lauantai 5. huhtikuuta 2025

Tie tähtiin ⭐


Irpukka 💖Tampere KV
Handlerina Hanna

Koiranäyttelyharrastuksesta muutamia vinkkejä näin näyttelykauden alkajaisiksi.

Koiranäyttelyharrastuksessa, kuten missä tahansa harrastuksessa, kannattaa edetä koiran mielipiteitä kuullen. Lajiharrastus, joka tuntuu kivalle itsestä, mutta ei koirasta, ei pidemmän päälle kanna.

Jos oma koira ei ole lajista kiinnostunut, tai oman koiran kanssa ei ole mahdollista harrastaa koiranäyttelyitä, esimerkiksi näyttelysääntöjen vuoksi, harrastuskaveria lajiin kuin lajiin, myös koiranäyttelyihin, voi kysellä ystäviltä, tai roturyhmistä.

Omaa koiraa näyttelyyn lainanneena, ja tämän parin suoritusta kentän laidalla kannustaneena, voin kertoa, että kokemus oli todella kiva. Paljon kivempi, kuin jos olisin itse ollut esiintymässä koiran kanssa. Kiitos Hanna! 💖

Koiranäyttelyissä on mahdollista käydä esiintymässä, ihan ilman mitään taustataitoja, mutta näin toimien tilanne ei ole koiralle millään tapaa reilu.

Esiintymistä, rentoa liikettä ja seisomista, malttia, pöydällä oloa, häiriöitä, hampaiden katsomista, vieraan ihmisen käsittelyä, kaikkia tarvittavia taitoja kannattaa harjoitella etukäteen.

Samalla tapaa, kuin muissakin lajiharrastuksissa, myös tässä, on kannattavaa pilkkoa opeteltavat asiat, ensin pienempiin osiin, jotta koiran on mahdollista sisäistää, mitä siltä odotetaan. Yksittäisestä treenistä ei kannata tehdä liian pitkää, tai raskasta.

Treenin tavoitteeksi kannattaa kirjata sellaisia asioita kuten leikkisyys, rentous ja hyvä mieli. Huomioimalla koiralle sopivat (koiran tavoittelemat) palkkiot, oikea-aikaiset treenin aloitukset ja riittävän lyhyen keston, voi maksimoida onnistumisia, ja saa hyvät kertoimet siihen, että koira suhtautuu myönteisesti ja innokkaasti treenihetkeen, myös seuraavallakin treenikerralla.

Seuraa koiran edistymistä, helpota vaatimustasoa tarvittaessa.

Useimmista koiranäyttelyitä ajatellen harjoitelluista taidoista, on iloa ja hyötyä, myös kehän ulkopuolella.

Hanna💖Irpukka
Erilaiset näyttelykurssit ja leikkimieliset matchshowt ovat oivia paikkoja käydä tutustumassa kisatunnelmaan. Huomioi, miten koira suhtautuu suureen määrään ihmisiä ja vieraita koiria. Jos tilanne on koiralle liian vaikea, koiraa jännittää tai pelottaa, huomioi asia. Tilannetta on mahdollista helpottaa, etäisyyttä lisäten.

Koiranäyttelyissä matkat kotoa näyttelypaikalle, voivat olla huomattavan pitkiä. Huomioi näissäkin, tunnelma ja jaksaminen. Tauota matkaa, huolehdi turvallisuudesta ja viihtymisestä, varaamalla riittävästi aikaa siirtymiin.

Näyttelytilanteessa, oman vuoron odottaminen voi turhauttaa koiraa, aika voi käydä pitkäksi. Mukavat väliaikapelit ja leikit, kuten erilaiset kohdetyöt voivat pelastaa paljon. Kisapaikalla koiran kanssa kannattaa ulkoilla, riittävän usein.

Tulevaa kesää, ja kesänäyttelyitä ajatellen. Helteillä on syytä miettiä erityisen tarkasti, onko osallistuminen näyttelyyn täysin välttämätöntä. Jos vaikka itse tykkää esiintyä paahteessa, kaksinkertaisen, paksun turkin omaavalle koiralle, helle on riskitekijä. Entä jos pitkän näyttelypäivän sijaan, viettäisikin hellesiestaa, ja kävisi koiran kanssa uimassa?

Näyttelyissä osallistujat toivovat usein koirilleen menestystä, mutta kaikista koirista ei tule näyttelytähtiä, eli näyttelymenestyjiä, eikä onneksi tarvitsekaan. Kun lajiharrastuksen pohjat on rakennettu yhteiselle kivalle tekemiselle, menestyspaineiden sijaan, ei lopullisella sijoituksella ole merkitystä.

Jos näyttelypäivän aikana, tai sen päätteeksi koet menestyspaineita, pettymystä koiran suoritukseen, tai suuttumusta, suositan pitämään teknisen tauon. Useita harrastuslajeja voi harrastaa kokonaan ilman osallistumista varsinaiseen kilpaan. Tällöin menestyspaineet eivät pilaa kivaa yhteistä tekemistä.

Koiranäyttelyistä virallisesti


Koiranäyttelysäännöt.
Koiranäyttelyn kulku
Suomen Kennelliiton puheenjohtajan, ulkomuototuomari Kimmo Mustosen blogikirjoitus:
Koiranäyttelyissä on harrastettava koiran ehdoilla.



© Pia Grönroos


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti