauksia vastaan. Pelkästään se, että koira on näyttelyvoittaja, ja vaikuttaa silmämääräisesti arvioiden terveelle, ei ole osoitus riittävästä, tai jalostuskäyttöön sopivasta terveydestä.
![]() |
Finlex Eläinten hyvinvointilaki |
Olemme vielä kaukana tilanteesta, jossa jalostuvalinnoissa voitaisiin painottaa kokonaisvaltaista hyvää terveyttä. Terveen rakenteen ja luustoterveyden, pitkäikäisyyden merkitystä, ei pelkästään vain jalostuskoiran, vaan myös jalostuskoiran lähisukulaisten osalta.
Olisin toivonut rohkeampia avauksia, kuin mitä esitettiin.
Roturisteytys on saanut laajaa kiinnostusta ja kannatusta corgiharrastajien keskuudessa, mutta roturisteytysasiaa ei webinaarissa käsitelty lainkaan.
Roturisteytyksiä hyödyntäen, tavoitteet koirien paremmasta terveydestä olisivat saavutettavissa, nyt esitettyjä keinoja nopeammin ja vaikuttavammin. Mielestäni kasvattajien tulisi pohtia tarkoin, kenen toiveita vastaavia koiria tällä hetkellä jalostetaan?
Suomen Kennelliiton jäsenistölleen teettämässä kyselyssä, koiranomistajat nostivat rotukoiran tärkeimmäksi ominaisuudeksi hyvän terveyden.
Mielikuvat ja todellisuus
Webinaarissa todettiin, että ihanteellisia kulmauksia on helppo piirtää piirroskuvaan. Näin toki. Mitä ei ehkä huomattu, niin yhtä helppoa on kuvailla, miten corgin kaksinkertainen turkki on tarpeen kuraisissa olosuhteissa, karjanajossa työskentelevälle koiralle. Tai miten kestävä rakenne mahdollistaa koiralle, useiden päivien yhtämittaisen työskentelyn. Nämä kuvaukset ovat myös pelkkiä mielikuvia. Meillä ei ole näyttöä nykyisen turkin soveltuvuudesta työkäyttöön, tai päiväkausien työskentelyä kestävästä rakenteesta, syystä ettei alkuperäisiä työtehtäviä ole ollut olemassa enää, miten pitkään aikaan? Sataan vuoteen?
Nykycorgilla turkkia on moninverroin, alkuperäisiin työkoiriin verrattuna, ja nykyisen rakenteen kestävyydestä tiedämme sen sisältämät lukuisat haasteet.
Ylipaino ja sopiva kuntoluokka
Ylipainosta ja sen aiheuttamista haitoista, varoiteltiin aivan syystä. Ylipaino heikentää koiran hyvinvointia monella tapaa. Sopivassa kuntoluokassa pysyminen on helpompaa terveen koiran kanssa, josta syystä tuki- ja liikuntaelimistön terveyteen, toivottavasti satsataan kaikki, mitä jalostuksellisesti on mahdollista.
Aliravitsemus tulisi huomioida myös, sillä laihuudessa kyse on pitkään jatkuneesta hyvinvointihaitasta, ja myös mahdollisista terveysongelmista.
Koiran ja kissan kuntoluokitus tästä.
Näyttelykehiin toivottiin hiljaisuutta
Ovatko koirat turhautuneita? Ääntelevätkö koirat vilkkauttaan? Vaiko epävarmuuttaan tai pelokkuuttaan? Onko harrastuskoirien hyvinvointitekijöitä mietitty riittävästi?
Koiranäyttelyharrastusta tulisi painottaa, mielestäni, ennen kaikkea harrastuksena, sillä harrastuksena laji on ihan yhtä kiva, kuin rallytoko tai nosework, silloin, kun lajia harrastetaan koiran ehdoilla. Hyväksyä tulisi myös se, että kaikki koirat eivät ole näyttelykoiria. Harrastusvalintoja ei tulisi lyödä lukkoon, pohtimatta koiran omaa mielipidettä asiaan.
Suomen Kennelliiton, näyttelytoimikunnan johtajan, nykyisen puheenjohtajan, Kimmo Mustosen, blogikirjotus näyttelyaiheesta löytyy tästä. Lukusuositus kaikille näyttelykävijöille!
SWCS ry:lle kiitokset webinaarista!
Pahoittelen blogitekstin pituutta, mutta puolustukseksi mainittakoon, että luentokin kesti kolme tuntia.
Aiheesta kiinnostuneille:
Corgien rakenne ja liikkuminen eläinfysioterapeutin näkökulmasta-verkkoluento.
Masseter:Hyvärakenteinen koira voi hyvin.
Suomen Kennelliiton kasvattajapäivästä, professori Peter Sandøen luento:
Will dog breeds as we know them today soon be a thing of the past?
© Pia Grönroos
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti