sunnuntai 2. kesäkuuta 2024

Muutakin kuin rikki mennyt etuosa

Neponen💛
Eläimillä on luontainen tarve liikkua ja leikkiä. Liike ei ole pelkästään välttämätöntä koiran fyysiselle terveydelle, vaan myös olennainen osa eläimen hyvinvointia.

Corgirotuihin yleistyneet tyyppiviat, kondrodystrofiasta aiheutuvat tuki- ja liikuntaelinsairaudet, kuten inkongruenssi, osittaiset nivelten sijoiltaan menot, lonkkaviat ja varhain alkava välilevyjen rappeutuminen, vakavat selkäsairaudet ja halvaantumiset, heikentävät koiran mahdollisuuksia toteuttaa luontaisia, hyvinvoinnin kannalta välttämättömiä käytöstarpeita.

Kuva: Hyvinvointihaittoja, joille kromosomien 12 ja 18 FGF4-retrogeenit altistavat.

Sairaan koiran mukana sairastaa aina koko perhe


Hätä ja huoli painavat mieltä. Kalenteri täyttyy hoitokäynneistä, yhdessä eläinlääkärin kanssa pohditaan koiralle sopivia lääkityksiä, kotona kirjataan ylös havaintoja koiran kipukäyttäytymisestä. Samalla yritetään elää, kipujen sallimissa rajoissa, niin normaalia elämää kuin on mahdollista.

Hyvästä hoivasta huolimatta kipu kuormittaa perhettä. Sairaudenhoito vaatii usein erityisjärjestelyitä, mutta myös huomattavia taloudellisia resursseja. Kipu kuormittaa koiraa.

Riivattu rakki 60. Koiran kokonaisvaltainen kivunhoito
Kuuntelusuositus!

Kivut lisäävät käytösongelmia, reaktiivisuutta, aggressiivisuutta muita koiria ja/tai ihmisiä kohtaan, käsittelyvaikeuksia, pelkotiloja, ääniarkuutta ja eroahdistusta. Kipu heikentää koiran unta ja oppimiskykyä. Erityisen haitallista kipu on nuorille koirille. Kipu voi vaurioittaa koiran kipua aistivaa järjestelmää pysyvästi. Onkin tärkeää, että esimerkiksi ontuva pentu ohjataan heti osaavan ortopedin vastaanotolle. Koiran on mahdollista kärsiä kasvuhäiriöin aiheuttamista kivuista kaiken ikää, läpi elämänsä.

Ontuvaa koiranpentua ei viedä lääkäriin, koska ontumista pidetään joissakin roduissa normaalina – leikkaukseen voi olla jo kiire


Terveysongelmat ovat ratkaistavissa jalostuksellisin keinoin


Liioitellut piirteet heikentävät tutkitusti eläimen mahdollisuuksia hyvään terveyteen. Ongelmien juurisyyt ovat rodun ulkomuodossa, juuri tälle rodulle ominaisissa, liioitelluissa ulkomuotopiirteissä. Ääripiirteitä halutaan ylläpitää vastakin, niiden koirille aiheuttamista vakavista terveysongelmista huolimatta.

Koirat nähdään runsasturkkisina näyttelyobjekteina, harrastusvälineinä, joiden kautta omistajien on mahdollista saada menestystä ja arvostusta. Koirista esitellään seisotuskuvia ja näyttelyansioita, mutta ei terveystuloksia. Näyttelymenestys tuo kunniaa ja arvostusta kasvattajille, mutta rodun terveyttä näyttelytulokset eivät ole kohentaneet.

Tuki- ja liikuntaelinsairauksien suuresta määrästä huolimatta, selkeitä, velvoittavia jalostustavoitteita ei ole määritelty. SWCS ry korostaa, että kasvattajien on mahdollista asettaa, omalle kasvatustyölle niin tiukat jalostustavoitteet, kuin itse haluavat.

Vastuullisen kasvatustyön perustana, kasvattajien tulisi olla perillä perinnöllisyyden perusteista, heikon luustoterveyden ja kipujen vaikutuksista koiran hyvinvoinnille, myös erityisesti siitä, miten näitä ongelmia voidaan ennaltaehkäistä. Kasvattajan täytyy ymmärtää koirakauppaa koskevat vastuut ja velvollisuudet. Vastuullinen kasvattaja tietää minkälainen eläin koira on, mitä ovat koiran luontaiset käytöstarpeet ja mitä koira tarvitsee voidakseen hyvin.

Kaikille rotuharrastajille avoimia, asiantuntijavetoisia jalostusaiheisia webinaareja ei toiveista huolimatta ole järjestynyt. On ehkä vaikea löytää asiantuntijaluennoitsijaa, joka yleisistä asiantuntijasuosituksista poiketen voisi ääneen todeta, että kahden lonkkavikaisen koiran parittaminen on millään tapaa rodun, tai syntymättömien pentujen etujen mukaista.

Eläinten hyvinvointilain mukaan, eläintä ei saa käyttää jalostukseen, jos jälkeläisille aiheutuu todennäköisesti sairauksia tai muita ominaisuuksia, joista aiheutuu merkittävää haittaa hyvinvoinnille.

Selkäsairaudet ovat welsh corgi cardiganien osalta nuorten koirien yleisin kuolinsyy

Vakavien selkäsairauksien konservatiivinen hoito ei ole niin helppoa, kuin mitä uusi JTO antaa ymmärtää, sillä selkäsairaudet ovat welsh corgi cardiganien osalta, nuorten koirien yleisin kuolinsyy.

Toipumisennuste on aina pelkkä ennuste. Hoitoon liittyy mahdollisuus, ettei koira toivukaan odotetusti. Sairauden uusiutumisriskit ovat huomattavan korkeat. Vakavista selkäsairauksista toipuvia halvauspotilaita, Helsingin yliopistollisessa eläinsairaalassa kuntouttavan eläinfysioterapeutin mukaan, on yleistä, että koirille jää pysyviä motorisia muutoksia.

Uusi JTO ei tuo esiin, miten menestyksekästä selkäsairauksien jalostuksellinen vastustaminen on rodussamme ollut. Miten voisikaan?

Suuri osa corgeista kantaa välilevysairaudelle altistavaa FGF4 12 retrogeeniä, CDDY:tä, jonka vuoksi nikamavälilevyt alkavat rappeutua jo heti ensimmäisen elinvuoden aikana. Kyse on etenevästä rappeumasairaus. Rappeutuneet välilevyt altistavat corgit tapaturmaisille loukkaantumisille, vakaville selkäsairauksille, halvaantumisille, vammautumiselle ja eutanasialle.

Tiedossa olevista korkeista riskitekijöistä huolimatta, asiantuntijoiden suosittamista kattavista selkäkuvauksista on laistettu. Rodulle ei ole laadittu selkäterveyttä edistävää ohjelmaa. IDD lausuntojen suhteen ei esitetty raja-arvoja, ei indeksejä. Epi-luvun kaltaisia jalostuksellisia työkaluja ei ole otettu käyttöön.

Toisin kuin useissa muissa CDDY ongelmista kärsivissä roduissa, corgirotujen osalta geenitestituloksia ei valitettavasti ole anottu KoiraNet jalostustietojärjestelmään. 

Suomi on edelläkävijämaa terveystutkimusten suhteen, mutta nyt ulkomaisten kasvattajien toivotaan tuottavan corgien terveyden edistämisessä tarvittavan datan. Vasta kun tuloksia on saatu kerättyä maailmalla, useiden sukupolvien ajan, meillä harkitaan, toimitaanko vaiko ei.

Rotuun yleistyneistä lukuisista vaikeista tuki- ja liikuntaelinsairauksista huolimatta, rodulle ei ole avattu roturisteytysprojektia. Luottamus ja usko siihen, että ongelmien ennaltaehkäisemiseksi tehdään kaikki voitava on särkynyt.

Traumaattinen suru


Vastaanotamme koiriltamme vilpitöntä rakkautta, uskollisuutta ja sitoutumista. On mahdoton hyväksyä, että koirat, joita rakastetaan näin paljon, joutuvat kokemaan kipua ja kärsimystä, oman ulkomuotonsa tähden.

Rodun vakavimpien terveysongelmien, ja ongelmista aiheutuvien korkeiden eläinlääkärikustannusten taustalla, eivät vaikuta ahneet eläinlääkärit tai Evidensia, vaan tavoitteellisten jalostusvalintojen avulla ylläpidetyt liioitellut ulkomuotopiirteet.

SWCS ry:n vuosikokouksessa kuultiin, miten corgiroduista kiinnostuneille suunnatuilla ABC-luennoilla, kärsimystä aiheuttavista terveysongelmista kerrotaan kaunistelematta. Osa rodusta kiinnostuneista onkin vetäytynyt tässä kohdin suunnitelmistaan hankkia corgi.

Terveysongelmat on nähty niin merkittävänä uhkana, ettei valintaa rodusta ole uskallettu tehdä. Pelko on elämää suojaava, tärkeä tunne. Mutta kyse ei ole vain pelkästään pelosta, vaan myös eettisestä moraalikäsityksestä, siitä mikä on oikein ja kohtuullista eläintä kohtaan. Omia tuntemuksia kannattaa tässä kohdin kuunnella. Terveysongelmien hoito ei ole helppoa tai yksinkertaista, ja elämä sairaan koiran rinnalla jättää jälkeensä traumaattisen surun.

Huomioiko kukaan, ABC luennolla,[tai ylipäätään missään], ettei pelkästään se, että vakavista terveysongelmista kerrotaan, paranna koirien terveyttä vielä millään tapaa. Koiria ajatellen, tähän tilanteeseen vastaukseksi sopii todella huonosti se, että jokaisen kasvattajan on mahdollista itse päättää, minkälaista kasvatustapaa harrastaa, etenkin, kun suuri osa kasvattajista on valinnut sivuuttaa sekä asiantuntijoiden kuin myös yleiset, jalostusta ohjaavat suositukset.

Ongelmien ratkaisemiseksi täytyy tehdä enemmän   


Tällä hetkellä varma ja tehokas keino, rotukoirien terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseksi, on pitäytyä hankkimasta koiraa rodusta, jossa esiintyy liioiteltuja piirteitä/anatomisia poikkeavuuksia. Kesäpennusta haaveilevien kannattaa vakavasti pohtia, minkälaista kasvatustyötä omalla hankinnalla halutaan tukea ja edistää.


Toivotan blogin lukijoille oikein hyvää kesää! 🌞

Pitäkää koirat turvallisesti varjossa. Keventäkää koiran turkkia reilusti, mikäli koiralla on haasteita pärjätä helteiden kanssa. Käykää pulikoimassa. Syökää kesäherkkuja. 💗




© Pia Grönroos

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti